Byggahus.se

Renovering av parkettgolv i gammal lägenhet

 1. L
  Medlem · 6 inlägg

  Lokinin

  Medlem
  Hej!

  Köpte en lägenhet för ett halvårsedan, i ett hus byggt 1949, och nu känner jag att det är dags att börja piffa upp den. Planen är att måla om alla väggar och tak. Men även parkettgolvet i vardagsrummet och hallen behövs göra något åt. Jag har spånat lite över om jag ska lägga om golvet eller om det räcker med all slipa och lacka/måla om golvet. Jag har inte kollat riktigt vad slipningen kommer kosta mig men räknar ändå med att spara rätt mycket med det senare alternativet. Att få till en omläggning kommer ta längre tid att få ihop rent budgetmässigt.

  Det syns att golvet var väldigt fint från början, men med många år på nacken. I vardagsrummet är det fiskbensparkett, medan det i hallen är mer traditionellt där plankorna ligger parallellt längs med varandra. Golvet är dock ganska slitet, med synliga springor mellan brädorna. I synnerhet i hallen syns detta, där golvet blivit väldigt ojämnt. Min fråga är hur väl detta går att åtgärda?

  Efter lite efterforskningar med google fick jag först för mig att det skulle kunna gå att spackla igen springorna med träspackel. När jag hörde mig för med en säljare på Bauhaus såg han problem med att spacklet inte skulle hålla vid fukt- och temperaturändringar över året i och med att brädorna både vidgar sig och krympar. Då var hans förslag istället att fylla med silikon vilket jag inte alls känner för, även om jag inte har någon erfarenhet av det.

  Jag har varit på besök hos ett par grannar och alla har kvar samma originalgolv och enligt mitt tycke är deras golv finare. De är ungefär lika slitna allihopa, men jag tycker nyansen och glansen är bättre, och kanske är de lite mindre repiga också.

  Efter lite inspiration tänker jag mig att jag slipar ner golvet, eller rättare sagt så anlitar jag någon som gör det åt mig, och möjligtvis kan de fixa till gliporna. Samtidigt så betsar jag till golven så att de blir mörkare. Jag har inte riktigt bestämt mig om jag vill ha en mediummörk färg (typ https://www.pinterest.se/pin/764274999246146236/) eller en mycket mörk (t.ex. https://www.pinterest.se/pin/235805730476161840/). Men jag är såpass oerfaren och okunnig att jag inte vet hur bra eller dåligt detta kan bli? Är det möjligt att ändra nyansen så mycket eller är jag ute och cyklar? Jag undrar också om det är bäst att börja med golvet eller att lämna det till sist? Jag planerar som sagt att även måla om väggar och tak.

  Det blev ett väldigt långt inlägg här, men jag är tacksam för alla tips och råd jag kan få :).
   
 2. B
  Medlem · Stockholms län · 19 829 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Välkommen till forumet!

  Fiskbensparketten ska du absolut försöka behålla, fina originalgolv med stavparkett har en kvalitet som knappt går att få tag på idag.

  Däremot golvet i hallen är troligen inte original för på 40-talet var det nog vanligast med linoleummatta i hallar eftersom det tål mycket mer och parkettgolv då var mycket dyrare än andra typer av golv. Om hallgolvet är mycket skadat kan det vara bättre att byta ut det. Men hör med några golvslipare om de tror att de kan fixa hallgolvet på något sätt.

  För att få mediummörk behöver du inte betsa utan det ser ut som en normal ekfärg som man får med en vanlig ytbehandling med vax, olja eller lack. Det var antagligen så det såg ut från början. Det kan tänka att ditt stavparkettgolv nu är ytbehandlat med något som är vitpigmenterat för att få en ljusare ton.

  En bra golvslipare borde kunna diskutera med dig vad som är en lämplig ytbehandling för att få det resultat du vill uppnå.

  Man tar golvet efter målning av tak och väggar så att man inte råkar stänka färg på ett nyslipat golv.
   
 3. arneri68
  Medlem · stockholm · 1 260 inlägg

  arneri68

  Medlem
  Även om linoleummatta var vanligast under 30-40 talet, är det dock fullt möjligt att några parallell golv lades i hus.
  Ser ut som samma sorts stav används i både vardagsrum och hall.
  Vid slipning av golv som skall oljas används slipdamm och olja som spackel. Oljan torkar, men förblir ändå lite elastiskt. Fungerar dock bäst för mindre springor på 1-2 mm.
  Jag tycker att det kan vara lite charmigt med springor i äldre trägolv.
  Varför inte bara slipa och lacka/olja det? Ljusare golv brukar vara populärare liksom ljusare möbler. Mörkbetsade golv och möbler känns 70-80 tal.
   
 4. B
  Medlem · Stockholms län · 19 829 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Nja, 70-talet är väl mest känt som furuns och de avlutade möblernas tid, och under 80-talet (som jag har mer minnen av) så var björk och rödbok populärt.
   
 5. L
  Medlem · 6 inlägg

  Lokinin

  Medlem
  Hej! Tack för era svar. Jag tänkte inte ens tanken att golvet var original sedan det byggdes. Det är väl iofs rimligt med tanke på att jag sett att tre av mina elva grannar faktiskt har precis samma golv, både i vardagsrum och hall, i annat fall att det gjorts ett gemensamt utbyte någon gång i tiden. De båda golven ser faktiskt väldigt välintegrerade ut, så det kanske inte heller är så otroligt att de lades samtidigt trots allt. Med en eventuell historia bakom så inser jag desto mer charmen i att behålla golven. Jag tycker dock inte om deras nuvarande ljusa ton eftersom jag tycker de lite ser ut som sjaskigt nylagda golv. En mörkare ton tycker jag matchar skavankerna bättre och resulterar i en charmigare känsla. Anledningen till att jag överväger ännu mörkare är att jag tänkte ha kritvita lister på ljusgråa väggar och tycker om det kontrast jag skulle få mot golvet. Dessutom tänker jag att eventuella svårbortagna springar inte skulle synas lika mycket.

  Angående renoveringsordningen hade jag för mig att det kunde stänka en del efter slipmaskinen på väggarna, men det kanske inte är ett problem? Färgstänk på nyslipat golv låter ju absolut inget vidare det heller :)
   
 6. B
  Medlem · Stockholms län · 19 829 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Nu tittade jag lite noggrannare på första bilden och då såg jag att det är dubbla golvlister och det brukar det inte vara när det är originalgolv. Kan du ta bort en tröskel och se hur det ser ut på höjden?
  Gärna en så att du kan se både hall och vardagsrumsgolvets uppbyggnad.
   
 7. L
  Medlem · 6 inlägg

  Lokinin

  Medlem
  Det finns ingen tröskel mellan hallen och vardagsrummet. Men det du säger låter logiskt. Jag antar att det gjordes en gemensam renovering i alla lägenheter.
   
 8. B
  Medlem · Stockholms län · 19 829 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Jag håller med dig, prata med golvsliparen om när i processen hen vill komma in.
   
  • Laddar…
 9. B
  Medlem · Stockholms län · 19 829 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Vad har hänt under tiden som gått?
   
 10. L
  Medlem · 6 inlägg

  Lokinin

  Medlem
  Oj, ursäkta sent svar! Jag följde ditt råd och väntar med golvslipet till sist. Tyvärr har allt annat tagit sin tid så jag är inte där än :).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.