Byggahus.se

Spisanslutning

 1. C
  Medlem · Skåne · 150 inlägg

  christoffer09

  Medlem
  Hej,

  Först och främst, finns det enfasspsisar i vanliga villor och sommarstugor, eller är det endast i lägenheter? Tänkte att man som ensam villa inte ville ha 25A på en fas, men i ett flerfamiljshus blir det ju någorlunda balanserat.

  Om man har en 3-fasspis, är det "alltid" anslutet via perilex då? Eller är det dosa ibland?
  3-fas tvättmaskiner brukar väl anslutas direkt i en dosa, varför inte perilex?

  /C
   
 2. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Det är nog mest äldre lägenheter som har spisar anslutna till en 20 A säkring. Huvudsäkringen i dessa 1 fas installationer var ofta 25 A. Det kan säkert finnas äldre sommarstugor och torp som bara har enfas indraget. Men eftersom dessa hus ofta har elvärne eller hade oljepanna med 3 fasmotorer i cirk. pumpar och brännarefläkt. Då är det naturligt dra in trefasmatning med huvudsäkring lägst 3 * 16 A. Det är först dagens energisnåla tvättmaskiner som byggs för enbart 1 fasanslutning 10 A. Förr rekommenderades alltid 2 eller 3 fas anslutning för att få rimliga tvättider, även om 1 fas var möjlig. Det är vanligt med perilexanslutning på 3fas spisar även om fast anslutning har förekommet.

  Förr betraktades en "tvättstuga" som våtrum och då skulle dessa apparater vara fast anslutna. Det ger också den säkraste jordningsanslutningen. Det var speciellt viktigt innan jfb blev vanliga. Idag ser man s.k. klädvårdsrum i villor som "torra rum" eftersom merparten av tvättningen sker i slutna maskiner. Dock skall vissa försiktighetsåtgärder vidtas med utr som kan få vatten över sig (högrre ip-klass). Det var vad jag kan komma på.
   
  Redigerat 14 dec 2010 12:34
 3. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 257 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Men annars, perilex är väl inte uteslutande ämnad för spisar? Inte för att jag kommer på några andra tillämpningar just...för andra trefasiga vitvaror än spisar är ju sällsynt numera.
   
 4. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  Det finns väl knappt någon anledning att använda perilex kontakten till annat. Eftersom dom flesta flyttbara 3 fasmaskiner används i betydligt tuffare miljöer t.ex garage, verkstäder eller utomhus, då passar ett 3 fas ip 44 klassat CEE- don betydligt bättre i den miljön. Som dessutom är internationellt standardiserad.
   
 5. C
  Medlem · Skåne · 150 inlägg

  christoffer09

  Medlem
  Tack! Bra och vettiga svar! Hade inte tänkt på det där med tvättstugan, idag är det ju så torrt och fint där...

  Vi har faktiskt perilexuttag i föreläsningssalarna på universitetet, vet inte vad de är tänkta att användas till. Det är en 60-talsinstallation. Alltså inget labb eller så utan bara en stor sal med en massa stolar...
   
 6. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  I många skolsalar eller lab där man jobbar med olika elexpriment. Där hade man installerat en tranformator som omvandlade den normala 220 /380 V till 127 /220 v. Sedan anslöt man 230 v apparaterna mellan två faser istället för mellan fas och nolla. Det var smart innan jordfelsbrytarna blev populära eftersom personfaran minskade med enbart 127 v till jord. trefasmotorn kunde man delta koppla för 220 V eller Y koppla för 380 v, så även den förevisas
   
  • Laddar…
 7. jeffan
  Medlem · Gotland · 302 inlägg

  jeffan

  Medlem
  Perilex uttagen är inte petskyddade. Så de är inte lämpliga till annat än bakom spisen.
  De används väl alt mindre då så gott som alla nya kök idag har separat häll och ugn.
   
 8. C
  Medlem · Skåne · 150 inlägg

  christoffer09

  Medlem
  Både ugn och häll är anslutna med perilex här iaf. Visserligen verkar det bli vanligt att ansluta ugnen enfas/16A, men hällen då? Den brukar väl vilja ha runt 7-8kW?
   
 9. T
  Medlem · Västra götaland · 2 649 inlägg

  Tobbe_3

  Medlem
  En normal installation är ugnen 1 fas + nolla + skyddsjord 16 A säkring det ger 230 v elementspänning. Hällen 2fas + nolla +skyddsjord 2 * 16 A säkring det ger hällen 230 v elementspänning, men hälften av plattorna utnyttjar fas 1 och den andra hälften fas 2. sedan drar man den tredje fasen till ugnen. I sådna kopplingar är det extra viktigt att nollan är ordentligt "fasskruvad" överallt. Många sådana hällar kan kopplas om till en eller två faser beroende hur övrig installation är utförd.
   
  Redigerat 15 dec 2010 00:25
 10. Y
  Medlem · Västra Götalands län · 4 363 inlägg

  yxis

  Medlem
  Perilex är en internationell standard, fast det är klart färre länder som använder Perilex än t.ex. CEE-donen. (Väst)Tyskland och Holland ihop med Sverige är trots allt mer än ett land :)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Perilex

  I Holland verkar de dessutom ibland ostandardiserat använda kontakten för två nollor och två faser... :x


  Säga vad man vill men nog känns perilex (från 1960) som en bättre standard än de gamla svenska platta semko-3fas-kontakterna...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.