Byggahus.se

Tellstick-frågor

 1. Z
  Medlem Nivå 1
  Jag är ännu en av alla dessa teknikfrälsta husägare som kommit på att det vore kul att kunna styra delar av belysningen med några Nexa-dosor och en Tellstick. Det började med att jag ville flytta en strömbrytare i köket utan att dra nya rör men nu har det växt till att inkludera hallen, vardagsrummet och en toalett. Naturligtvis vill jag kunna styra dem från telefonen men även väggbrytare och en skymningsvakt.

  Jag har tittat på både Tellstick Net och Duo, just nu lutar det åt den senare tillsammans med Switchking på en Raspberry Pi som ändå ligger i tv-bänken.

  Min första fråga är om det går att styra en dimmer på toaletten så att den ger mindre ljus på natten om man går upp för att slå en sjua? Typ 60% mellan midnatt och 06:00 och full styrka resten av tiden (alt vanlig dimmerfunktion)? Hur kan man koppla den till en vanlig strömbrytare så att lampan inte står på hela natten?

  Jag vill också dimma belysningen över matbordet, en radda med halogenlampor med en gemensam elektronisk trafo. Enligt tillverkaren går den att dimma men jag blir inte klok på vilken Nexa-puck jag skall ha. WMR-252?
   
 2. B
  Medlem Nivå 2
  Varför inte en tellstick duo? Smidigt utan behov av dator tycker jag.

  ECMR 250. Funkar ju till 12v trafos har jag för mig
   
  Redigerat 5 jan 2015 23:56
 3. Z
  Medlem Nivå 1
  Därför att Telldus Live får betydligt sämre kritik än Switchking och jag ändå har en RPi som står på dygnet runt.
   
 4. svartöra
  Medlem · Nivå 11
  Jag har också Switchking och Tellstick Duo, och det funkar anständigt bra men inte perfekt. Det som funkar dåligt är:
  - dels täckningen på Tellsticken (alt. mottagningen på nexa/anslut-prylarna) - ibland tänds inte lampor som de ska, och ibland uppfattas inte signalerna från de trådlösa termometrarna.
  - Dels utvecklas varken Tellstick eller Switchking med önskvärd hastighet.
  - Dels är Switchking ett prestandamonster. Hur erbarmligt långsamt det går på en RPi kan jag knappt föreställa mig.
  Men resten är bra! Som sagt, det fungerar anständigt bra.

  Har man inga realtidskrav (dvs koppla strömbrytare till lampa) spelar det förstås ingen roll med någon minuts fördröjning. Obs, lagra inte många mätvärden i SKs databas, det är den inte gjord för i dagens version, och f.ö. skriver du väl tids nog sönder minneskortet på raspberryn. Undrar om inte databasen borde ligga i ramfs i en sådan här tillämpning.

  Ska du ha både strömbrytare och dimning måste du ha radioströmbrytare och då blir det inte så värst snärtig respons. Annars kan du i och för sig koppla en vippströmbrytare till en WMR-252. Men då kommer den att köra över SK som sedan kör över över vippan nästa gång den synkroniserar inställningarna. (Jag provade just.)

  WMR-252 ja, och det låter ju som en enklare tillämpning, förutsatt att du styr belysningen med plattan/telefonen snarare än vippströmbrytare.
   
 5. B
  Medlem Nivå 2
  Jag är rätt oinsatt. Men Telldus är ju inget att hänga i granen det är jag med på. Är fast i mitt remotestick på telefonen, den fixar allt som jag behöver iallafall. Tänder och släcker vid skymning och gryning och lite sådär. Men det beror ju helt på vad man skall ha det till
   
 6. Z
  Medlem Nivå 1
  Hmm, då kanske jag får hitta en annan lösning än RPi om det är så segt. Vårt hus är rätt litet och byggt med "mjuka" material i väggar och bjälklag så förhoppningsvis är räckvidden tillräcklig.

  Några mätvärden hade jag inte tänkt lagra, möjligen några från en tempgivare för visning. Däremot vill man ju att lamporna tänds ganska direkt när man trycker på en strömbrytare. Skulle det fungera med en radioströmbrytare som skickar signal till Tellstick och sedan tidsvillkor i SwitchKing eller blir det orimligt trögt?

  Att kunna dimma manuellt är mycket lägre prioriterat än att slippa bländas och se sitt eget bleka ansikten när man går upp kl 03:30 för en drill! Kan jag bara få dämpat ljus mellan 00:00-06:00 och fullt flås övrig tid så får det duga men går det att implementera så att lampan inte är tänd dygnet runt?

  Matbordsbelysningen hade jag hoppats kunna styra både med strömbrytare och telefon.

  Problemet med Zwave och andra lösningar är WAF:en (wife acceptance factor) som sjunker exponentiellt med stigande pris. 2000 kr för Tellstick, några puckar och ett par nya strömbrytare får jag igenom utan större besvär. 2500kr för en Fibaro eller Zipabox exkl. puckar (som dessutom kostar dubbelt så mycket som Nexa) kommer vara nästan omöjligt.
   
  Redigerat 6 jan 2015 08:24
 7. Z
  Medlem Nivå 1
  Var nyss hemma hos en polare som visade sitt Nexa/Tellstick Net-system och utan att ha gått hela vägen så verkar man kunna lägga en radiotryckknapp som startimpuls och en tidsperiod som villkor så att sekvensen bara exekveras om knappen trycks in under denna tidsperiod. Då borde man kunna lägga två sekvenser (natt resp. dag) med olika ljusstyrkor, förutsatt att man använder en radiobrytare.

  Polarens hus är större och stadigare än vårt och han hade inte haft några problem med räckvidden. Han hade också ett par radiobrytare som var imponerande snabba, lamporna reagerade snabbare på den signalen än om han gav samma order på sin Android-platta.

  Vad händer om man tappar internetuppkopplingen? Jag antar att alla sekvenser ligger på servern så då fungerar allt bara i manuellt läge?
   
 8. B
  Medlem Nivå 3
  Varför inte köra NexaHome på pajen? Har själv använt det i några år nu och det fungerar fint. Köpte en extern antenn till Tellstick duon för att bättra på räckvidden.
   
 9. fubar
  Husägare Nivå 8
  Har en gammal laptop liggande. Är det lämpligt att använda den till tellstick?
  Tänkte närmast på strömförbrukning och ev brandrisk om den står på (stängd) 24/7?
   
 10. svartöra
  Medlem · Nivå 11
  Jag har inte provat med RPi själv men jag körde ett tag på en 'tunn klient' från HP och det var obrukbart segt, typ att det tog 30 sekunder för appen att visa sina data. Nu kör jag med en NUC (med i3-processor) och det går bra.

  De radioströmbrytare jag har tänder lampor via SK på typ en sekund. Längre tid får det inte ta för då känns det som att knappen inte fungerar.

  Ja, förutsatt radionströmbrytare. Använder du strömbrytaringången på nexa-pucken kommer SK att köra över den vid varje synkronisering (dvs att SK återutsänder sina inställda värden till alla enheter med jämna mellanrum, och det rekommenderas eftersom enheterna ibland inte hör upp)

  Återigen då med radioströmbrytare bör det gå. Men den där fördröjningen som blir från det du trycker tills lampan tänds kanske inverkar negativt på WAF. Det måste du nog testa hur det blir i praktiken.
   
 11. svartöra
  Medlem · Nivå 11
  Jag hade en begagnad laptop till detta ett tag och det gick bra. Dock surrar fläkten troligen - det beror förstås på viken programvara du kör - så den får nog vara i ett skåp eller liknande. Brandrisken tror jag är obefintlig och värmeutvecklingen måttlig, typ 20 W eller så.
   
 12. Z
  Medlem Nivå 1
  Det är ytterligare ett alternativ. Jag kommer nog att ladda hem några olika program för att testa vilket som passar mig bäst. Att det går att köra på en RPi är en stor fördel då den är påslagen hela tiden (Spotify-spelare, lokal DNS-server mm)
  Ja, alternativet är att köra det på min HTPC (en quadcore Bay-Trail som jag inte tror ligger långt bakom din i3:a). XBMC drar inte mycket kraft ens när man tittar på HD-film. Switchking/Tellstick stödjer ju WOL om datorn skulle vara avslagen.