Byggahus.se
Vi bor i ett nybyggt hus på landet som ligger något lägre än vägen utanför. Det är strax utanför Uppsala och ligger inte inom detaljplanerat område. Det är en enskild väg som sköts via samfällighet och den har en viss lutning men inte jättebrant. Vi skulle vilja jämna ut marken något mellan vägen och huset för att den inte ska luta mot huset. Frågan är dock om det är möjligt att anlägga en stödmur upp mot vägen eller om det blir risk att vägen undermineras av det (vägen trafikeras främst av privata bilar men även en del tung trafik som tankbilar och traktorer med släp), eller om vi behöver behålla det som en sluttning. Om det ska vara en sluttning skulle den gärna vara så kort som möjligt, men vad vore i så fall den största lutning som kan tänkas? Marken är mestadels lera och som mest så är höjdskillnaden mellan fasadpanelens nederkant och vägen troligen max 0,5 meter (har inget bra att mäta med, men inte någon hög höjd) och avståndet mellan huset och vägen är som minst 6 meter från tomtgräns mot väg. Arkitektonisk ritning av bottenvåning i ett hus med garage, entréhall, gästrum och kök.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Gata med snörester, barnvagn, hus, träd, övergång till vår.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Tvåvånings trähus, snöfläckar, carport, slutet av vintern, bostadsområde, dagsljus, landsväg framför huset.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Någon med erfarenhet eller tips? Hur skulle ni göra?
 
Vad säger samfälligheten om planerna? Eftersom de sköter vägen bör de ha lite koll på vägen och hur den är uppbyggd. Rent spontant kommer ni behöva ett dika på utsidan av ev stödmur för att snö och vatten ska kunna ta vägen någonstans.
Sen kommer ni antagligen vilja ha ett plank och/eller häck som fångar upp damm och sten från vägen.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
En lutning 1:2 från väg borde vara nog. Det ger en slänt på 1 meter. Alternativt 1:3 för att vara på den säkra sidan. Stödmur går såklart bra men blir bökigare och dyrare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.