Byggahus.se

Sveriges Arkitekter kritiska mot förslag på förenklade byggregler

 1. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Många som bor i villa tror att de vill ha lägenhet i markplan när det är dags att byta. Men man inser snabbt att det inte är så kul när folk går och tittar in, och inte heller skuggorna från omgivande hus. Nej, flyttar man från villa vill man bog hyfsat högt. I höjd med trädtopparna brukar vara lagom. Min första lägenhet efter att ha vuxit upp i villa var med garage under och det var för lågt, man känner sig instängd. Dottern bor på tredje våningen (högst upp) med hiss, och det är okej, men kunde gärna varit en våning högre så att hon såg över taken på radhusen på andra sidan gatan.
   
  • Svara
 2. S
  Medlem Nivå 9
  Hej,

  Och här ser vi det klassiska ogrundade "vet inte vad han/hon pratar om" argumentet. Det fina med det är att det krävs ju egentligen inga fler argument och dessutom är det universellt och funkar på allt ;)

  Skämt och sido. Jag har arbetar som byggkonsult, fast inom el, och arbetar dagligen med Arkitekter och har gjort i 15år. Mitt inlägg syftade inte till att förringa deras funktion utan bara peka på att de får mindre att göra om reglerna förenklas. Jag skulle nog tycka det är positivt för då kan de ägna sig åt det de ska, d.v.s. utforma byggnader/miljöer efter beställarens behov istället för att producera dokument på ett visst sätt bara för att en regel bestämmer att det ska se ut så, eller att de ska finnas.

  Och nej, officiellt har jag inte anlitat någon arkitekt. Jag har ritat vårat hus själv. Men inofficiellt har jag rådfrågat ett par arkitekter jag jobbar med och fått lite bra synpunkter som jag tagit till mig.

  Ang. KA så tycker jag det ska vara upp till kunden själv att välja om man vill ha någon. För min del som är insatt i byggprocessen och hade byggare som jag både kände och hade stort förtroende för så fyllde KA en extremt liten funktion. Speciellt i förhållande till priset. Den kontroll som kommun utförde i samband med mitt bygga står ej heller i paritet till det som jag och samhället fick för priset. T.ex. kostade det 10tsek att få en nybyggnadskarta utskriven. Det motsvarar inte kostnaden för att skriva ut en ritning och skicka den utan jag ser det som en förtäckt "byggskatt".

  För en helt oerfaren förstagångsbyggare så kan KA vara en bra idé. Eller så läser han på själv. Eller helt enkelt inte bygger hus. Det är ju faktiskt ingen rättighet att få bygga.

  KA bör vara frivilligt enligt mig. Kan man se till att kontroller görs, och att krav verifieras/uppföljs själv så varför inte?
   
  • Laddar…
  • Svara
 3. B
  Medlem · Nivå 11
  Just i det du pratar om är var hela byggbranchens gordiska knut sitter!!!
  Bestämmelser för vem?
  Vilken kunskap ska styra byggen?
  Hur ska priserna regleras?

  Bestämmelserna är enbart till för politiker!

  Kunskaper ska bara vara praktiska!

  Priser ska antingen vara marknad eller socialism!

  Här sitter vi fast och bara käbblar!
   
  • Svara
 4. H
  Medlem Nivå 8
  En lista över ytskikt och synbar kvalitet. Ingenting om antal m² föråd, hur stommen är byggd, förenklingar för framtida stambyten, fasadekvalite osv. Bara yta, det som säljer.
   
  • Svara
 5. B
  Medlem · Nivå 11
  Ja märkligt hur ekonomi och m2 kan vara viktigare än att se till varför vi bygger överhuvudtaget?
   
  • Laddar…
  • Svara
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Vad är det du pratar om?
  Riktigt trä och sten har vi väl fortfarande? Men vem vill ha stengolv i kalla Sverige?
  Massivdörrar? Det fanns väl på 1800-talet?
  Alla bostäder, jag bott i , som har varit byggda sedan 1950-talet, har haft dörrar i Gaboon mahognyfaner eller målad masonit med en "stomme" bestående av wellpapp ungefär.
  OSV.
   
  • Svara
 7. Markokoistinen
  Verktygstokig Nivå 5
  Då har du nog aldrig besökt ett välbyggt och beständigt hem.

   
  • Laddar…
  • Svara
 8. S
  Medlem Nivå 4
  Jag håller med om att framförallt ytorna börjar bli löjligt små i nyproducerade lägenheter. Framförallt barnen får väldigt små rum och det tycker jag är väldigt synd.
   
  • Svara
 9. B
  Medlem · Nivå 11
  Ytsnålheten och låg takhöjd ger kyffen bara tvingade bor i
   
  • Svara
 10. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 20
  Hellre litet eget rum än att dela större rum med syskon.
   
  • Svara
 11. B
  Medlem · Nivå 11
  Nej barnen får bättre sammanhållning av att ta hänsyn i gemensamt rum än att tvingas bo i garderober!
   
  • Svara
 12. C
  Bannad Nivå 6
  Du har inte barn va ? Fattar du hur mkt dem bråkar när dem lirar fortnite och andra spel?

  Varsitt rum är ett måste
   
  • Svara
 13. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Jo, det är precis så jag bor i nu.
  Hög kvalité, nybyggt år 2010.
  Och det har varken stengolv eller kakelväggar i våtrummen.
   
  • Svara
 14. A
  Medlem · Nivå 19
  Är väl bra att det finns olika syn och åsikt om kvalité och utseende. Gärna mångfald, eller önskas ett nytt 60-talsprogram med betonghhusen som nu börjar rivas?
  Har inget emot stora variationer i form/färg inom ett område medan andra tycker det är förfärligt.
   
  • Svara
 15. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Instämmer!
  Finns väl inget tristare än rader av lamellhus, sju våningar höga och med smutsgrå betongfasader med trista 40-meters avstånd mellan husen, och inte en parksnutt eller lekplats utan bara trist murgröna på marken.
  Så byggde de inte bara under miljonprogrammet, utan t.ex. 2008 i Halmstad.
   
  • Svara