Byggahus.se

Resiliens - En byggnad som är ett konstnärligt projekt

 1. R
  Medlem Nivå 4
  Den Surefoot-baserade grundkonstruktionen för off-grid-byggnaden och det konceptuella konstverket ”Resiliens” är nu tillverkad och monterad. Byggnadens/konstprojektets syfte och målsättning är:

  1. Projektet ska ge en ”föreställning” om hur livet ter sig vid ett CO2-utsläpp om 1ton/person och år, vilket är FN:s och Parisavtalets klimatmål.
  2. 90% av materialet ska vara överskottsmaterial införskaffat via sajter som Blocket etc.
  3. Projektet ska inte överskrida en totalkostnad om 500.000 kr, vilket omfattar tomtköp, avstyckningskostnader, bygglov, material m.m.

  https://www.resiliens.art/

  https://www.surefootfoundations.com/
   
 2. R
  Medlem Nivå 4
  Grunden är på plats, - nu är det "bara" att följa bifogade 3D målbilder som har tillkommit utifrån inköp av överblivet konstruktionsmaterial.

  Jag finner det intressant med korta citat/tanke-kondensat från personer som har pejlat och även påverkat samhällsutvecklingen i en tydlig riktning. Vid konstruktionen av byggnaden har jag bl.a. dragit egna slutsatser av arkitekten Le Corbusiers uttalande om att hus är: machines à habiter = "maskiner att bo i".

  Det som har styrt designprocessen är således en tämligen ”osminkad samt icke romantiserad” version av den ”rena funktionen”, markens topografi och det material som har funnits tillgängligt, för stunden, på säljsajter som Blocket etc.

  För den intresserade finns det mer information om projektet här: https://www.resiliens.art/
   
 3. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Hur tänker ni med värmeförlusten genom golvet? Ser lite tunt ut på ritningarna och med plintgrund bör man räkna med en 40cm isolering.

  Jag bor själv i ett hus med plintgrund och nackdelen är helt klart energiförlusterna i vårt klimat. Fördelen är att fuktproblem med mera i stort sett är obefintliga.

  Corbusier är ju en favorit till mig med. Men ska ni inte köra betong då? Det är ju ett så vackert material
   
 4. 13th Marine
  What have I done?! · Nivå 22
 5. R
  Medlem Nivå 4
  Golvbjälklaget kommer att konstrueras av en svetsad yttre ram/vinkelprofil av stål om 150x120x10 mm och en likadan uppochnervänd tvärgående stödbalk som vilar på mittenradens stolpar. Det ”självbärande” golvet, utan köldbryggor, kommer att bestå av 225 mm tjocka sandwichpaneler av PIR med 0,6 mm galvaniserad plåt på båda sidor. På ovansidans plåt kommer det att monteras läkt om 48x17 mm med ett anpassat avstånd för 17 mm golvvärme-slang. På detta läggs det sedan ett furugolv. Jag uppskattar delar av Le Corbusiers filosofi, betong är jag däremot inte så förtjust i.
   
  Redigerat 5 nov 10:29
 6. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Kul!
  Annars är väl metall ett material man undviket i nordeuropa på grund av vårt klimat och just utmaningarna med kölbryggor. Men ni verkar ha tänkt på detta.

  Antar ni har det som fritidshus så ni slipper byggnadskraven?
   
 7. R
  Medlem Nivå 4
  Tack för din fråga och ditt svar. Det är en byggnad som kommer att användas som ateljé och fritidshus.
   
  • Laddar…
 8. A
  Medlem Nivå 10
  Varför sitter inte solpanelerna på taket?
   
  • Laddar…
 9. Jarlingar
  Medlem · Nivå 14
  Hur många kvadratmeter blir det?
  Kul projekt iaf (y):)
   
 10. R
  Medlem Nivå 4
  Tack för din kommentar och fråga.
  47kvm.
  Då projektet syftar till att komma ned till ett CO2 utsläpp på 1 ton/pers. och år, fordras det att vårt boende kommer ned till ca. 0,3217 ton/pers. för att möjliggöra klimatmålet.

  Då dagens genomsnittliga boarea om 46 kvm/pers. genererar 0,6637 ton CO2/pers. har vi begränsat boendeytan till 47 kvm för två personer.
   
  Redigerat 5 nov 12:39
  • Laddar…
 11. R
  Medlem Nivå 4
  Tack för frågan. Jag har eftersträvat ”balans mellan ytor och volymer” samt eftersträvat en slags ”estetik dramaturgi”. Därför sitter solcellspanelerna på sidan. (Dessutom vill jag inte skugga sedumväxterna på taket allt för mycket då dessa är solberoende.)
   
  Redigerat 5 nov 12:50
 12. A
  Medlem Nivå 10
  Ah ok, inte funderat på att ha de på marken och helt skippa att ha de på huset? Nu är det ju en smaksak, men jag personligen tycker de förstör estestiken på huset där de är placerade på bilden. Tänker också att de täcker fönstret som är på sidan av huset.

  Om solpanelerna sitter på marken borde det väl även också vara hyffsat lätt att sätta de på någon typ av roterande mekanism för att få ut maximal soltäckning under dagen.
   
  Redigerat 5 nov 13:19
  • Laddar…
 13. R
  Medlem Nivå 4
  Tack för dina synpunkter! Jo, så kan man se det, men för mig som konstnär handlar det väldigt lite om "smak". Jag ser det som en skulptural komposition med kontraster mellan "vilande" och "aktiva" formelement. Och eftersom solpanelerna är av det semi-transparenta slaget, vill jag nyttja det skuggspel som kommer att falla in genom fönstret. Så det handlar om estetiska överväganden.:)

  Och trots att panelerna inte är roterbara utan endast vinklingsbara, kommer de att ge tillräcklig effekt för att ladda upp batteribanken, vilken består av Toshiba SCIB LTO celler som bl.a. används som reservkraft på de japanska Shinkansen tågen.


  https://www.scib.jp/en/about/index.htm
   
  Redigerat 5 nov 14:00
 14. C
  Medlem Nivå 9
  Skulle ni klara era målsättningar blir jag grymt imponerad, verkligen. Tänker främst på 90% återbruk och 500k projektkostnad.
  Ska bli intressant att följa, lycka till!
   
 15. S
  Medlem · Nivå 7
  Är verkligen CO2-utsläppen linjärt i förhållande till boendeytan?
   
  • Laddar…