Störande "Fasadbelysning" bostadsrätt?

18k läst  44 svar

 1. M
  Medlem Nivå 6
  Ok, jag blir galen!

  Äger en bostadsrätt i en trång gränd i en storstad. Har tyvärr bara fönster åt ett håll och det är ca 10 meter mellan husen. Grannen har sätt upp belysning avsett för villor på sin balkong som lyser upp som fasadbelysning med starka klara lampor (alltså inte ens frostat glas utan naken glödtråd.) Grannen har satt dem så att de inte lyser direkt i sin egen lägenhet utan mest utåt. Jag måste stänga in mig på toaletten för att slippa bli bländad av lamporna.

  Tyvärr är det olika bostadsrättsföreningar. Jag har varit i kontakt med grannens förening och olika personer i den styrelsen tycker lite olika. Den jag pratade med på Gatu- och fastighetskontoret verkade lite svamlig och virrig.

  Nå'n som vet vad som gäller rent juridiskt ang störande belysning?
   
 2. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Försökte länka till en artikel, men den ligger på betalsidor tyvärr. Kan bara bjuda på rubriken, men där har du med datum om du vill söka vidare på egen hand:
  [h=3]Reklamskylt måste släckas kvällstid - nwt.se - ditt Värmland, just nu![/h]nwt.se/karlstad/article778205.ece

  30 sep 2010 - (UPPDATERAD) Den digitala reklamskylten i centrala Karlstad får inte längre lysa sena kvällar och nätter, har kommunens miljönämnd beslutat
   
 3. T
  Medlem · Nivå 19
  Precis, anmäl till miljönämnden och be dem göra ett hembesök hos dig.

  Jag utgår ifrån att du även talat med grannen ifråga och förklarat problemet, utan resultat. Annars, börja där :)
   
 4. V
  Medlem · Nivå 10
 5. tio_Pepe
  Medlem Nivå 8
 6. M
  Medlem Nivå 6
  Tack för tipset Jag ska läsa på det noga.
   
 7. M
  Medlem Nivå 6
  Nja jag har försökt med viss framgång. Grannen bor ju inte i min bostadsrättsförening utan grannföreningen. Det är portkoder till trapphusen så jag kommer ju inte in så jag kan ringa på dörren. Jag har inte ens lyckats lista ut vad just den grannen heter. Men jag har varit i kontakt med flera personer i den föreningens styrelse. De har varit lite veliga men de har nog pratat med grannen för det har blivit bättre... men inte bra. De har inte längre belysningen tänd på nätter osv men det blir ett problem i alla fall eftersom mina tre tonårsbarn känner att de inte kan plugga hemma när lamporna bländar dem.

  Men jag håller helt med dig om att man alltid måste börja med att försöka prata med varandra.
   
 8. M
  Medlem Nivå 6
 9. E
  Medlem · Nivå 21
  Kanske du ska försöka få barnen att vända sig åt ett annat håll när dom pluggar ???
   
 10. M
  Medlem Nivå 6
  Det går inte rent praktiskt att alltid ha ryggen åt fönstret samt plocka bort alla speglar i lägenheten utom på Toa.
   
 11. E
  Trädgårdsfixare Nivå 14
  När min farsa ägde butik i sthlm så hade de ljusskylt, och sökte lov för den. De fick då instruktionerna att det skulle vara en metallist i överkant som skymde ljuset mot boende ovanför. Han fick även reda på att han var den enda affärsinnehavaren i området som hade tillstånd för sina fasadskyltar ..

  Kolla med kommun om tillstånd behövs, och om det finns, således?
   
 12. T
  Medlem · Nivå 19
  Som sagt, om det är så störande så kontakta miljönämnden.
   
 13. E
  Medlem · Nivå 21
  Störs man för mycket av infallande ljus finns det en lösning som kallas gardiner att ta till, det finns en mängd olika typer så någon av dom fyller säkert kravet på "avbländning". Det kan vara en bra lösning om man bor i tätbebyggda områden och inte tål infallande ljus.
  För övrigt tror jag att du driver med oss när du säger att "barnen" inte kan göra sina läxor pga att dom blir bländade.
   
  • Laddar…
 14. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  elmont: jag är helt inne på TS linje, själv blir jag bländad när jag läser morgontidningen sedan kommunen bytte den redan tidigare störande gatlampan mot en mycket starkare LED-lampa och på nätterna lyser det i en springa mellan rullgardinen och listen, så att jag blir bländad när jag ska sova. Ska jag verkligen behöva möblera om i köket och tejpa fast rullgardinen för att kommunen sätter upp bländande armaturer?
   
 15. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: