Byggahus.se

Sättet att hyra ut BRF lägenhet för längre tid: Avtal om avstående av besittningsskydd till lägenhet

 1. snuttjulle
  Medlem · Nivå 12
  Sälj din bostadsrätt fort så du inte blir smittad av socialismen.
   
  • Laddar…
 2. Fairlane
  Medlem · Nivå 13
  Jag tycker du aldrig haft några så hur kan de trytit?
   
 3. E
  Medlem · Nivå 23
  Sluta mata trollet.
   
 4. tensiden
  Medlem · Nivå 10
  Det är fortfarande så att det måste finnas "skäl" för att hyra ut i andrahand. Alltså inte bara för att man känner för det utan exempelvis studier eller arbete på annan ort i väntan på ny bostad.

  Och även om det går att trumfa föreningen med hyresnämnden, så kan hyresnämnden ändå säga att föreningen bestämmer om det är exempelvis en mindre förening med många andrahandsuthyrningar som då redan dränerar engagemanget i föreningen.

  Hursomhelst är TS en egoist som inte fattat att en bostadsrätt i stort skall likställas med att man går med i en förening där man också förväntas vara åtminstone lite engagerad. Annars får man köpa villa/radhus eller ta en hyresrätt.
   
  • Laddar…
 5. N
  Medlem Nivå 6
  Nej, man är INTE delägare i en fastighet. Man äger endast rätten att bo, inget annat.
   
 6. Niklasloow
  Medlem · Nivå 7
  Du bör bekanta dig med juridisk-tolkning och lära dig tolka lagstiftning om du ska uttala dig tvärsäkert
   
 7. Niklasloow
  Medlem · Nivå 7
  Fast man är delägare i en förening som äger fastigheten. Så i förlängningen är man delägare
   
 8. N
  Medlem Nivå 6
  Nej, man är medlem i en förening. Och varje medlem äger rätten att bo i en viss lägenhet.
   
 9. Niklasloow
  Medlem · Nivå 7
  Och vem äger föreningen? Som sagt man är delägare i en ekonomisk förening som sedan äger fastigheten. I detta ägande ingår sedan rätten att upplåta en bostad.

  https://www.bostadsrattsagarna.se/bo-i-br/vad-äger-jag-16247873
   
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  Det är att märka ord.

  Men det finns en avgörande skillnad mellan att äga en del av fastigheten mot att äga en del av en förening (eller bolag) som äger en fastighet.

  Som delägare i en fastighet har du lite andra rättigheter än när föreningen finns emellan i ägarskapet. Som delägare i en fastighet så har du ex. rätt att kräva att hela fastigheten säljs, oavsett vad övriga delägare vill. Den möjligheten har du inte som medlem i en bostadsrättsförening.

  Som delägare i en fastighet kan ingen annan delägare ställa några som helst krav på att du skall vara med och dela på underhållskostnader, eller driftskostnader. Vill ingen betala elräkningen så kommer elbolaget att kräva den delägare som verkar lättast att få ut något av.
   
 11. N
  Medlem Nivå 6
  Ursprungligen skrev du att man är delägare i en fastighet. Men det är man alltså inte.
   
 12. Hubbe73
  Medlem Nivå 1
  Det handlar nog om att föreningen vill skydda sig mot att lägenhet ockuperas av någon som hävdar besittningsrätt. Inte så konstigt, då det uppstår allehanda trassliga saker om den som bor där vägrar flytta ut, men mest för bostadsrättsinnehavaren som ändå får stå för kostnader.
  Det är ovanligt att föreningar tillåter så lång andrahandsuthyrning så om det är enda kravet så ser jag ändå det som väldigt tillmötesgående förening.
   
 13. A
  Medlem · Nivå 15
  Är det uthyrning av privatbostad så går det inte att hävda besittningsrätt, däremot om man hyr ut ytterligare en bostadsrätt så räknas det inte som uthyrning av privatbostad.
   
 14. B
  Medlem Nivå 3
  De resterande bostadsrättsinnehavarna kanske inte heller vill ha massa uthyrning i föreningen, de har kanske köpt sin dyra bostadsrätt pga att de inte vill bo i ett hyresområde(vilka ibland är stökigare).
   
  • Laddar…