Hej!

Jag planerar ett bygge av en friggebod på 15 km och väljer mellan sedumtak och torvtak. Jag har förstått att torvtak är betydligt tyngre och kräver en kraftigare konstruktion.

Dock har vi en begränsad budget och är lite tveksamma att lägga minst 500 kr/kvm för sedumtak. Är det någon som har en uppfattning om vad det kostar att lägga torvtak istället? Eller är det någon som känner till en prisvärd leverantör av Sedum?

Stort tack för alla tips!

Hälsningar,

Calle
 
Hej. Har du en äng eller en gräsmatta du kan gräva upp? Om du har det, så har du ett gratis tak.
 
Bra idé! Har dock en skogstomt som vi arbetar med, men det är ju faktiskt inte omöjligt att det kan finnas något ängsliknande på gårdarna i närheten. Vet du vad man behöver "grunda" med? Torv?

Hälsningar,

Calle
 
Man lägger ett lager uppochner först och sen ett lager åt rätt håll. Man lägger lagren om lott. Så att man inte får skarvarna över varandra. Sen binder rötterna ihop allt av sig själv så det blir en stor och tjock matta.
 
Stort tack för tipen!! Är det någon som har någon idé om var jag kan få tag på prisvärt material till torv/grästak om jag inte hittar det i närheten? Var ligger det i pris om jag köper från en specialist?
 
Menar du vad för undertak det ska vara med "grunda"? Det klassiska är ju näver i minst 2 skikt. Nu för tiden "fuskar" man med platonmattta och dyl.
 
Hej igen!

Jo, nu kanske vi har identifierat en fin bit äng som vi skulle kunna "låna" vid flickväns landsställe. Frågan är bara hur vi får upp de cirka 20 kvm som vi behöver på lättaste sätt.

Planen är:

1. Bygga en förstärkt takstomme med c/c 60. Lägga råspont och takpapp.

2. Lägga ett tätskikt.Näver vore ju fantastiskt, ska undersöka detta. Annars hörde jag att man kunde använda dammduk som ett prisvärt alternativ. Någon med erfarenhet?

2. Taket lutar endast 7-10 grader så förhoppningsvis stannar det vi täcker med kvar på sin plats. Någon med erfarenhet? Tror inte vi behöver några tvärliggare. Förmodligen lägger vi torv i botten och fixerar med kycklingnät

3. Därefter ska ju ängen på. Någon som kan rekommendera hur tjock den ska vara när vi gräver upp den? 5-10 cm? Om vi inte får tag på någon äng är plan B att helt enkelt så en ängsblandning på plats.

Hur låter detta? Tacksam för alla tips och kommentarer.

/Calle:)
 
Du ska se till att du får med dig rötterna från gräset. Det brukar bli en 5-8 cm. Mullbräda ska du nog ha, annars kommer det att rinna av ganska sakta men säkert. Det är nog bra med dammduk men den är nog lite för slät. Jag skulle använda en platonmatta. Hönsnät kommer att rosta sönder. Jag skulle ta ett grövre stängsel. Typ viltstängsel med grövre tråd i.
 
Japp, mullbräda blir det. Tack för tipsen om tjockleken och det grövre stängslet.

Är ute lite efter det lite något liknande som det yviga taket hos Goshandel :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.