Byggahus.se

Skadad timmerstock

 1. E
  Medlem · 109 inlägg
  I vårt timmerhus som byggts på 1800-talet, och med påbyggd ovanvåning 1905, har en fuktskada skett i översta stocken. Den är delvis borta. Se bild. Sannolikt pga läcka i taket. Skadan är uttorkad sedan länge. Vi undrar nu om stocken måste repareras, dvs ska vi sätta dit en ny stock. En snickare vi talat med tycker att vi ska "riva bort allt skadat" och ersätta med nytt timmer. En byggnadsvårdare menar att det inte är någon fara utan att vi kan täta med isoleringsmaterial där stocken är borta.
   
 2. M
  Medlem · Västra Götaland · 2 856 inlägg

  Marcussjogren

  Medlem
  Är det den stående till höger om fönstret?

  Om delen av stocken som är kvar till vänster känns någorlunda frisk så kan du såga bort allt det dåliga, passa in en bit trä och slå i några 4”-spik från vänster.

  om du väljer att laga med 45x75mm från brädgården eller har någon timmerstock ligga de som passar bättre, spelar ingen roll.
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem · 109 inlägg
  Det är stocken som ligger ovanför fönstret som endast har en tunn ovandel kvar, sen har isolering lagts in undertill. Se pilar.
   
 4. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 141 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Det väsentliga är att ingen takstol vilar över fönstret.
  Då det är ett äldre, och därmed gediget, hus så gissar jag att nästa takstol har stöd till vänster om fönstret?
  Och ingen golvbjälke heller?
  Då tar stocken ingen last där den är urjackad, och då behöver inget göras åt den.
  Möjligtvis agerar den hammarband och håller ihop väggen i sidled. Isf är det bra om den del som finns är frisk hela vägen till andra sidan fönstret. Om det är vind ovanför går det kanske att se därifrån?

  Svårt att avgöra konstruktionen från de bilder som visas. Du skriver timmerhus, men jag gissar att detta är den tillbyggda ovanvån, som inte tycks vara byggd i liggtimmer, utan möjligtvis stående? Det gör att jag inte är helt säker på huruvida stocken behövs för att binda ihop väggen i längsled eller inte, men tror att den behövs för det ändamålet.
   
  • Laddar…
 5. E
  Medlem · 109 inlägg
  Övervåningen är inte byggd i timmer.
   
 6. M
  Medlem · Västra Götaland · 2 856 inlägg

  Marcussjogren

  Medlem
  Tycker inte heller det ser ut som att den bär någon vikt, men funktion måste den ju ha, annars hade den ju inte suttit där. Tror därför också att den stadgar väggen i längsled.

  tycker dock det ser ut som att man jackar ur lite högt och lågt på huset, de verkar ha tagit ur ganska stora delar av hammarbanden(?!!?) på övervåningen också?
  Dvs den horisontella takregeln som jag är högst osäker om namnet på :)
   
 7. E
  Medlem · 109 inlägg
  Har öppnat upp ytterligare, och inser att skadan bör åtgärdas. Timmersrocken som bär upp golvbjälklag på övervåningen är försvahad. Den är i behov av förstärkning. Vi behöver hjälp att åtgärda detta innan vi återställer golv och väggar i huset. Behövs en timmerman eller snickare med erfarenhet av gamla timmerhus. Nåt tips i
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20200718_160141.jpg
  Norrtäljetrakte?
   
 8. GoC
  Medlem · 2 585 inlägg

  GoC

  Medlem
  Jag tror mer att det endera suttit större fönster eller en dörr där förut. Därav urjackningen i stocken.
  Spika dit några reglar av lämpligt format och hiva ut den där stenullen. Bättre att fylla hela tomrummet med virke eller sågspån.
  Stenull hör inte hemma i den väggen.
   
  • Laddar…
 9. E
  Medlem · 109 inlägg
  Ja, det kan kanske vara så. Men det har även varit en omfattande fuktskada ovanför, som skett för mycket länge sen. Se nyinlagda bilder.
   
 10. E
  Medlem · 109 inlägg
  • Laddar…
 11. GoC
  Medlem · 2 585 inlägg

  GoC

  Medlem
  Jag har sett dom, kan ha läckt in över fönster/dörr och när det byttes fönster eller dörren togs bort så blev resultatet detta.
  Skulle inte vilja beteckna det som en omfattande fuktskada. Inte alls säkert att det varit mer än lite murket virke.
  Huset är mer än 100 år och då får man absolut räkna med lite små skavanker.
  Jag hade tagit bort stocken och satt dit så många reglar och några bröder som behövs för att få det tillräckligt tjockt.
   
  • Laddar…
 12. E
  Medlem · 109 inlägg
  Bröder?
   
 13. GoC
  Medlem · 2 585 inlägg

  GoC

  Medlem
  Självklart behöver du ett par tjocka bröder till hjälp med detta :)
  Jäkla autostavning, brädor !!
  Skulle tro att två 195x45 reglar lagda på varandra och nått lagomt tjockt bräde blir lika tjockt som stocken. Eller kanske funkar med tre reglar.
   
 14. E
  Medlem · 109 inlägg
  Jaså jag trodde att bröder var nån fackterm. Jag har bara en tjock broder men han är inte så händig.
  Klokt tänkt av dig. Men som det ser ut vilar takstolen på en upprättstående bräda som är skarvad. Den behöver stagas upp med en ny regel/bräda eller hur. Men om man tar ner den uporättstående brädan för att byta uymt den, rasar inte takstolen då? Hur löser man det?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20200718_211314.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20200718_211400.jpg
   
 15. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 141 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Jaha, där ser man. Det var värre än det såg ut först.
  Jag hade nog försökt byta den dåliga stocken till en likvärdig frisk. Det är inga dåliga golvbjälkar som ska vila på den så det behövs nog hyfsat kraftiga doningar.
  Det går säkert att göra som föreslagits också att använda vanligt std-virke från vilken bygglada som helst, om man känner för det och vet vad man sysslar med.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.