Skillnad bastusten?

557 läst  5 svar

Sida 1 av 1
 1. n0ir
  Medlem Nivå 7
  Hej!

  Håller på med ett bastubygge och ska installera ett Tylö Sense Elite bastuaggregat.

  Måste införskaffa bastustenar (20 kg.) och såg att Byggmax dels hade Tylös egna (https://www.byggmax.se/bastu/bastutillbehör/bastusten-tylö-p6740036) för 285:- och dels no-name (https://www.byggmax.se/bastu/bastutillbehör/bastusten-p6713004) för 119:-.

  Priset är ju ingen större skillnad MEN spelar det någon roll vilken storlek stenarna har? Tylös är 3-5 cm och no-name är lite större, 5-10 cm.

  Eftersom stenarna tydligens ka staplas luftigt, är det inte bättre med lite större stenar? Eller?
   
 2. michfris
  Husägare · Nivå 10
  Oavsett tillverkare så kommer stenar i olika storlek för att passa olika aggregat. Stenarna vittrar med tiden och ska bytas 1 ggr/år om du bastar ca 2 ggr i veckan. Det är enligt instruktion från Harvia som jag använder. Byte regelbundet eller inte, du kan ju plocka upp stenarna i halvlek och klämma känna på dom. Med den approachen är väl enklast att börja med de billigaste? Kan du alltid byta upp för att få extra added value. Eller så funkar det bra med de billigare.
   
 3. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Detta gäller väl främst om man hystar vatten på stenarna. Jag bastar ca varannan dag (liten Tylö med originalstenar) och bastar "torrt". Stenarna tycks intakta även efter 14 år
   
 4. n0ir
  Medlem Nivå 7
  Gick inte att beställa från Byggmax om man köpte för mindre än 300:- så det blev Tylös stenar plus ett handtag till bastudörren... Vi får se om det spelar någon roll men det kan ju inte skada att köra de stenar som tillverkaren av bastuaggregatet rekommenderar.
   
 5. svartöra
  Medlem · Nivå 11
  Stenarna måste ju vara så stora/små att de passar in mellan värmeelementen. Samtidigt ska det vara glest packat så att elementen inte överhettas. Originalstenarna blir säkert utmärkta men när de vittrat ner efter ett par(?) år kan jag rekommendera gratis sten i närmsta vägskärning. Där brukar det finnas sprängsten i olika fraktioner och stensorter. De vittrar kanske snabbare än olivin osv men de är ju gratis.
   
 6. T
  Medlem · Nivå 8
  Enligt vad jag läste mig till när jag köpte bastuaggregat så skulle dom större stenarna vara till vedeldade bastukaminer.
  Dom mindre för elbastu.
  Menbdet spelar nog ingen roll.
  Närmast elementen ska det vara luftigt (lättare ed större stenar) samtidigt mot yttre ska det vara.tätt, helst så tätt att man inte ser elementen alls lysa där inne och då är det lättare men mindre stenar
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: