Byggahus.se

Studsmatta i BRF

 1. P
  Medlem · 248 inlägg
  Läste detta på ett annat forum. Skulle vara kul o höra vad ni anser här.

  Det gäller alltså inte mig

  Vi flyttade till en brf för några månader sen. Vi är åtta familjer på vår "plätt". Vår tomt har det bästa läget för gemensamma saker, som studsmatta, och tidigare ägaren var tydligen okej med att den stod på deras tomt.

  I helgen tog de fram den och vi blev något snopna när den plötsligt stod på vår tomt. Vi sa såklart ifrån, men fick svaret att de röstat om det tidigare och att det i samband med att det bestämdes att de skulle köpa en gemensam studsmatta också bestämdes att det var där den skulle stå. Vi är inte okej med det och vill inte ha den på vår tomt.


  Vad kan vi göra? Ska vi behöva göra oss till ovänner med grannarna för något de själva gjort utan att fråga oss?
   
 2. janwide
  Medlem · Örebro · 1 347 inlägg

  janwide

  Medlem
  Solklart läge om det inte finns något annat skrivet i köpehandlingarna. De får hitta en ny plats för studsmattan.
   
 3. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 005 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Om de ”plättar” som hör till respektive bostad är upplåtna med bostadsrätt så förfogar ägaren över marken, så föreningen kan inte besluta om till exempel studsmatta på denna mark. Men om det är föreningens mark, där närboende informellt anser sig förfoga över ytan närmast sin egen bostad så är det annorlunda. Så detta behöver klarläggas, men förhoppningsvis är det egen mark och då får studsmattan flyttas till en annan plats.
   
 4. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 423 inlägg

  Henningelvis

  Renoverare
  Det är föreningen som äger fastigheten och som då bestämmer var saker ska stå. Ibland är "tomten" dock upplåten med borätt och då är det den boende som bestämmer. Det finns också ett mellanting som heter skötselområde, där alltså skötseln åligger den boende. Här skulle jag argumentera att studsmattan måste flyttas, då den förhindrar skötseln.
  Man ska också komma ihåg att den här typen av installationer när de är uppställda på föreningens mark ska inspekteras regelbundet precis som andra lekredskap och att det är föreningen som har ansvaret vid olyckor. Uppställning av studsmatta som kan nås av flera är alltså ett styrelsebeslut och ingenting som ett gäng familjer själva kan besluta om.
   
 5. S
  Medlem · 175 inlägg

  saltet

  Medlem
  Här är frågan vad som ingår i andelstalet. Ingår marken eller inte. ingår marken inte i andelstalet så ingår det i föreningens domän och kan därmed bestämmas av föreningen.
   
  • Laddar…
 6. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 345 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  "Vi röstade" låter ju intressant. Kanske kan man rösta om att man ett rum hos er ska användas som gästrum för alla... Under förutsättning att marken verkligen tillhör er alltså.
   
  • Laddar…
 7. C
  Medlem · 158 inlägg

  cotillion

  Medlem
  Det där om att föreningen är ansvar för olyckor är en gammal väldigt seglivad myt. Det ansvar som finns är samma ansvar som varje fastighetsägare har om en olycka sker beroende på att t.ex. en studsmatta är i bristfälligt skick beroende på t.ex. försumlighet.
   
 8. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 1 364 inlägg

  Cheesen

  Nybyggare
  Man har ju som ingen tomt till en bostadsrätt. Kolla vad som står i lägenhetens papper.
   
  • Laddar…
 9. C
  Medlem · 44 inlägg

  Carlf81

  Medlem
  Två reflektioner:
  1. Detta måste vara en användare på Familjeliv.
  2. Jag ska aldrig, aldrig, aldrig bo i bostadsrätt. Fy faen.
   
 10. R
  Medlem · vg · 3 302 inlägg

  Rolle85

  Medlem
  Det råkar inte vara ni som bor i Kärra?
   
  • Laddar…
 11. T
  Medlem · 219 inlägg

  TypRätt

  Medlem
  Det är inte tillåtet för en bostadsrättsförening eller dess styrelse att ta beslut som negativt påverkar enskild medlem. I detta fall var ju tidigare medlem med på detta (antaget de som drev på för att få en gemensam studsmatta). Frågan är ju vad som hände med ett beslut som redan fattats men som får konsekvenser för senare medlem. Jag skulle tro att det inte längre är giltigt då det enbart kan ske med tidigare boendes medgivande och han är ju inte längre medlem. Beslutet kan nog inte permanenteras på den bostaden. Men det är klart en förändring i bostaden som en boende skulle gå med på skulle ju vara kvar även efter försäljning men tror inte man ser lösa objekt som placeras på tomen som samma sak. Min gissning är i alla fall att föreningen inte har rätt att ta i anspråk en boendes 'tomt' oavsett hur den upplåtes då inte samma sak gäller för alla medlemmar.
   
 12. Nissens
  Garagebyggare · 4 121 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  En bostadsrätt har väl ingen tomt?
  Föreningen äger ju all mark.
  Men att ha en gemensam studsmatta alldeles utanför en bostad låter märkligt.

  En annan fråga; varför kopierar du in någon annans fråga?
   
  Redigerat 23 apr 14:02
  • Laddar…
 13. C
  Medlem · 10 043 inlägg
  Tycker detta är glasklart. Om marken ingår i upplåtelsen kan bostadsrättshavaren behöva tåla vissa intrång, men absolut inte en gemensam studsmatta. Även om tidigare bostadsrättshavare gett sitt medgivande så följer det inte automatiskt med vid en överlåtelse.
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 43 959 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det som väl inte är glasklart är om marken faktiskt ingår i bostadsrätten i det här fallet. Eller egentligen är allmän för föreningen.
   
 15. C
  Medlem · 10 043 inlägg
  Nä, det är ju en förutsättning. Men man skriver ju upprepade gånger "vår tomt", så det är väl rimligt att anta att åtminstone frågeställarens uppfattning är att marken ingår i upplåtelsen.

  Gör den inte det så hamnar frågeställningen i en annan dager förstås.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.