Det gäller de som lånar till bostäder. Och det har legat på samma nivå år efter år.
9 822 läst · 110 svar
10k läst
110 svar
Riksbankchef vill förbjuda lån med rörlig ränta
-
-
9 jun 2018 18:55 #107
Det hade varit mycket önskvärt att detta löste privat, så som det är i en del andra länder.
Du kan naturligtvis vara missnöjd med att bankerna är i ditt tycka för försiktiga i sin utlåning. Men för att kunna hålla de låga räntorna så behöver de vara försiktiga.
-
9 jun 2018 22:07 #108
Man kan ställa som krav att man har en godkänd försäkring. Denna kan till och med förmedlas via banken. Om låntagaren säger upp försäkringen säger banken upp lånet och har man en belåningsgrad på 40-60% så tror jag inte banken tar en särskilt stor kreditrisk, eller hur?
Lönen kan också förändras, exempelvis om man byter arbete, blir sjuk eller blir av med arbetet. Utan försäkring spelar det ingen roll om man har en månadslön på 60' eller 100' innan man blir sjuk om man saknar försäkring. Här ger jag alltså banken ett tips om att få en säkrare investering genom att ställa motkrav på låntagaren.
Jag kan hålla med om att lönen kanske historiskt har varit ett bra mått, men det är ju rätt lätt när bankerna i stort har gått väldigt bra under väldigt lång tid, men några rejäla undantag.
Sen anser nog inte de flesta att banken har så otroligt låga räntor. Räntorna är generellt låga, men räntegapet har ju ökat...
Tråden handlar om att riksbankschefen vill förbjuda lån med rörlig ränta, då han anser att det kan ställa till det för många låntagare om räntorna skjuter i höjden. Hade man tvingats binda lånen på säg 5-10 år så antar jag att Ingves anser att det hade varit säkrare för låntagarna, och därmed även för bankerna!?
Bankerna verkar inte hålla med om de inte försöker använda den parametern. -
10 jun 2018 18:44 #109
Att premien skulle bli en dold bankskatt var det trivialt att inse. Kan inte tänka mig att bankerna inte skulle löst detta privat om det hade haft möjlighet.
Man har provat med försäkringar mot prisfall på bostäder också. Men det har folk inte varit beredda att betala för.
Sedan är jag inte säker på att man kan avtala om att säga upp lånet på dessa grunder. Finns gott om statliga regleringar för konsumentlån. Och detta kan nog vara ett besvärande hinder för det du önskar.
Glöm nu inte att du ska betala försäkringspremien till staten med din ränta.
De sk nya bankerna som skall ordna billigare bolån lägger sig bara strax under och då tänker dom inte ta kostnaden för avgöra kreditvärdighet. Utan går bara med på flytt av befintliga lån, där andra banker har avgjort om personen får låna och hur mycket.
Ser inte ut som att det finns några marginaler direkt.
Om nu RB eller FI ser några stabilitetsproblem så kan dom enkelt justera riskvikter så att rörlig ränta binder mer primärkapital. Då kommer bankerna att justera räntesatserna därefter. Och fler väljer bunden ränta.
Jag skulle säga att Ingves har en annan agenda. Annars skulle man bara gjort enligt ovan. -
10 jun 2018 23:30 #110
Vad gäller vad folk är beredda att betala för så är det väl beroende på alternativen. Man vill inte försäkra sig mot något man inte tror ska inträffa, men om kraven ställs på att man måste ha en försäkring så försäkrar de flesta: De flesta försäkrar bilen trots att de inte tror att de kommer krocka. Jag skulle tro att de flesta har en bostadsrättsförsäkring som det är krav på när man bor i bostadsrätt också.
Det låter lite som bilindustrin som inte ville bygga elbilar eftersom det inte var vettigt. "Bygg en egen bil om det inte passar". Ja, det kostar ju enorma pengar, men till slut kom det en Musk och gjorde just det, vilket fick fart på övriga biltillverkare lite senare. Dock har Musk en stor plånbok och än så länge går det inte att räkna hem det hela.
Jag ska försöka förtydliga med ett exempel, vad som stör mig med att bara titta på lönen.
Vi har två personer.
Kalle är 30 år och tjänar 80' i månaden. Han vill låna 4 miljoner för att köpa en lägenhet. Belåningsgraden hamnar på 85%, då Kalle inte har så mycket sparat. Kalle kör dessutom en bil som kostar rejält varje månad, låt oss säga en Audi RS6 och han spenderar en hel del pengar på krogen och åker utomlands några veckor varje år.
Berit är 50 år och tjänar 60' i månaden. Hon vill också låna 4 miljoner för att köpa en villa. Belåningsgraden hamnar i Berits fall på 60%, då hon har kapital sen tidigare. Berit har två vuxna barn som har flyttat hemifrån och hon kör en Toyota Aygo, relativt sparsamt då hon oftast åker kollektivt. Berit går väldigt sällan ut och festar, ut spenderar semestern billigt på hemmaplan.
Banken vill inte låna ut till den som tjänar för lite, bland annat för att folk kan få barn, förlora jobbet, bli sjuka, samt att räntan kan stiga.
Om man då tänker på personerna ovan så är väl sannolikheten att förlora jobbet eller bli sjuk ungefär densamma, medan sannolikheten att Kalle får barn och ska vara föräldraledig är klart högre än att Berit får det. Om de förlorar jobbet eller blir sjuka får de samma ersättning för Försäkringskassan eller a-kassan. Om räntan stiger så sitter klarar Kalle det bättre, men det kan Berit kompensera genom att binda sin ränta på 5-10 år, och dessutom amortera mer än 1% som krävs i hennes fall. Säg att hon amorterar 3% (vilket hon klarar lätt med dessa värden) så har hon amorterat 600' efter 5 år.
Jag påstår alltså att Berit inte är en större kreditrisk än Kalle för banken, men tittar man endast på månadslön så är hon det. -
23 jun 2018 08:15 #111
Vet inte riktigt vart jag skulle sätta detta, men kanske hit passar. En svensk intervjuv med Mark Blyth
https://www.di.se/ditv/ekonomistudi...uni--expertens-betyg-pa-trumps-finanspolitik/- Laddar…
Liknande trådar
-
Vindslucka som ej vill stänga sig
Tak & Vind -
Är detta en normal elförbrukning för villa med elpanna?
Värmepumpar -
Någon som känner igen äldre Villavent kontrollpanel (Styra PM Luft möjligt?)
Ventilation -
SBAB vill förbjuda dig att pruta på boräntan
Artikelkommentarer -
Vill förbjuda försäljning av parkslide
Artikelkommentarer