Har ni några tips på solcellspaket - paneler, kablage, regulator, batteri - som ska driva kylskåp, belysning och tv i en mindre sommarstuga?
 
För att kunna ge bra råd som hjälp vid dimensionering behöver vi vet när under året och hur länge du planerar att vistas i stugan.

Spontant tyckte jag att paketet inte kändes så prisvärt, inga batterier ingår i paketet så dessa tillkommer också.
 
Vi kommer vara där flera veckor i sträck, och någon helg vintertid också, så gissningsvis får man komplettera med ett bensindrivet elverk också, vilket sannolikt kommerkrävas förvissa eldrivna sågar och andra verktyg.
 
Lamporna i paketet var dyra och dessutom drog de mycket ström. Kabelarealerna var i minsta laget. MPPT-regulatorn var mycket större är du kommer behöva. Panelerna verkar dyra. Inget paket som jag skulle rekommendera. Läs på lite och bilda dig egna uppfattningar innan du brakar iväg och skaffar onödiga prylar.

Ett kylskåp för batteridrift behöver inte särskilt mycket solpaneler egentligen. Frys är en helt annan sak. Kylar är den förbrukare som kommer att vara i gång hela tiden. Enligt tillverkarna själva skall de dra 1-1,5A 12v i snitt per timme. Det varierar förstås stort. Men kanske kan ge en indikation. 2A bör du räkna med.

En TV drar minst 4A när den är i gång. Räkna med 6A.

En ledlampa med armatur från biltema, t ex en sådan här, http://www.biltema.se/sv/Bat/El/Innerbelysning/Massingslampa-LED-2000021209/
drar 3w. Blir ca 0,25A per styck. Det finns massor med liknande och snålare armaturer. Med lite planering går det att lysa upp hela huset med 2-4A

Gör en tabell på vad som kommer användas och vid vilka tider. Den gör det möjligt att räkna ut vilka paneler och vilka batterier som är vettiga.

Som ett överslag kan du räkna. Kyl 48A per dygn. TV 3 timmar och belysning 5 timmar blir ca 30A. Ca 80A per dygn totalt. Då behöver du ca 200A batterier för att kunna köra på även en mulen dag. Teoretiskt räcker det 1,5 dygn utan något tillskott alls. I praktiken kommer dina solceller alltid ge någonting.

Solpaneler är billigare än batterier och mycket driftsäkra. Ta hellre fler och större paneler än en stor batteribank. 2 st 250w som i paketet kommer definitivt räcka.

Antar att sommarstugan kommer kallställas när ni inte är där. Utgå från batterier som tål kyla. AGM som är full-laddade fryser inte. Låter du solcellerna vara i gång så är det inget problem. Se till att regulatorn kopplar bort panelerna i mörker. Annars kan panelerna dra ur batterierna. Billiga regulatorer är i stort sett en batteriregulator som klipper vid en förinställd spänning. Bättre grejer har program och laddningskurvor som skall maximera batteriernas livslängd.

Batterier, central och solcellsregulator bör placeras när varandra för att minimera de dyra kabeldragningarna. Från Batterierna till regulatorn är 16mm2 minimum. Ha helst 35mm2 om terminalerna i regulatorn medger det. Säkra av! Kortslutna blybatterier är inte att leka med.

6mm2 från solcellerna duger inte alls. Låt oss anta att panelerna i ditt paket är på 24volt. Som mest kan det då, för parallellkopplade paneler bli så mycket som 20A. Det kommer ge för stora spänningsfall. 6mm2 gör risken för brand liten men det räcker inte för att du skall få ner kraften till regulatorn. Det finns en kabelkalkylator på 24volt.eu. Använd den.

På vintern behövs inget kylskåp. Om ni kan avstå från TV går det troligen bra att använda belysning och ladda telefoner med det som solcellerna ger på vintern. Se bara till att batterierna inte går under 12,5 volt så är det ingen fara.

Kolla runt lite på t ex http://24volt.eu/ Där finns mycket information och ett forum att ställa frågor i. Samt en webb-butik med grejer till bättre priser än i paketet du länkade till.

Hoppas någonting är till hjälp :rolleyes:

mvh Findus
 
Köper man en bra laddregulator (med MPPT tracking) exempelvis den i paketet så kan man köra med vanliga solceller som ger 35-40 volt. Om man köper två så går de att seriekoppla dessa (max 100 volt och 520w till denna regulatorn vid 12v drift) så behöver man inte gå upp allt för blodigt i kabelarea mellan panelerna och regulatorn (4-6 kvadrat räcker i de flesta fall gott nog).
Dessa paneler är också mer standardiserade vilket gör att man kan hitta dessa till ett betydligt bättre pris.
 
Alla batterier är gjord för ett visst användningssätt. Startbatterier är gjorda för att leverera mycket ström under några sekunder för att sedan snabbt laddas upp när motorn är i gång.

Fritidsbatterier och andra förbrukarbatterier ska tåla att laddas ur mera utan att ta skada.

AGM-batterier har elektrolyten i en glasfibermatta för att inte vara känsliga för lutning. De är slutna och därigenom vad man kallar för underhållsfria. Det är kod för att de inte går att underhålla. På det hela taget bra batterier om de inte överladdas.

Men i ditt fall så spelar det ingen roll med lutningen. Så du kan precis lika gärna köpa ett slutet ca-ca batteri. Ca-ca står för calcium-calcium. Slutet innebär att det är underhållsfritt på samma sätt som ett AGM-batteri. Ca-ca har troligen mer CCA( cold-cranking-amps) men går inte att ladda ur lika mycket som ett AGM med samma Amps. Men du får ett större ca-ca till lägre pris är AGM.

Det billigaste är batterier med öppna celler som går att underhålla. Sköter du sådana kan de hålla i 20 år. Det kan du aldrig räkna med med slutna batterier. Nackdelen med öppna celler är knallgas. Men i ditt fall som skall ha dem i en vagn är det enkelt att ordna ventilation som gör det till ett ickeproblem.

Sedan måste du förstås fylla på vatten lite då och då.

Mvh Findus
 
  • Gilla
Birpa2
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.