Byggahus.se

Snart fiber igång...skissar i huvudet på kabeldragning i huset.

 1. B
  Medlem · Västra Götaland · 1 925 inlägg

  Boan

  Medlem
  Att operatören kräver att man har bredband är en fuling, där de kör IPTV på ditt bredband, utan att köpa kapacitet för just TV. Telia gör likadant, men i deras öppen fiber så går det säga att man ska köra med egen router, och då lägger de IPTV på en egen port i fiberkonvertern. (Inteno) Det är ju att föredra för då är du inte låst till en operatör på resp tjänst. Telefoni är ju bäst att ha en oberoende så du kan byta bredbandsleverantör om du vill, utan att krångla med telefoni.
   
  Redigerat 9 okt 2016 22:58
 2. P
  Medlem · Stockholm · 3 252 inlägg

  Paxman

  Medlem
  Det är inget problem med ComHem. De hade det kravet tidigare men har tagit bort det nu, så det blir TV från dem och bredband/telefoni från Universal ser det ut som.

  Det trevliga är att det kommer bli lägre månadskostnad för oss, men mycket snabbare bredband och massor av fler TV-kanaler. Dessutom förutsätter jag att allt kommer bli mycket stabilare och med färre avbrott.
   
  • Laddar…
 3. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 10 837 inlägg

  Demmpa

  Husägare
 4. B
  Medlem · Västra Götaland · 1 925 inlägg

  Boan

  Medlem
  Jo, det gör de nog. Men inom bredbandet... prissättningen från Öppen fiber till Operatörerna är att IP-TV kostar rätt bra.
   
 5. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 10 837 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Vad menar du med "inom bredbandet"?

  I fibern finns alltid VLANen, det har inget med "bredbandet" att göra.
  Beroende på vilken mediakonverter (fiber-Ethernet-omvandlare) som sitter så är det olika "svårt" att sätta det en egen switch/router med VLAN-funktion som man själv programmerar upp till rätt VLAN.
  Om fibern går direkt in i routern/bredbandsdelaren så går den nästan alltid via en SFP-modul.

  tex här sitter SFP-modulen direkt in i "bredbandsdelaren"/VLAN-switchen http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?action=dlattach;topic=57497.0;attach=38640;image och https://mobil.byggahus.se/forum/attachment.php?attachmentid=62752&d=1339537927

  Här är router med SFP-port https://m.alibaba.com/product/60201441792/Router-with-SFP-Port.html och http://www.cctvbestbuys.com/planet-...-home-router-with-fiber-optic-uplink-sfp.html
   
 6. P
  Medlem · Stockholm · 3 252 inlägg

  Paxman

  Medlem
  Ja, IP-TV är egentligen sjukt dyrt. Vi har tittat på ComHems stora paket samt Viasats sportpaket (egentligen bara för Formel 1) och bara de två kostar över 10.000 kr per år!! :eek: Och då måste man ju tänka på att de flesta av dessa kanaler är reklamfinansierade...
   
 7. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 074 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Samma VLAN gäller för övrigt för IPTV från Viasat också.
   
 8. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 074 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Alltså, IPTV som distributionsform är billigare än marksänt eller sänt via parabol.

  Det du pratar om är kanaler som sänder program med dyrt inköpta exklusiva sändingsrättigheter. Och Viasats sportpaket är inte reklamfinansierade.
   
 9. B
  Medlem · Västra Götaland · 1 925 inlägg

  Boan

  Medlem
  Det jag syftar på är att Operatören (dvs Telia, Com hem etc) betalar enligt en modell till Telia Öppen Fiber, där de köper en kapacitet på Bredband, en på IPTV (då med eget VLAN), men det Telia gör i normalfallet är ju att bara sätta upp en ström (ett uttag till Inteno-boxen, fiberkonvertern), och sen köra ut TV genom sin egna router (och då i eget VLAN), men jag har svårt att tro att de enligt detta faktiskt köper IPTV-"paketet" från Telia Öppen Fiber, vilket gör att de får ett eget VLAN för det och ett eget uttag aktiverat på Intenoboxen.. Detta går att få om man säger till, så löser de det, men jag misstänker starkt att det är en fuling i normalfallet och att de då bara köper "bredband" av Öppen Fiber.

  Hela konceptet med Öppen Fiber är lite knepigt, just för att deras prissättning är så hög mot tjänsteleverantörerna.
   
 10. P
  Medlem · Stockholm · 3 252 inlägg

  Paxman

  Medlem
  Fast vad distributionskostnaden är är ju ganska ovidkommande för slutkonsumenten, och det här forumet är ju till för konsumenter. Sen skrev jag "de flesta kanalerna är reklamfinansierade", så jag vet inte riktigt vad du ville ha sagt med ditt inlägg.
   
 11. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 074 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  "IP-TV är egentligen sjukt dyrt" skrev du.

  Mitt svar var för att poängtera att det inte är det. Betal-tv rent generellt kan man naturligtvis ha åsikter om vad det kostar, men att det skulle finnas någon koppling till distributionsformen anser jag är direkt felaktigt.

  Det var det jag ville ha sagt med mitt inlägg.
   
 12. B
  Medlem · Västra Götaland · 1 925 inlägg

  Boan

  Medlem
  Menar rent betalningsmässigt mellan Tjänsteleverantören och Öppen Fiber. Dvs de köper bara en "port" i Intenoboxen.

  Öppen Fiber har ju en prislista mot tjänsteleverantörerna där Bredband och IPTV ligger bredvid varandra, men om kunde har bredband, kan ju Tjänsteleverantören köra IPTV på den, utan att köpa IPTV-paketet från Öppen Fiber.

  Rätta mig gärna om ni har bättre insikt och jag har förstått detta fel.... I standardläget måste ju TV.-boxen kopplas till Thomson-routern, men säger man till lägger de ut TV på en port i Inteno-boxen.
   
 13. P
  Medlem · Stockholm · 3 252 inlägg

  Paxman

  Medlem
  Det var en vidare kommentar till boans "att IP-TV kostar rätt bra."...men OK, det var väl fel ordval då...tack för att du påpekade det så det inte blir några missförstånd...:|
   
 14. timmelstad
  Medlem · Stockholm · 2 074 inlägg

  timmelstad

  Medlem
  Olika tjänsteleverantörer använder olika boxar för att fånga upp respektive leverantörs IPTV-strömmar. Har du inte Telia/Viasat så använder du inte en Thomson/Inteno utan oftast en Motorola-historia istället.

  Du kan även oavsett leverantör alltid skaffa en egen box för att ta emot IPTV-strömmarna.

  Det är alltså inte så att bara för att du sitter i Telias Öppna fibernät att du alltid måste ha en Thomson/Inteno först.

  Har du bara internet från vilken leverantör som helst behöver du ingen box från en leverantör alls, du kan sätta din egen router direkt om du vill.

  (Ovanstående förutsatt att jag förstått dig rätt).
   
 15. B
  Medlem · Västra Götaland · 1 925 inlägg

  Boan

  Medlem
  Inteno måste du ha så länge du ligger i Öppen Fiber, byter du dock KO till någon annan som hyr din Skanova fiber så sätter de in en annan fiberkonverter...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.