Byggahus.se
Har ett träd som nu är helt sjukt fullt med rönnbär..
Efter att ha knallat runt och letat efter lite blåbär och kantareller med inte alltför mycket bra resultat så är det ju smidigare att plocka i trädgården..

Så, ni som har gjort ngt med rönnbär, blir det bra? Några rekommendationer/recept?
 
Jo, men blir det gott? Någon som har testat just det receptet?
Frysa skall man tydligen göra fösrt så att det inte blir så surt..
 
tänka på att dom ska bli frost nypna innan man tillagar dom... antingen första frosten eller kasta in dom i frysen när dom är mogna:)
går att göra sylt på dom oxå.
 
Gelé blir jättegott, snaps/likör likaså, även om den behöver lagras några år. Bären ska vara frostnupna (går att fixa i frysen), men det blir surt iallafall till att börja med.

Fyll en stor glasburk till 3/4 med väl sköljda rönnbär och några sockerbitar. Fyll på med brännvin av 32-38% styrka (med starkare sprit blir det inte gott, det dödar bärsmaken och ger spritig smak). Låt stå på fönsterbänken några veckor, vänd burken upp och ner försiktigt då och då för att blanda om.

Sila av, häll på flaska, låt stå mörkt några år. Smaka en liten slurk varje jul för att se om den är god ännu. När den väl blivit god blir den bara bättre för varje år. Ibland händer inget, den fortsätter att vara sur och jävlig, då är det bara att ta i lite koncentrerad sockerlag så blir det likör istället. Lagra ytterligare några månader.

Pappa har alltid hemgjord rönnbärssnaps på julbordet, passar utmärkt till det småvarma eftersom den har en viss sötma.
 
Vänta flera år på egengjord sprit... Risken att den tar slut innan dess finns ju! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.