Byggahus.se

Uterum på gammalt torp

 1. Torpkarin
  Medlem Nivå 6
  Jag vet inte, när jag läser om täckodling låter det rätt likt det hon har gjort. Däremot har hon inte täckt med jord vad jag kan se. Men jag tycker mest att det ser sjavigt ut och eftersom det är så litet passar det inte med tomtens storlek. Men jag vill inte ha stort trädgårdsland, vi kommer inte kunna sköta det. Ett par odlingar i pallkragar räcker för semesterbehov tror jag
   
 2. Torpkarin
  Medlem Nivå 6
  Ja men från den uteplatsen vill vi nog gärna ha full utsikt, mot både den vackra skogen och havet. Så att bygga planteringen i en hästsko med uteplats i böjen kan nog bli riktigt fint! Jag får ta kort före och efter
   
 3. Torpkarin
  Medlem Nivå 6
  Låter härligt! Jag vill gärna så blommor i gräsmattan för att få fler pollinerande kryp, men är lite orolig för mygg
   
 4. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Blir utsikten så mycket sämre av att du har sten intill huset då? Man vill inte ha rabatt och växter intill huset, det är inte bra för panelen.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-2-12_10-53-37.png
   
 5. Jiji
  Medlem · Nivå 8
  Det räcker att man inte har rabatten precis mot huset och det har inte TS tänkt ha heller. Att ha en rabatt längs med torpets vägg är dessutom rätt ut kulturhistorisk synvinkel. Men man kan med fördel ha grus eller plattor/sten el dyl närmast grunden och husväggen.
   
 6. Torpkarin
  Medlem Nivå 6
  En sån plantering skulle tyvärr skära av vyn mot vattnet och även mot skogen man har framför sig. Självklart blir det en grusrand innanför, både för att skydda panelen och för att kunna besiktiga under huset vid behov (får dock göras när växterna blommat över)
   
 7. Torpkarin
  Medlem Nivå 6
  Nu har fröerna börjat dimpa in i brevlådan. Blir sååå sugen på att åka till torpet och bara gräva!! Men det får vänta några veckor till tyvärr
   
  • Laddar…
 8. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Njae, det där håller jag inte med om. Jag hävdar tvärtom! Växter skyddar panelen.
  Dock fungerar det inte med t ex murgröna eller humle som gärna tar sig in innanför panelen, men perenner, ettåringar och gräs är helt problemfritt. Dessutom eliminerar det en massa stänk från marken, som verkligen förstör panelen.
  Klätterrosor är också i stort sett problemfritt.

  På nyare hus (utan källare) med dränering kan rötter från stora buskar/klätterrosor ställa till det, men på äldre torp som klarar sig med naturlig dränering så är det inget problem.
   
 9. Torpkarin
  Medlem Nivå 6
  Det var ny info för mig att det t o m kan vara bra! Jag kommer som sagt att köra en rand av grus innanför för att slippa risk för angrepp på panel, men vill ha rabatten så nära att det ser ut som att det är precis framför. Jag tycker det här till den här typen av torp.

  Det är en stor och rätt opersonlig tomt nu. Kanske 5-6000 kvm gräsmatta nedanför husen och lika mycket skog över. Så då vill jag att den del av tomten som är runt husen känns ombonad.
   
 10. kashieda
  Besserwisser · Nivå 10
  Well, de flesta säger emot dig - panelen får svårare att torka ut efter att ha blivit fuktig.
   
  • Laddar…
 11. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Växtligheten hindrar att panelen blir fuktig, så det jämnar ut sig.

  Jag vet! Jätteirriterande!

  Jag läser det titt som tätt, men aldrig ngn enda ggn har ngn av dessa tvärsäkra uttalanden/påståenden backats upp med evidens.

  Vi har både buskar, perenner och klätterrosor mot fasaden, och har haft i många år. Det ger inga problem.
  Det som ger problem är hårda ytor närmast fasaden. Hade tidigare ett trädäck. Där är fasadbrädorna murkna i nederkanten allihop. Det är de inte någon annanstans.
  Samma sak med nederdelen på gamla logen. Där är hårdgjord grusplan. Det orsakar markskvätt på panelen varenda ggn det regnar. Har börjat byta panel där. På andra ställen är det högt gräs. Inga problem, för det eliminerar markskvätt.

  Så >20 års fakta på våra byggnader säger att växtlighet mot fasad orsakar inga fuktproblem.
  Följaktligen anser jag att det är en gammal myt som envist biter sig fast, (tills ngn bevisar genom otvetydiga evidens att så inte är fallet).
   
 12. Torpkarin
  Medlem Nivå 6
  Jag trodde att det var fukten i växterna i sig, samt att panelen inte kan andas på samma sätt om den är överväxt som var problemet. Intressant! Vet bara att det ses som en ”riskkonstruktion” vid husbesiktning. Oavsett vackert!
   
 13. Torpkarin
  Medlem Nivå 6
  Här är tomten sedd uppifrån. Gästhuset är överst, torpet till höger och ladan till vänster. Som sagt vill jag gärna ha något framför gästhuset som binder ihop tomten. Har klurat på ett vårdträd, en plantering med ros och smultronschersmin osv. Just nu lutar jag åt pallkragar med odlingar i nån fin formation (typ den bifogade). Kan det passa eller blir det bara konstigt? I så fall blir det vår köksträdgård och en plats man naturligare vistas på istället för att det bara blir outnyttjad yta tänker jag. Samtidigt vet jag inte hur mycket odlingar vi kan ta hand om när vi bor 2 timmar ifrån... får nog bli en del blommor i lådorna
   
 14. Torpkarin
  Medlem Nivå 6
  Det rödstreckade är där gamla stigen gick och där jag vill markera att det är privat tomt. Om jag skapar köksträdgård där borde väl fler känna att de går på privat mark?
   
  • Laddar…
 15. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  En låg häck, eller kanske hallonhäck längs med infarten, så att stigen "bryts" kanske kan vara något?