Byggahus.se

Tjänstledighet vid husbygge utan att tappa förskoleplats

 1. B
  Medlem · 1 inlägg

  bygga_hus23

  Medlem
  Vi ska bygga hus och en av oss tänkte vara tjänstledig i ca 8 månader för att bygga på heltid. Samtidigt vill vi inte tappa vår förskoleplats. En fundering är att starta en enskild firma eller starta eget företag för att inte tappa vår förskoleplats. Har ni några råd eller någon som gjort något liknande?
   
 2. hoffret
  Självbyggare · Stockholm · 176 inlägg

  hoffret

  Självbyggare
  Jag var tjänstledig i 8 månader när vi byggde huset, barnen på förskolan…. Huset klart nu och barnen är kvar på förskolan..

  Med det sagt, sköt det lite snyggt, prata inte för högt om att du är tjänstledig, lämna som vanligt och låtsas som ingenting! Be om ursäkt istället för tillåtelse ifall det skulle uppdaga sig
   
 3. S
  Elektroniktokig · Östergötland · 1 032 inlägg

  swirve

  Elektroniktokig
  Håller med föregående.... Jag va TL en månad plus 20% i ett år för bygga. Lämnade som vanligt och ingen brydde sig om det.
  Går ganska enkelt att argumentera för att det är bäst för alla.
   
 4. G
  Lösvirkesbyggare · Ångermanland · 4 003 inlägg

  Gabbe1

  Lösvirkesbyggare
  Jag/vi har erfarenhet av ett liknande upplägg i en mindre stad där många känner många.
  Vi tog helt enkelt ett snack med personalen på förskolan och förklarade läget, de hade interna överläggningar och accepterade sedan upplägget.
  Nu tvivlar jag på att alla förskolor hanterar dylika frågor lika pragmatiskt, men för oss funkade det och vi slapp smyga eller hymla.
   
 5. S
  Medlem · Blekinge · 1 908 inlägg

  steve5432

  Medlem
  Hos oss har det gått ut klara direktiv om att den enda tiden man har rätt att lämna på förskola men inte jobba är till och från jobbet samt vid sjukdom. Tjänstledighet för att bygga finns inte på tapeten...

  /S
   
  • Laddar…
 6. L
  Medlem · Borås · 260 inlägg

  lilla frugan

  Medlem
  Som förskollärare måste jag fråga, var ringer förskolan om det händer något och ni måste hämta ert barn?

  Jag personligen tycker det är bättre att vara ärlig och säga hur det ligger till, men om förskole chefen säger att så får man inte göra har jag ju inget att säga tyvärr.
  Om du har en möjlighet att starta egen firma så löser det ju sig på det bästa sättet där man inte behöver smyga med något. Då behöver du inte oroa dig för när lillen berättar hur det går med husbygget heller ;)
   
 7. Hojte
  Nybyggare · Halland · 816 inlägg

  Hojte

  Nybyggare
  Det är väl också skillnad mellan kommunerna också hur man tolkar lagen

  Tex Stockholm har väl förskola i 40h i veckan för dom utan jobb. Vi har bara 15h i vår kommun
   
  • Laddar…
 8. G
  Lösvirkesbyggare · Ångermanland · 4 003 inlägg

  Gabbe1

  Lösvirkesbyggare
  Vad menar du blir skillnaden för barnet och/eller barnomsorgen i följande två scenarios?
  1. En förälder tar tjänstledigt och bygger hus till familjen medan barnet är på förskola.
  2. Föräldrarna jobbar heltid och lejer in hantverkare för att bygga hus till familjen medan barnet är på förskola.

  Alt 1 bör kunna leda till en betydligt mycket bättre ekonomisk situation för familjen och således större möjligheter till ledigheter i framtiden.
   
 9. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 7 191 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Skillnaden är att det ena genererar mer skatteintäkter för kommunen.
   
 10. F
  Medlem · Västra götaland · 8 568 inlägg

  fsn

  Medlem
  Så vart man ringer är ett problem? Alla har väl en mobiltelefon. Det är det nummer man lämnar till förskolan. Skulle aldrig få för mig att lämna jobbets växelnummer direkt.
   
 11. F
  Medlem · Västra götaland · 8 568 inlägg

  fsn

  Medlem
  Tre följdfrågor på det:

  1. Har du jobb?
  2. Har du barn?
  3. Har du byggt ett hus?
   
 12. L
  Medlem · Borås · 260 inlägg

  lilla frugan

  Medlem
  Nej i vanliga fall är det inget problem, men om det blir en akut situation så behöver de få tag i dig och om du inte svarar så har du anmält en arbetsplats där du inte finns längre. Det ser jag som ett stort problem
   
 13. tensiden
  Husägare · Sydöstra · 2 197 inlägg

  tensiden

  Husägare
  Undrar vad de skulle göra i mitt fall då. Jag jobbar hemifrån till 95% eller är ute hos kund. Om någon skulle få för sig att ringa till mitt fysiska kontor på annan ort skulle de inte ha minsta aning om var jag var och hur man får tag i mig på annat vis. Tror det gäller ungefär samma för alla oss som ramlar in någonstans i "tjänstemanna"-sfären.

  Vad gäller ursprungsfrågan är jag väl på temat att prata med personalen först och diskutera läget med dom. Går det inte vägen får du väl starta eget. Då följer du åtminstone regelverket. Men det sticker ändå lite i ögonen hos mig även om jag själv gärna hade haft möjligheten att göra detsamma. Får ju smäll på fingrarna om jag bara springer in på ica för att plocka åt mig ett paket mjölk på väg till förskolan istället för att försöka hantera det med tre trötta och griniga ungar efter jag hämtat.
   
 14. john68
  Husägare · 920 inlägg
  Hmm om båda föräldrarna jobbar som kirurger så utgår jag från att förskolan har en plan. Finns ju massor av riktiga jobb där man inte är nåbar. Kan själv sitta i möte en hel dag å då är mobilen givetvis avstängd hos alla i rummet.
   
 15. T
  Medlem · Västra Götaland · 190 inlägg

  tunellm

  Medlem
  Anmält arbetsplats? Dotterns förskola har ingen aning om vart varken jag eller min fru jobbar. Vi har båda dessutom uppgett våra privata nummer för att kontakta oss om det är något ..
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.