Byggahus.se

S-VHS via Ethernet ?

 1. Buuzzz
  Medlem · 698 inlägg

  Buuzzz

  Medlem
  Jag vet att liknande frågor varit upp men jag vill veta mer.
  Jag har ett LAN hemma (CAT 6). En av datorerna har jag som mediamaskin (jag kör Sigmadesigns X-card :) ). Den är kopplad til TV'n via S-vhs. Kan man istället konvertera S-VHS till RJ45 och köra ut signalen i LAN'et och titta på vilken TV jag vill i huset ?? Klarar jag det med tre trådar ? Då skulle man kunna köra data på 4 och TV på 4 i samma, eller blir det för mycke störningar ?

  PS. X-card kortet kan jag varmt rekommedera, funkar perfekt. Styr allt via fjärrkontroll (ir-öga + fjärr ingår). Allt kodning ligger på kortet och allt blir menystyrt på TV'n :)
   
 2. C
  Medlem · Sollentuna · 2 545 inlägg

  ClasseClas

  Medlem

  Re: S-VHS via Ethernet ?

  Jag chansar att svara... ::) ::)
  S-VHS är väl helt analogt så det finns inte en sportmössa att koppla in det på LANet annat än du digitaliserar ner det till streaming video över UDP eller TCP/IP eller så och har motsvarande D/A-omvandling till S-VHS in till TVn.
   
 3. B
  Medlem · 443 inlägg

  Bergling

  Medlem
 4. J
  Medlem · 108 inlägg

  jonasmj

  Medlem

  Re: S-VHS via Ethernet ?

  Har inget svar men vill bara påpeka att du kör inte "s-vhs" från ditt x-card. Det är "s-video" det är fråga om...

  Besserwissern ;)
   
 5. C
  Medlem · Sollentuna · 2 545 inlägg

  ClasseClas

  Medlem

  Re: S-VHS via Ethernet ?

  OK, som Bergling tipsar om så går det att använda div. adaptrar för att köra TV över LANet. Men jag kan ta gift på att du inte kan köra TV över LANet och samtidigt använda det som ett traditionellt data-LAN.

  (Visst är en Guinness sakta upphälld i ett glas att betrakta som gift...? :) :p :p :p :p)
   
 6. Y
  Medlem · Västra Götalands län · 4 363 inlägg

  yxis

  Medlem

  Re: S-VHS via Ethernet ?

  Fullösningen är att ansluta tp-kabeln direkt till s-video-utgången på datorn (INGEN kabel av s-video-typ, kör tp-kabel HELA vägen, möjligen 5cm s-video-kabel från en avklippt kontakt men helst inte det ens en gång).

  I andra ändan har man seriemotstånd på 35 ohm (110-75 ohm), eller snarast närmaste standardvärde. I praktiken är det bättre att ha trimpottar på 100 ohm i serie.

  Använd ett par för luma och ett för kroma.

  Obs att du måste skruva upp kontrasten på tv'n en bra bit för att det ska bli vettig bild, så en tv med separat minne för ljus/kotnrast o.s.v. för s-video-ingången är att rekomendera.

  Den här lösningen fungerar faktiskt rätt skapligt för att köra vga 1280x1024 över 10-15 meter TP men inte blir det samma kvalite som att sitta direkt vid källan då. Det är också mycket beroende på signalkällan, vad den tycker om "fel" last.

  Den seriösa lösningen är sånadär baluner som det länkades till, men de kostade ju en slant.
   
 7. Buuzzz
  Medlem · 698 inlägg

  Buuzzz

  Medlem

  Re: S-VHS via Ethernet ?

  Jag räknade med svar i detta men inte så uttömmande svar

  Detta forum imponerar bara mer och mer.
  Tack för alla svar, blev dock inte klok på om jag skall försöka..

  Jonasmj: Du har helt rätt att det är s-video, jag funderar själv varför jag skrev s-vhs ???. Var fick jag det ifrån.... :-[
  "skämmes tamme f-n". Men lite kul var det ju.
   
 8. C
  Medlem · Sollentuna · 2 545 inlägg

  ClasseClas

  Medlem

  Re: S-VHS via Ethernet ?

  Du har väl ett stjärnnät med en switch eller hub typ... ;) :p ::)
   
 9. Y
  Medlem · Västra Götalands län · 4 363 inlägg

  yxis

  Medlem

  Re: S-VHS via Ethernet ?

  Förvisso.

  Det där resonemanget att eftersom dvd-spelaren kostade 1500 så får en såndär sak kosta $45 köper inte jag.

  Det är ju som att säga att spisen kostade 8000 så därför är det inget mindre än oxfilé som gäller, snabbmakaronerna får man koka på gasolspisen ute i husvagnen.

  Sorry om det här inlägget låter grinigt och dessutom är helt offtopic, men jag är faktiskt riktigt förundrad och nyfiken över det psykologiska fenomen som gör att man anser att om pryl A var dyr så måste den matchas så att pryl B är dyr, oavsett hur mycket pris/krona man får för respektive pryl. Det ställe man mest ser fenomenet är på kablar till ljudanläggningar men det verkar som om samma fenomen breder ut sig även i hemmabiovärlden med guldpläterade scartkablar o.s.v. (jag har jobbat extra till och från några år inom radio-tv-branschen och aldrig råkat ut för att själva scartkontaktdonet i sig glappar, varpå guldpläteringen inte är nåt vidare. Dessutom är silverplätering bättre vid högre frekvenser, men silverplätering ser skitful ut med tiden medan guld glimmar).
   
 10. Y
  Medlem · Västra Götalands län · 4 363 inlägg

  yxis

  Medlem

  Re: S-VHS via Ethernet ?

  Fast jämför vad en scartsladd kostar på expert resp biltema.

  Och nu kan jag vara riktigt obstinat och påpeka att Lidl sålde sånadär trådlösa länkar för 300 pix, visserligen bara komposit och inte s-bideo, men ändå :D
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.