Byggahus.se

Takstrul

 1. Z
  Medlem · 1 156 inlägg

  zingo

  Medlem
  Min "vän med taket" har nu fått nya problem.

  När han nu satte igång att undersöka takfötterna på allvar upptäcktes följande:

  I spalten ner mot takfot hade sågspån "rasat ned". För att upptäcka detta var han tvungen att gräva bort en meter sågspån och i princip gräva ned sig själv i takfoten för att kunna känna på brädorna. Fyra-fem brädor är förstörda, osäkert hur långt eftersom bara en takfot är undersökt.

  Faktum är nu att den förre ägaren med all önskvärd tydlighet har haft takläcka, medvetet packat både sågspån och isolering för att det ska suga upp så mycket vatten som möjligt. Trät har ruttnat och är mycket poröst.

  Det finns mycket att säga om detaljerna men frågan är nu vilka vägar man kan gå.

  Hur ska han göra för att driva detta ärende till hans fördel?
  Vem ska han kontakta för besiktning? Är det en mäklarfråga? Anticimex? Vilket är det första steget att ta?


   
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Takstrul

  Han skall kontakta en besiktningsman, byggkonsult eller annan byggtekniskt sakkunnig som går igenomhuset åt honom och skriver ett utlåtande. Branschverksamma konsulter kan han hitta http://www.bygging.se/default1.asp eller i telefonkatalogen.
  Av denne sakkunnige får han sedan råd om hur han går vidare i rättsprocessen mot hussäljaren.

  Nu har jag inte hela bakgrunden i detta fallet, men om det var uppenbart att den förre husägaren visste att det var problem med taket utan att upplysa om detta (tex genom att konstatera nyligen övermålade fuktskador) så kan man hävda dolt fel och få ersättning för detta.
  Det förutsätter förståss att din vän uppfyllt sin del, dvs hans skyldighet att inspektera huset på alla ställen där man kan komma till utan att förstöra något. Har han anlitat någon besiktningsman för genomgång av huset innan köpet?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.