Byggahus.se

Solenergi

 1. F
  Medlem Nivå 1
  Hejsan

  Är det någon här som har solenergi hemma och som har något smidigt sätt att lagra elen på?
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Den som har en smidig lösning på det problemet blir rikare än Bill Gates.

  Allt är ju relativt. Om du ex. har en sommarstuga "off grid" och bara vill lagra så det räcker för TV ett par timmar på kvällen. Då kan ett par bilbatterier räcka.
   
 3. E
  Medlem · Nivå 23
 4. L
  Husägare · Nivå 16
  Skaffa en bra UPS med sinus formad spänning, att driva TV och Ledlampor.
  På en kvalitetsbildemontering finns nästan nya batterier till 200kr med moms med det priset är energilagring i batteri överkomlig.
   
 5. tommib
  Bergsfogde · Nivå 24
  Det kanske stämmer att man kan köpa bilbatterier billigt på skroten men hur många finns det tillgängligt då? För att åstadkomma ett betydande energilager krävs väldigt många batterier. Snabbt räknat krävs det 20 st batterier för att åstadkomma ett energilager på 240 V och så många Ah som batterierna är på. Av detta kanske två tredjedelar är oanvändbart om man inte vill förstöra batterierna så vi kan räkna på ca 20-30 Ah för normala bilbatterier. Det blir inte jättemycket, och inte heller särskilt smidigt.

  En smidig lösning är som elmont föreslår Tesla Powerwall men även där är kapaciteten kraftigt begränsad.

  TS, hur mycket energi vill du lagra och hur länge?
   
 6. ricebridge
  Husägare · Nivå 15
  Bilbatterier är byggda för snabba och kraftiga upp- och urladdningar. Det som krävs är mer sånt som kallas fritidsbatterier.
  Har du planer ditåt, så kolla först vad du kan ersätta i huset med utrustning avsedd för 12v, t ex belysning.
   
 7. E
  Medlem · Nivå 12
  Varför inte sälja överskottet när du inte själv kan konsumera energin? Och köpa energi när du behöver mer än du kan producera
   
 8. E
  Medlem · Nivå 23
  Hos tex "min" nätägare kan man få "sin" energi lagrad tills man behöver den, det kostar några ören per kWh men är betydligt billigare än en dyr batteribank.
   
 9. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Nätbolaget får inte handla med energi.
  Elhandelsbolaget måste ju köpa tillbaka energin när du vill ha den. Så du får säkerligen betala för skillnaden i elpris plus normala nätavgifter.

  Det har visserligen förekommit en del avtal som är uppenbart subventionerade för att locka fler. Men de lär inte bli långvariga.
   
 10. E
  Medlem · Nivå 23
 11. Johannes Carlsson
  Medlem · Nivå 20
  Vill man vara offgrid är det smidigaste ett batterilager och solceller. Men det gäller att verkligen minimera elförbrukningen.
   
 12. D
  Besserwisser · Nivå 22
 13. E
  Medlem · Nivå 23
  Så du menar att det inte skulle fungera då? Så vitt jag vet har dom erbjudit tjänsten i ett antal år. Dom köper och säljer inte energin utan bara lagrar den.
   
 14. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Dels är det inte nätägaren utan elhandelsbolaget. Dels är det bara vad de säger, du betalar samma nätavgifter och skatter på den ”lagrade” elen. Du säljer och köper el, även om det kallas något annat.
   
 15. A
  Medlem · Nivå 7
  Nja, det är inte sant, men man försöker få det att låta så. Vad man gör är att man under sommaren låter bli att sälja en del vattenkraft som ersätts med den el kunderna matar in, sedan när kunderna vill "ha tillbaks" sin el öppnar man kranen på vattenkraftverket.
  Finns en lite ärligare beskrivning här.
  Rent tekniskt är det med andra ord exakt samma lösning som alla elhandelsbolag, det är bara tjänsten man paketerat om.