Byggahus.se
G Gillar att bygga skrev:
Jag håller med, det verkat konstigt att så mycket vatten har fyllts på i poolen.
En viss volymökning kan förklaras av isens volymexpansion, men knappast 2,5 m3.
Jag antar att din oro gäller lampornas överlevnad om de hamnar mitt i "iskanten" som kanske trycker på för hårt vid en olycklig nivå?

Själv upplever jag nu också min första vinter med en egenbyggd plåtpool i marken. Jag hann inte få upp det skjutbara pooltaket utan har täckt vattenytan med tjock frigolit och en tillfällig presenning ovanpå det. Jag valde att hålla en hög vattennivå, väl över LED lamporna för att undvika risk för frysning.
Jag uppdaterar i ämnet efter öppning i vår!
Här kommer en mycket sen uppdatering efter den gångna vintern 2022/2023.
Jag öppnade poolen strax efter mitten av maj och konstaterade att inga skador hade inträffat på lampor, inlopp, bräddavlopp eller liner och trappan. Vattennivån hade ökat markant då jag hade en provisorisk pooltäckning.

I juni monterades det skjutbara pooltaket av polykarbonatplast som kommer att göra vinterservice efter årets poolstängning. Det blir oändligt mycket lättare att stänga poolen i år när alla installationer är klara!
 
  • Gilla
7ender
  • Laddar…
Har fått erbjudande om att köpa ett G&J Leia pooltak. En felbeställning, så kan bli en betydande rabatt (har inte fått pris än).

Bredden verkar ok, men längden är 9,4 m och vår pool är 7 m lång (plus ca 60 cm fris). Så taket är nästan 2 m för långt.

- Ni med pooltak, funkar det att ha taket inte helt utdraget i "stängt" läge?
- Om det funkar, kommer det se konstigt ut?

Om man tittar på ritningen, ska man tolka det som att taket i avdraget läge mäter 3200 mm? Vi har 2300 att spela på, så isf blir det inte aktuellt att slå till.

Teknisk ritning av glasparti, konstruktionsdetaljer, inte skalenlig, måttangivelser, installationsinstruktioner, svartvitt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kan inte Leia men det vanliga är att man kan skjuta ihop alla sektionerna helt och att hela "paketet" då blir lika långt som en sektion plus de två gavlarna. 3200 mm är längden på den "extra" räls som ingår. Den kan man korta ner om så önskas. Vad som ser konstigt ut eller inte är en smaksak. Jag skulle inte ha något problem med att ha taket inte helt utdraget. Dubbelkolla det jag gissar med försäljaren.
 
  • Gilla
7ender
  • Laddar…
Varje taksektion är 2391 mm bred och de kommer att hamna ovanpå varandra när de har skjutits ihop. Skenorna är längre så att man ska kunna gå runt poolen även när taket är avdraget. Om det är estetiskt störande att alla sektioner inte är lika mycket ihop vid ett fullt utdraget tak (i ditt fall) får du bedöma, jag tror inte att det är särskilt störande.

Observera dock att varje sektion har en gummitätningslist som möter upp en motsvarande list på varje sektion. Om sektionerna inte är helt utdragna så kommer denna tätning inte att fungera på den (de) sektioner som inte är linjerade korrekt. Detta behöver inte vara ett stort problem, men jag skulle inte vilja ha dem på detta vis. Anledningen är att det kommer att kunna komma in regn, snö, löv, annan flygande smuts samt mindre djur (grodor, sniglar och annat småkryp) som smutsar ner den stängda poolen. Av egen erfarenhet vet jag att lite av ovanstående kan komma in även med de olika tätningslisterna runt ett avdragbart pooltak.
 
  • Gilla
7ender
  • Laddar…
Det största problemet är nog att gummiringarna mellan sektionerna inte tätar, det är viktigt att det är tätt vår och höst. Möjligen är taket konstruerat så att gummit kan täta mot mitten av sektionen?
 
  • Gilla
7ender
  • Laddar…
Tack för era svar.

För att följa upp tyckte vi att det blev för dyrt ändå. De föreslog deras inköpspris på 158' kr inkl frakt med kranbil och installation (sektionerna är förmonterade på fabrik). Finns säkert lite prutmån, men det är rätt långt ifrån vad vi kan tänka oss att lägga just nu.
 
Om nån (stor)stockholmare är intresserad kan jag förmedla kontakt, men det är nog rätt snabba ryck som gäller (denna vecka). PM:a mig namn och telefonnummer.

Det är alltså ett Gullberg & Jansson Leia gjort för 4x9 m utan hög sarg. Pris till kund tror jag var 212'. Killen jag snackade med sa att det inte var några problem att inte ha taket helt utdraget då listerna tätar mot glaset.
 
Vårt tak har gummilister fästa i den övre sektionen i övergången mot varje mindre sektion. De gummilisterna tätar var som helst där listerna möter sektionen under, mot karmen eller kanalplasten har ingen betydelse för tätheten. Alla tak jag har sett har liknande princip för tätningen. 158' låter väldigt dyrt och har nog inget med deras inköpspris att göra.
 
  • Gilla
7ender
  • Laddar…
T TommyC skrev:
Vårt tak har gummilister fästa i den övre sektionen i övergången mot varje mindre sektion. De gummilisterna tätar var som helst där listerna möter sektionen under, mot karmen eller kanalplasten har ingen betydelse för tätheten. Alla tak jag har sett har liknande princip för tätningen. 158' låter väldigt dyrt och har nog inget med deras inköpspris att göra.
Håller med om att priset verkar aningen tilltaget. Finns Leia 4x8 på nätet för 154' inkl frakt. Sen får man väl lägga till 20' (enl. upgift) för förmonterade sektioner + installation som ingick i detta erbjudande.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.