Byggahus.se

Upprepning av relining, går det?

 1. 3
  Medlem Nivå 6
  Om man har relinat istället för att byta ut avloppsstammarna i ett flerfamiljshus. Vad har man då kvar för möjligheter den dagen då även reliningen har gjort sitt och börjat läcka? Går det att relina en gång till och brukar detta ytterligare lager i.s.f. få plats invändigt utan att strypa flödet? Eller kan man "fräsa bort" befintlig relining och därigenom få plats med en ny? Jag tillhör styrelsen i en Brf med redan relinat hus och vissa oroar sig över det ekonomiska den dagen då det är dags igen? Huset ligger på en ort med låga bostadspriser, så ett stambyte skulle utslaget per lägenhet kosta mer än vad vi har betalat för våra bostadsrätter, därav frågan...
   
 2. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Medlem · Nivå 10
  Höj avgiften och bädda bättre för kommande renoveringar. ;)
   
 3. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Har ni inte avsatt pengar från avgifterna i en underhållsfond för att ha råd med just detta? I sånna fall kanske det kan vara klokt.

  Generellt som vi fick förklarat för oss när vi funderade på relining så var det att det fungerar en gång sen är det lika bra byta allt. Genom inspektion av alla rör visade det sig dock att vi motade olle i grind med stamspolningar var 4:e år och aktivt jobba för att folk bytte golvbrunnar med mera. Framförallt var det osäkerheten med relining som gjorde att man valde att satsa mer på underhåll istället för relina och istället fondera för en ordentlig stambytesinsats inflr att stammarna når 50 år.

  Har ni redan relinat och börjar se kvalitetsproblem med den är det nog bra börja fondera. När gjordes reliningen?
   
 4. 3
  Medlem Nivå 6
  Reliningen gjordes på 00-talet och funkar bra ännu! I samband med kommande UH-plan, så har frågan om stamarnas skick och beräknade livslängd dock lyfts. Enligt dåvarande styrelse (på 00-talet) så erhölls "samma garanti på reliningen, som på ett stambyte", vad nu det innebär... Huset är byggt på 1950-talet och orginalstammarna höll alltså 50 år (reell livslängd). Hur länge brukar en relining hålla i realiteten och går livslängden att påverka?
   
  • Laddar…
 5. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Livslängden går inte att påverka
  Det var på den tiden reliningar började säljas och dessutom kan vara av varierande kvalitet.

  Vilket företag utförde jobbet. Om de finns kvar är det bara att kontakta dem.
  Garantin är väl 10 år. Så det är borta nu.

  Har ni börjat fundera på underhållsfond?
   
 6. 3
  Medlem Nivå 6
  Visst fonderar vi medel för framtida utgifter. Det är dock inte så "bara" att höja avgifterna. Höjer vi avgifterna lite till så kommer vi över hyrorna i närbelägna hyresrätter och då flyttar folk dit Övergivna/avsagda bostadsrätter ger noll i intäkter och då bortföll den nyttan...