Byggahus.se

Takmålning isonit samt hållbarhet plåtdetaljer?

 1. H
  Medlem Nivå 6
  Jag har ett betongtak som består av Zandapannor från 1976 (alltså 44 år gamla) och oljemasonit.

  Jag hade egentligen inte tänkt att göra något med taket de närmaste 10 åren men problemet är att jag har rätt mycket plåtdetaljer - bland annat tre kakkupor - som behöver målas. Taklutningen är brant och jag är inte jättesugen på att hoppa runt själv på taket. Alternativet är då att antingen låta plåten förfalla tills ett takbyte sker, alternativt hyra in en firma som målar bara plåten. Kan tänka mig att det skulle gå på 8-10 tkr.

  Att låta plåten förfalla är väl inget jättebra alternativ och då låter det mer rimligt att lägga till några tusenlappar (typ 15 tkr) och få både tak och plåt målat. De som målar tak målar ju utan extra kostnad plåtdetaljer i samma kulör. Enligt tillverkaren av färgen Isonit fungerar den bra som täckmålning men det bör grundas innan.

  Ni som målat era tak - hur är hållbarheten på plåten efter några år? Lika fint som betongpannorna? Använde firman någon grundfärg eller körde de direkt på med isonit utan grund?
   
 2. H
  Medlem Nivå 6
  Ingen som målat sitt tak och kan berätta om firman körde på utan primer på plåten med samma färg och hur länge det hållit?