Starta stereon genom att tända en lampa!

4k läst  19 svar

 1. F
  Medlem · Nivå 3
  Hej
  Bekantingen har köpt ett hus som har lite saker för sig. Det är en Händig man som har dragit elen och även installerat jordfelsbrytare. Lampsladdar har blivit fasta installationer genom att dras bakom lister. En lysrörsramp hänger i en spik i källaren, och ett par varv eltejp skyddar kabeln mot skav mot entrehålet i rampen.

  Nåväl, till saken, i "salongen" har vi problem med att lampor som förut funkat inte tänds, likaså en utelampa som har sin knapp där intill "konstiga området". Bekantingen skulle ladda sin iphone i ett uttag, och mobilen spelade då en galen melodi som vi aldrig hört förut.
  Så jag provade det uttaget med en Vanlig Lampa (inte lågenergi) och tänkte att här får vi se brunt ljus. Men inte då, den funkade fint. Och därefter funkade de andra lamporna. Även utelampan (lågenergi). Och utan att magiska lampan varken var tänd eller i.
  Metoden att tända allt genom att först tända lampan i detta uttag kunde vi upprepa dan därpå, när allt varit släckt.
  I förstone misstänkte vi uttaget, slarvig skarvning där bakom dosan kanske? men det gick att vicka på det lite (bara det är misstänkt!) utan att lampor blinkade.
  Så jag misstänker jordfelsbryteriet.

  Visstja: en annan gavellampa har en sladd som kommer in genom väggen i salongen så att den kan sättas i uttaget och tändas inifrån. Men den och de andra gavellamporna kan också tändas med en gemensam knapp i hallen. Ska jag prova att slicka på den stickproppen när lampan är tänd tro?

  Min tanke är väl "puh, inget har brunnit ännu!"

  Så vad tycker forumet? Är det jordfelsbrytaren? Eller snarare sladdreriet fram till den. (Jag tror inte händige installatören heter Backström, men det vore nog ett passande namn.)
   
 2. E
  Medlem · Nivå 15
  En jordfelsbrytare bryter matning och ska inte påverka hur eluttag uppför sig.
  Du får göra en noggrannare kontroll eller ta dit en elektriker för att reda upp detta.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Jordfelsbrytaren har knappast med det här fenomenet att göra. Den kan mycket väl vara grovt felkopplad, men det ger inte den här effekten.

  Du skriver att när man väl startat med en lampa i det aktuella uttaget, så fungerar övriga lampor. Sedan upprepades detta dagen därpå.

  Men då blir ju den viktiga frågan, vad hände däremellan, vad var det som fick lamporna att åter inte fungera? Var det bara en tidsfråga, eller är det så att om samtliga lampor släcks, så måste man köra startknepet för att få igång dem igen?

  Vi har för lite information för att komma speciellt mycket vidare. Men en (långsökt) förklaring kan vara s.k flytande nolla, vilket i sin tur kan beror på en felkopplad jordfelsbrytare. Det är i så fall ett akut väldigt farligt fel. Man får slumpartat 0 - 400V i uttagen.

  Jag får dock inte ihop hur det skulle ge det här fenomenet. Det som möjligen skulle kunna hända är att om du har flytande nolla, och ex. 0V till de lampor som inte lyser, så kopplar du in en normal lampa, på ett uttag med ex. 400V. Den ström som den lampan då drar ändra balansen, så att spänningen i övriga uttag ändras, de släckta lamporna kan börja lysa osv. Men jag får inte ihop hur det skulle kunna fortsätta även efter att den där vanliga lampan kopplas bort.

  Det är som sagt en väldigt långsökt förklaring. MEN OM det är flytande nolla med 400V till vissa förbrukare som skall gå på 230V, så finns en akut brandfara.

  Just felkopplade jordfelsbrytare är riskabla i sådana här sammanhang, jfb skall om den är korrekt kopplad bryta både faserna och nollan. En felkoppling kan göra att vissa grupper får nollan bruten men inte faserna, då får man den här akuta brandfaran, som har orsakat flera bränder genom åren..
   
 4. P
  Medlem Nivå 1
  Ursäkta om detta är fel.
  Men det luktar troll med denna smått otroliga historien har svårt att ta det på allvar.

  Är det däremot sant så skulle jag säga till "bekantingen" att ta dit en elektriker innan någon blir skadad.
   
  • Laddar…
 5. F
  Medlem · Nivå 3
  Det är just flytande nolla eller om hempularen blandat nolla och jord eller nåt (ja, dom skuvas ihop i centralen, ja vet) som jag funderat på. Att sätta en förbrukare i uttaget "återställer" kanske jordfelsbrytaren. (Den har förresten inte löst ut).
  Det finns förresten en markismotor nära det magiska uttaget. Den funkar bra men den kan ju t ex ha små gamla kondingar mellan fas och nolla mot jord, som en PCnätdel har som enkelt "transientskydd"..
  Och "sjungande" mobilen tydde säkert på tokig spänning, men laddaren var på för liten effekt, dessutom switchad.
  Men det är nog elektriker som behövs, ja. Huset är inte mitt. Det ÄR inte mitt problem.
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Nej en jordfelsbrytare kan bara återställas genom att trycka upp brytaren när den har löst ut. Det finns inga andra magiska funktioner i en jordfelsbrytare.

  Men åter:
  Det skulle vara intressant att veta vad du/ni gjorde mellan att det fungerade efter anslutning av lampan, och när det inte fungerade igen, så att lampan behövde anslutas igen.

  Jag är osäker på om en normal mobilladdare skulle reagera på överspänning, annat än att brinna upp. Men den kommer troligen att låta om den får underspänning (och kan brinna då också). Den kommer att försöka skapa sin nominella laddspänning även om inspänningen är för låg. Det ger att strömmen på inkommande sida blir högre än den är tänkt att hantera, laddaren blir då överbelastad av att få för låg spänning. Laddare av bättre fabrikat skall då stänga av sig. De av sämre fabrikat börjar istället brinna.
   
 7. E
  Medlem · Nivå 15
  Mobilladdare brukar vara konstruerad för att funka med ett inspänningsintervall mellan 100-240V.
   
 8. T
  Medlem Nivå 10
  Någonting är galet, och ska inte vara så. Har han gjort det felet så har han garanterat gjort fler. Ta dit elektriker och fixa rubbet.
   
 9. M
  Medlem Nivå 7
  Jag hade nog kallat in Max von Sydow innan huvudena börjar snurra på de boende. :devilish:
   
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag tänkte mer på om den får typ 50V, då kan den nog få för sig att försöka fungera, med tveksamt resultat.
   
 11. blackarrow
  Elektroniktokig · Nivå 10
  Magiskt fel....måste inte vara jordfel...
  Dålig kontakt, bränd eller oxiderad skarv. Metalloxider kan ha olika resistans vid olika belastning.
  En glödlampa kanske får en oxiderad fulskarv någonstans att bränna till lite så det blir kontakt.

  Jag hade nog provat uttaget med en 2kW vattenkokare, fast oavsett om nått brinner sönder ordentligt eller det faktiskt skulle funka bättre efteråt så måste ju felet åtgärdas.
   
 12. L
  Bannad Nivå 8
  Det finns skarvdosor som är sådana att de kopplar på de andra uttagen om det går ström genom ett första uttag. Du har inte en sådan?
   
 13. blackarrow
  Elektroniktokig · Nivå 10
  En sån hade jag. I uttaget Master hade jag skrivbordslampan och i Slave-uttage lite andra prylar.
  Den funkade inte med lågenergi- eller LED-lampor i Master-uttaget, utan måste ha en glödlampa för att den skulle koppla till.

  Fann dock lampans strömförbrukningen på 60W omotiverad, speciellt då jag glömde lampan på. :oops:
  Många prylar ligger på under 0.5W i standby idag.

  Edit:syftning
   
  Redigerat 9 maj 2018 11:24
 14. E
  Medlem · Nivå 15
  Master-slavuttagen är kanon tycker jag. Har det till en stationär dator som då styr skärm, belysning och skrivare.
  60 W förbrukning för master/slav låt orimligt högt. Prylen borde då bli het som en gammal glödlampa.
   
 15. blackarrow
  Elektroniktokig · Nivå 10
  Eh... ja just det. Precis... syftade på glödlampans effektförbrukning.
  Ursäkta att jag uttryckte mig otydligt.
  Jag var tvungen att ha en gammal glödlampa på 60W i skrivbordslampan för att starta bildskärm, datorhögtalare. Det gick inte att justera känsligheten för tillslag lägre än 8W.
  Har LED i skrivbordslampan, men jag vill inte ha mer än 6.5W, annars blir LED-ljuset för starkt.

  Edit: Missade "inte", inte lätt att få orden rätt idag...
   
  Redigerat 9 maj 2018 11:34
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: