Byggahus.se

Smakfullt arkitektritat i gammal stil

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 404 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
 2. R
  Medlem · Blekinge · 203 inlägg

  Robert Kooijman

  Medlem
  Härligt hus :)

  Det är de många, små detaljer som gör skillnaden.
   
 3. Kretikos
  Tillbyggare · stockholm · 723 inlägg

  Kretikos

  Tillbyggare
  Väldigt vackert hus! Dock så blir det lite trist av allt vitt vitt vitt.
   
 4. J
  Medlem · stockholm · 3 452 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Ja, lyckat hus får man säga. Ofta brukar nybyggda hus i gammal stil av olika skäl se ut som pastischer på gamla hus, men oftast är proportionerna förställda så att tex fönster och våningshöjder och takutsprång är lägre / mindre än hur det såg ut på förebilden, vilket ofta ger hus som ser satta, tjocka och trötta ut, mot sekelskifteshusens ofta resliga graciösa hållning - de liksom sträcker på sig på ett sätt som få nya hus gör.

  Jag har även reagerat på att moderna sk funkishus ofta inte alls är funktionellt utformade, de har bara lånat stildragen, men ofta kan flera likadana hus ligga placerade på olika sätt så att de inte alls utnyttjar topografi och vädersträck utan fönster och uteplatser hamnar fel utifrån omgivning, morgonsol etc. Något som jag tror man var mycket noggrann med när "förlagorna" byggdes...
   
  • Laddar…
 5. mattetvilling
  Renoverare · Västragötaland · 818 inlägg

  mattetvilling

  Renoverare
  Fint hus utvändigt men lite väl öppet inne och bara ett sovrum. Dvs inget för en barnfamilj :)
   
 6. B
  Allvetare · Stockholm · 7 347 inlägg

  b8q

  Allvetare
  Snyggt, särskilt utvändigt. Kul att se att det fortfarande byggs källare också!
   
 7. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 1 643 inlägg

  KristinaRT

  Husägare
  Fantastiskt snyggt hus med trevliga proportioner, dock förfärligt opraktiskt med bara ett sovrum och inte ens förberett för fler.
  Antar att det är det perfekta huset för DINK med stort och brett umgänge....
   
 8. rickardg
  Elektroniktokig · Rönninge · 638 inlägg

  rickardg

  Elektroniktokig
  Väldigt snyggt hus (omysig inredning dock), huvudbyggnaden har de verkligen lyckats med men garaget håller inte alls samma klass, borde varit förhöjt väggliv på det med för att matcha huset om de ska ha en ovåning ovanpå garaget men det är säkert nån jobbig detaljplan som förhindrat det i vanlig ordning :(
   
  • Laddar…
 9. R
  Bannad · Västra Götaland · 2 169 inlägg

  Roland112

  Bannad
  snyggt hus på utsidan men opraktiskt värre för de allra flesta.
   
  • Laddar…
 10. K
  Tillbyggare · Västra Götaland · 2 840 inlägg

  karlmb

  Tillbyggare
  Snyggt!!!!
   
 11. S
  Medlem · Uppsala · 310 inlägg

  Senior

  Medlem
  Exteriört mycket tilltalande hus! Interiört känns det inte lika lyckat. Hallen är nästan lika stor som sovrummet. Verkar som att huset mer är som en utställning, snarare som ett boende. Placeringen av sovrummet är nästan som att, just ja någonstans ska vi sova.

  Gallergrindarna, är risken/rädslan stor för inbrott.

  Smaken är som baken, delad. Mycket pengar är placerad i avskavd färg på möbler.

  Köket saknar uttag för fötterna under skåpen, som nästan är som bästa uppfinningen i köket.
   
  • Laddar…
 12. G
  Anonym

  Gäst

  Anonym
  Gallren för fönstren ser inte kloka ut. Förmedlar ett klart negativt intryck, Skyhög inbrottsrisk eller design. Jag förstår inte?
   
 13. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 1 720 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Mycket stiligt hus! Alla är inte en barnfamilj så det är ju toppen att alla hus inte är ritade strikt för deras behov. Kul att de kostat på sig en källargrund som ger den rätta och höga sockeln som äldre hus har. På köpet får man en källare som är grymt praktiskt att ha. "gratis kvadratmeter" en trappa ner.
   
 14. G
  Anonym

  gäst

  Anonym
  Varför skulle man inte kunna ha barnfamilj i det huset? Alla rum fanns väll inte nedpåta bilderna?
   
 15. J
  Medlem · Stockholm · 278 inlägg

  J-stedt

  Medlem
  Exteriören är ovanligt proportionerlig och välbalanserad - vilket förstörs av det intilliggande garaget.
  Interiören är definitivt luftig, men det finns en och annan vrå att krypa in i också.
  Intrycket blir lite blandat. Man har förvisso hållit en äldre stil, men blandad på ett sätt som man inte skulle gjort någonsin tidigare. Men, visst, på 70-talet skulle det vara avlutade, gamla möbler, nu ska de vara avskavda, vilket väl inte alltid är så praktiskt även om det som enstaka inslag kan vara estetiskt. De vita stolarna mot det bruna matbordet är en avig kombination.

  Högt i tak är trevligt, men hela åtta meter...
  Det för mig in på frågan för vilka huset är byggt. Knappast barnfamiljen - det går väl för all del att få till två sovrum till, ett i överplanet och ett i källaren och med lite ombyggnad även i entréplanet. Men som det är nu verkar det vara för det ensamstående paret med vidlyftigt umgänge med ständiga fester.
  Har de haft inbrott? Gallren tyder på det eller rädslan för ett.
  Punchveranda är mysigt, men i det här fallet är det ju även entré och alls inget man drar sig tillbaka till. Detta är ju snarare än farstu, förstukvist, förstuga, vilket kan vara nog så praktiskt - om den inte används som sällskapsutrymme.

  Ska vi se lite på det praktiska, då? Som logistik och funktioner.
  Tvätta fönster lär väl inte bli det lättaste. (För övrigt tvåglasfönster.)
  Toalett lättåtkomlig vid entrén är utmärkt, liksom klädkammare. Skulle gärna sett ett städskåp här.
  Köket är ett typiskt arbetskök med tillräcklig bredd för att flera ska kunna arbeta men ändå nå det mesta. Spis med hela fyra ugnar känns lite i överkant, eller? Spis och vatten bör för övrigt finnas längs samma vägg. Spisfläkten verkar väldimensionerad och placerad så att den kan fungera. Gudarna ska veta att det finns svindyra designprodukter som fungerar långt sämre än standardfläktar trots flera motorer med mera. Nu är den här rackaren till spis tämligen bred, men det bör ändå finnas värmetåliga avställningsytor bredvid. Hur bra ek än är som träslag betraktat så tål det inte heta stekpannor i någon högre grad och definitivt gör inte lacken det. Knivar är dessutom helt förbjudna på lackerat trä. Där är oljebehandlat trä bättre - om man vill behandla träet regelbundet, vilket är ett måste. Ebenholts är givetvis bättre men inte precis gratis. Marmor får man också vara försiktig med när det gäller värme och definitivt när det gäller rödbetsinläggningar och liknande. Jag skulle nog valt en hårdare och mindre basisk sten som granit. Men vad är det för fel på hederligt rostfritt stål? Då givetvis med en falsad kant så att skvalp inte hamnar direkt på golvet.
  Vem vill diska finglasen i den stenhårda hon? En ho som kan få sprickor och med tiden får en allt fulare yta? Åter igen, vad är det för fel med rostfritt? Är det inte trendigt nog?
  Lade märke till eluttaget ovanför fönstret, en smart detalj - som inte återfinns någon annanstans.
  Det har ju blivit lite trendigt med gammaldags kök lite mer på riktigt än bara snidade träluckor (dessa opraktiska, tunga och svåravtorkade ytor). Svällande sparksocklar anses höra till. När ska folk begripa att en hel del gamla lösningar försvann för att de var korkade. Indragna socklar som ger fotutrymme har vi ju haft i decennier. (Något som även Senior tagit upp.)

  När man gör räcken och liknande av glas, så använder man alltid härdat glas. Men hur tänker man när man gör en soffbänk mot ett fönster?
  Badrummet är milt sagt rymligt. Men varför har man placerat toalettstolen så långt in? Dessutom långt från tvättställ.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.