Byggahus.se

Termostater till vattenradiatorer

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Någon som kan rekommendera termostater till vattenburna radiatorer som man kan styra via Z Wave.
  Jag håller på att byta ut de flesta elementen i huset och sätter då dit nya Danfosskoppel.
  På några av radiatorerna kommer jag att behöva sätta "mojängen" som känner av temperaturen på vägg i närheten av radiatorn/radiatorerna (i vardagsrummet har jag 2 radiatorer som behöver synkas), på en del andra är det okey om temperaturen mäts på radiatorn.

  Jag har inte köpt någon terminal än utan detta blir mitt första projekt, tankemässigt lutar det åt Zippabox eller Fibaro, men jag är inte låst till att det måste bli dessa. Har förstått att det även börjar komma prylar som styrs via WiFi men har inte funderat så mycket på om det är en bra lösning.

  Några goda råd i val av produkter?
   
 2. H
  Medlem Nivå 5
  hc2 och danfoss termostater.
  Sen någon tempgivare så du vet hur varmt det är i rummet.
   
 3. n0ir
  Medlem Nivå 7
  Danfoss har Z-Wave termostater där du enkelt ställer in önskad temperatur och som sedan justerar flödet i elementet:

  https://www.m.nu/danfoss-lc13-living-connect-radiator-thermostat-014g0013-p-1373.html

  Av någon outgrundlig anledning kan dock inte denna termostat rapportera temperaturen till systemet, så man får ha andra temperaturgivare om man vill veta rummens temperatur för andra syften.

  Antingen kör du en multiprodukt som förutom temperatur också mäter rörelse (bra för att känna av om någon är hemma), luftfuktighet,ljus etc. eller dedikerade temperaturgivare.

  Multiprodukter är t.ex. https://www.m.nu/multisensor-aeon-labs-gen5-p-2109.html (ny version är på gång http://aeotec.com/z-wave-sensor) eller https://www.m.nu/motion-sensor-fibaro-p-1424.html.

  Vill du ha vanliga temperaturgivare och tänker dig t.ex. en i varje rum så blir det billigare och bättre att köra på 433MHz, t.ex. Oregon Scientific (http://www.clasohlson.com/se/Klimatkontroll-Oregon-RAR501/36-5158 ger dig tre bra, trådlösa sensorer plus en extra panel). Då måste du dock köpa en extra 433MHz dongel (https://www.m.nu/rfxtrx433e-43392mhz-transceiver-p-1464.html) om du kör på en Vera som Z-Wave controller.

  Zipabox Duo (https://www.m.nu/zipabox-zwave-433mhz-zipato-p-1604.html) har stöd för både Z-Wave och 433MHz.
   
 4. P
  Medlem Nivå 1
  Tackar för hjälpen, trist att Danfoss inte rapporterar tillbaka temperaturen.
   
 5. B
  Medlem Nivå 4
  Det är ganska ointressant att få en temperaturmätning 3 cm från en radiator. Den kommer visa åtskilliga grader högre än rumstemperatur. Om en radiator är 35 grader varm så kommer termostaten visa kanske 30 grader. Fem meter från radiatorn kan det vara 19 grader. Vilken hjälp har du då att veta att termostaten är 30 grader?
   
 6. n0ir
  Medlem Nivå 7
  Tekniskt skulle det väl kanske fungera om man justerade temperaturen med ett specifikt gradantal? Borde ju gå att mäta temperaturen i rummet och jämföra detta med temperaturen på termostaten och se om det är en konstant temperaturskillnad.

  Oavsett vad så är det korkat att inte Danfoss termostaten rapporterar sin egen temperatur till controllern. Det kunde vara intressant att känna till och skulle ju inte kosta någonting...