Byggahus.se

Reskostnad rimlig?

 1. V
  Medlem Nivå 1
  Har fått en faktura på en service av pelletspanna och undrar om det är rimligt?
  Egentligen är det bara en koll och lite info om hur man sköter en pelletspanna.
  Vi har köpt hus med pelletspanna och kan noll och kunde inte få igång den. Beställde besök av
  kunnig från firma som servar såna. han såg att det var för mycket spån som satt fast i skruven och rensade bort det. Vidare så visade han min man hur man sköter kamin och diverse. Ingen reparation eller så.
  Fakturan är på totalt 2664:- varav själva besöket 1,5 timmar = 1196 :- inkl moms
  Resan är 56 kilometer totalt tur och retur. ( enligt google maps 54 kilometer) och kostar 1417.50:- inkl moms
  Reskostnad: startkostnad 200:-, 1 timme restid ( enligt google 50 minuter) 797.50:- och resa (inkl servicebil) 420:-
  Känns ju ganska dyrt med 1417.50:- (inkl moms) för en resa som tar 50 minuter och är totalt 54 kilometer tur och retur....eller?
  Hur brukar hantverkare debitera resor?
   
  • Laddar…
 2. C
  Husägare Nivå 1
  Jag kan inte avgöra om det är en rimlig kostnad, men när jag hade en elektriker hemma i somras fick jag en rejäl positiv chock gällande pris och reskostnad. Firman ligger 18 km från mig och det blir ju 36 km ToR, restiden är ca 40 min totalt. Detta gick på 350:-. Arbetet tog ca 1 timme och det gick på 400:-. Total kostnad blev alltså 750:-. Detta var en av de större elfirmorna på orten. Jag hade räknat på det fyrdubbla priset.

  Gällande din fråga om det är en rimlig reskostnad. Hantverkarna måste ju få betalt för sin expertis även när de sitter i bilen. Om de inte debiterar sin vanliga timtaxa när de åker till/från kund så skulle de inte vilja åka på hembesök då de har 8h arbetsdag och inte kan skänka/rea bort restiden. Om summan i sig är rimlig kan jag dock inte svara på.
   
 3. M
  Medlem Nivå 8
  Att man vill ha betalt för att köra till kund på arbetstid köper jag helt och hållet, det är inte företaget som valt att du bor flera mil bort (vissa brukar jämföra med att köra till jobbet vilket är en helt annan sak, det får företagaren också göra på fritid).

  Men tar man ca 800:-/h så ska man fasen inte behöva debitera startavgift för resa och "servicebil".
  Km pris för bränsle och slitage (3-5 :-/km kanske) och timlön, thats it.

  Men som allt annat, det är ju vad man kommer överrens om. Tycker bara det blir för mycket snack och lite verkstad, det ska vara raka schyssta puckar.
   
 4. R
  Medlem · Nivå 11
  Tycker nog det är helt ok. Startkostnad och servicebil har ju inget med restiden att göra. Hade han åkt två timmar hade det varit samma på dom.
   
 5. C
  Medlem · Nivå 9
  Det enda jag tycker man kan ha åsikter om är själva timpriset, vilket är rätt högt. Det påverkar givetvis totalkostnaden, men jag tycker inte att personen i fråga fulat sig på något vis.
   
 6. V
  Medlem Nivå 1
  ok, tack för svar
   
  • Laddar…
 7. E
  Medlem · Nivå 4
  Ska du gå till en skatte eller juridikspecialist kan det kosta 5000 kronor per timme. Allt är relativt vilken kunskap men önskar. Att debitera minuter har jag aldrig hört talas om. Hel eller halvtimme är självklart.
   
 8. Talvan
  Medlem Nivå 5
  Helt orimligt
   
 9. L
  Medlem Nivå 6
  Ja men under resans gång kan de ringa samtal, de kan planera och fundera på andra kunders problem. Det är inte direkt som att de under resans gång är totalt blanka i skallen...
   
 10. E
  Medlem · Nivå 22
  När man är ute och kör efter vägarna SKA man endast vara uppmärksam på bilkörningen. Prata i telefon och planera jobb ska man göra sedan man lämnat bilen och planera jobben brukar arbetsledningen göra i dom allra flesta företag.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem Nivå 6
  Haha. Roligaste jag har läst på länge!
  Vem vet vad han tänker på när han är ute och kör? Kanske vad frugan har för trosor på sig idag, eller vilken middag han ska laga till helgen? Kanske funderar han på varför alla kör i 90 när det är 100? Eller också om han ska ta omvägen till systemet på vägen hem?
  Du menar alltså att bara för att han debiterar 1h restid så får han inte tänka på något annat än jobbet han är på väg till?
  Bor du i Nordkorea eller?

  På min firma debiterar jag ca 1500 kr + moms från att jag kör iväg till kund till att jag kommer tillbaks. Avrundat till närmsta halvtimme. Utöver detta 85 kr milen.
  Och jag får tänka på vad jag vill när jag är ute och kör..
   
 12. L
  Medlem Nivå 6
  Oavsett - förstår, menar inte att man ska göra trafikfarligt men restiden är inte "professionell" arbetstid. Vi kan jämföra äpplen och päron - vi har ett helt annat timpris när vi reser på mitt företag. Så har det varit på de flesta anställningar jag varit på antagligen eftersom man liksom inte gör det man eg ska ha betalt för.

  Vad gäller om det är två hantverkare då?
  Passageraren, är det vettigt att betala fullpris när han definitivt kan ägna restiden åt annat....
   
 13. C
  Medlem · Nivå 9
  Då skulle jag bytt företag, aldrig varit med om att man inte skulle ha betalt för att transporta sig på arbetstid. Om jag ska på ett möte i en annan stad mitt på dagen t.ex. så inte fan åker jag på min lunch eller jobbar längre den dagen. Jag är inte anställd för att sitta på dass en timme i veckan, men det gör man ju givetvis även när man är på jobbet.
   
 14. E
  Medlem · Nivå 22
  Kostnaden för företaget är väl lika oavsett om man åker som passagerare på arbetstid för lönekostnaden är väl den samma, däremot om man åker utanför ordinarie arbetstid brukar lönen vara lite lägre.
   
  • Laddar…
 15. C
  Husägare Nivå 1
  Du kan även se det som att hantverkaren kan hinna fundera ut en lösning på ditt problem och därmed inte behöver lika mycket tid på plats. Jag undrar verkligen hur stor stormen här skulle vara om en hantverkare skulle fakturera den tid denne tänker på ett problem. Ponera att du beställer hem en hantverkare för att fixa en värmepanna. Du är dock dagens andra kund. Hantverkaren har tänkt på ditt problem på väg till kund 1. Vill du ha den betänketiden på din faktura?

  Om nu företag skulle ta ut en lägre timtaxa för samma anställd när denne reser till kund så skulle företaget inte gå så bra. Den anställde kostar företaget lika mycket oavsett om denne är på väg till kund eller arbetar hos kund. Om man nu verkligen inte vill betala för hantverkarens tid när denne är på väg hem till dig så rekommenderar jag dig att flytta in precis bredvid ett företag som sysslar med det du behöver hjälp med. Alternativet är att koppla bort prylen du behöver hjälp med och själv ta med den till en serviceverkstad. Nu kommer ju dock problemet. Exempelvis en vattenläcka kan man ju inte riktigt ta med sig.

  Om jag hade haft ett eget hantverkarföretag så skulle jag självfallet debitera kunden samma timkostnad när personalen tar sig till och från kunder som den hjälp denne bidrar med på plats. Om inte skulle jag tacka nej till alla kunder som bor mer än 15 minuter från kontoret.

  Jag vill poängtera att jag inte är en hantverkare själv. Långt ifrån faktiskt. Tidigare har jag kört lastbil och nu pluggar jag inom IT. Jag är alltså en av hantverkarnas potentiella kunder.