Byggahus.se

Renovering av 1½ plans villa från 1971 i Höllviken

 1. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Hej allihopa!

  Nu är det snart dags att dra igång ett nytt projekt. En del av er känner kanske igen min signatur och har eventuellt följt tidigare renovering av vår våning i Malmö (länk). Vi har trivts väldigt bra där under ett antal år, men denna är nu såld och ett nytt objekt är införskaffat. Vi flyttar oss nu lite söderut från Malmö ner till Höllviken. Som det ser ut nu kommer vi få tillträde någon gång under november alt. början av december månad. Planeringen är dock väldigt långt gången redan. Tanken är att vara helt klara inom två år från tillträde.

  Bakgrund
  Jag jobbar till vardags i byggbranschen som produktionschef för lite större nybyggnadsprojekt. Framför allt av flerbostadshus och verkar i regel inom Malmö med omnejd. Är civilingenjör (väg- och vatten) i grunden med inriktning på främst husbyggnad och projektledning.

  Huset är just ett sådant som jag sagt att jag aldrig ska köpa, nämligen ett 1½ plans -70-tals hus. Alternativen är dock inte många i området och just detta hus är väl byggtekniskt helt okej jämfört med många andra från decenniet. Mer nedan.

  Huset
  Ganska klassisk villa från 1971. 1½ plans med källare och ett större garage med platt tak i anslutning till huset. Boytan är 166 m2 + 95 m2 källare och ytterligare runt 50 m2 garage. Tomten är en hörntomt på ca 800 m2 med trädgård och utemiljöer i söderläge.

  Gestaltningen är ganska klassisk med brun tegelfasad, svartbetsad panel och spröjsade fönster. Källaren är murad i leca. Övriga delar av stommen är i trä med råspontade bjälklag och tak. Uppvärmningen är något moderniserad med luft-vattenvärmepump som matar radiatorer. Det är väl i princip det enda som är av nyare snitt i huset. Självdragsventilation råder. Jag bjuder på lite bilder nedan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Framsida.jpg

  Framsida
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Baksida.jpg

  Baksida
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Terrass.jpg

  Terrass
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Planlösning Plan 1.jpg

  Planlösning plan 1
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Planlösning Plan 2.jpg

  Planlösning plan 2
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Planlösning källare & garage.jpg

  Planlösning källare & garage (garage ligger i markplan)

  Planer
  I princip ska det mesta göras vid förutom fasadmuren. Planlösningen kommer dock nästintill vara oförändrad då vi känner att den är rätt bra för våra behov. Även husets gestaltning utvändigt kommer kvarstå till stor del. En liten lista på det som ska göras följer nedan:
  • Nytt tak på både hus och garage
  • Utvändigt trä byts ut
  • Nya fönster
  • Nya ytterdörrar och portar
  • Ny el
  • Ny VS
  • Utedel värmepump flyttas
  • Insatskamin på plan 1
  • Fiber
  • Nya golv
  • Nya skivor och ytskikt invändigt
  • Nytt kök
  • 2 st. badrum + ev. ytterligare ett i källaren
  • Tvättstuga och teknikrum
  • Källarytterväggarna ska putsas invändigt
  • Diverse arbete med utemiljön
  Mer ingående info om planer samt bilder från 3D-modeller i kommande inlägg :)
   
  Redigerat av moderator 1 sep 2019 13:06
  • Laddar…
 2. M
  Medlem Nivå 7
  Ska bli spännande att följa projektet. Var själv intresserade av huset intill för 3,5 år sedan men det blev ett annat i Höllviken :)
   
 3. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Ah okej, kul!

  Jag har sedan igår eftermiddag positiva nyheter. Mäklaren hörde av sig och meddelade att säljarna hittat nytt boende så vi kan tillträda tidigare än planerat. Tillträdet blir nu redan 3:e oktober. Kommer strax ett matigare inlägg med lite mer info och bilder.
   
 4. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Jag tänkte gå igenom våra planer lite mer detaljerad och bjuda på lite bilder från Sketchup-modellen. Jag tar det kategori för kategori enligt listan i första inlägget för enkelhetens skull. Vi börjar dock med något helt annat för att krångla till det lite.

  Planlösning
  Som jag nämnde blir det inga större förändringar. På bottenplan kommer vi stänga ingången mellan hall och kök för att få till en vettig kökslayout. Vi kommer även öppna upp ingången mellan hall och vardagsrum något. Fönstret i köket som är ett 13x13 kommer utökas till en 13x21 dubbeldörr, helglasad med spröjs likt övriga fönster. Den lilla altandörren närmst köket (8x21) kommer stängas till ett fast helglasat fönster istället. Anledningen till detta är väl främst för att jag inte vill ha så mycket spring runt omkring mig när jag står i köket :rolleyes: Diskmaskin kommer ju även hamna längst till höger och blir då ett bra snubbelhinder mitt i öppningen annars.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Plan 1.jpg

  Ny planlösning plan 1

  På övre plan blir det också lite förändringar. Vi kommer använda det större rummet med glasparti som sovrum. Badrummet kommer bli lite större för att få in både dusch och badkar och en del av sovrummet i andra gaveln kommer bli klädkammare. I den del som är vårt kommande sovrum nu är det öppet till nock, vi kommer öppna upp till nock i resterande utrymmen också. Övre plan kommer dock inte att renoveras förrän till nästa höst.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Plan 2.jpg

  Ny planlösning plan 2

  Tanken är att det kommer se ut som i vyn nedan.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Sovrum uppe.png

  Sketchup-vy Master Bedroom plan 2

  Takbyte
  Betongpannorna som ligger har gjort sitt rent utseendemässigt och kommer bytas mot nya samtidigt som vi kommer byta takpapp och plåtdetaljer samt i princip allt utvändigt trä. I princip kommer utseendet att vara detsamma som idag, men lite fräschare. Det blir en svart 2-kupig betongpanna från Benders.

  Garagetaket är ett platt papptak som behöver pappas om. Där har varit ett läckage tidigare som är tätat. Även där blir det ny plåt och trä. Tanken är att göra vid båda dessa taken till sommaren nästa år för att sedan till hösten öppna upp i nock invändigt på plan 2. De delar av vinden som är inspekterbara idag ser väldigt bra ut så jag förväntar mig inga större skador på råsponten.

  Fönster
  Nya fönster kommer beställas så fort vi flyttat in. Det blir svarta (in- och utvändigt) 2-glas fönster i trä med profilfräsning invändigt likt befintliga. Lösa spröjs (in- och utvändigt) med mellanglaslist. U-värde ca 1,2 vilket räcker långt i detta huset. Alla fönster blir sidohängda förutom fönstren i takkuporna som blir glidfönster.

  Fönstren som sitter där idag är väldigt åtgångna och har underhållits bristfälligt. Eftersom virket inte var av högsta kvalité vid tiden för byggåret är det en hel del torksprickor och andra skador. En del av fönstren är också utbytta någon gång på 90-talet med avvikande utseende. Därav byter vi alla och får lite bättre komfort och energiegenskaper samtidigt. De som sitter där nu är kopplade 2-glas.

  I samband med detta blir det också nya och något djupare fönsterbänkar i Carraramarmor.

  Dörrar och port
  Entrédörren kommer bytas mot en ny från Swedoor av modell Ganges med tillhörande sidoljus. Det blir också nya dörrar mellan garage och källare samt garage och terrass på baksidan, inte helt hundra vad det blir här ännu. Innerdörrarna kommer också bytas ut och ska matcha köket färgmässigt (S 8500-N) på både blad och karm. Innerdörrarna kommer monteras utan foder.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Ganges.jpg

  Swedoor Ganges entrédörr
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Innerdörr.png

  Innerdörr utan foder

  Det blir också en ny, lite bredare garageport och den gångdörr som finns på framsidan av garaget kommer sättas igen. Även garageporten kommer bytas till sommaren.

  EL
  Inga konstigheter här. All el kommer dras om. Befintliga rör kommer behållas till det som går, resterande blir nytt. Det kommer även dras nätverk till alla rum och bytas till en ny central som befinner sig i pannrummet/tvättstugan i källaren. Apparatserie blir Antracitfärgade Schneider Exxact, inga konstigheter. Jag har en elektriker som jag använt tidigare som jag kommer använda för inkoppling och montage. Vi brukar komma överens om att jag kan dra rör, tråd samt sätta dosor.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Schneider.jpg

  Schneider Exxact Antracit

  VS
  Har funderat en hel del inom detta ämnet. Den gamla pannan är ju utbytt mot en ny Luft-vattenvärmepump. Det verkar dock vara en del rör som har rostat ordentligt i bottenplattan i källaren. Lite oklart huruvida detta är tappvatten eller radiatorstam. Oavsett är tanken att bila upp och byta allt avlopp i plattan samt allt tappvatten och eventuellt även värme. Värmerören är prisolrör i koppar och bör hålla betydligt längre än övriga dock. Åsikter kring detta? Jag har fått ut originalritningar från kommunen så jag har hyffsat koll på vart de går samt att en del är frilagt redan idag.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  VA.png

  VA-ritning källarplan

  När det gäller tappvatten tänkte jag köra LK på allt med tanke på deras Push-fit kopplingar som verkar väldigt enkla att jobba med. Tanken är att sätta en ny fördelare vid vattenmätaren och sedan mata därifrån till badrum på plan 1, vidare till plan 2. Ett fördelarskåp i varje badrum i kommoderna. Direktmatning till kökets tappställ samt till ny utkastare på terrassen. Även förbereda med en ny matning till det som är markerat som bastu och dusch på källarplan idag, men som ska rivas. Oklart vad där blir i framtiden, kanske ny bastu och wc/dusch. För mig känns detta som den mest rationella lösningen. Folk med mer insikt inom VS får gärna komma med tankar och tips.

  Det blev ett lite längre inlägg denna gång. Vi sparar andra hälften av planerna till nästa inlägg. Det är också då det blir lite roligare prylar :rofl:
   
  Redigerat 31 aug 2019 16:05
 5. L
  Husägare · Nivå 15
  Fundera på var man skall ha miljöbelysning! Jag hade dragit med minst 1 tändtråd (Orange) över allt, då kan man montera uttag med separat brunn där den nedre på valda ställen styrs mjukt med astrouret i en PLEJD för hela huset.
  Det kan vara bra med ett extra vattenutkast på andra sidan av huset, koppla ett av dom så man alltid har vatten i ett när man stängt huvudkranen in till huset efter mätaren.
   
 6. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Bra tips gällande tändtrådar till uttag. Ska prata lite med min elektriker om vad det finns för alternativ. Har funderat en del på automation av belysning och liknande tidigare, men känner faktiskt inte riktigt behovet längre. Blir nog att behålla utkastarplaceringen i garaget och sedan sätta en ny på baksidan. Från garaget kan man lätt dra slang till framsidan för att vattna eller liknande.
   
 7. Q
  Medlem · Nivå 4
  Ska bli kul att följa! Och väldigt intressant inte minst för att jag själv fick nycklarna till mitt första hus i fredags. Det ska också renoveras grundligt kan man säga:p
   
 8. S
  Medlem Nivå 1
  Antar att ni kanske redan tittat på detta, men en flytt av dörröppningen till köket, istället för att helt slopa den. Känns som att det kan bli många extrasteg i frukosttider mellan sovrum, kök, toalett. Hörn i kök tycker jag dessutom är ganska svårutnyttjade.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-9-2_13-30-17.png
   
 9. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Fortsätter med lite planer nedan.

  Utedel LVVP flyttas
  Denna ska som sagt flyttas. Nu står den på terrassen precis mellan altandörr och fönster. Placeringen är ju bra då det är nära till innedelen i källaren, men korkad ur de flesta andra hänseenden. Framför allt gällande ljudbild och estetik. Det är en IVT-värmepump med tillhörande utedel som dessutom är ganska stor. Tanken är att flytta den runt hörnan till höger om garaget. Där är väl ca 1,5 m mellan garage och tomtgräns på den sidan och jag har tänkt att man inte ska kunna passera på den sidan enkelt i vilket fall. Tänker både ur barnsynpunkt samt för gäster med hundar. Även sopsortering kommer hamna där, fast mot framsidan av tomten. Enligt det jag läst bör man inte tappa någon direkt effekt så länge rören isoleras ordentligt. Läsare med erfarenhet får gärna flika in.

  Kamin på plan 1
  Murstocken går ju i hörnan mellan kök och vardagsrum enligt planritning. Dock ingen kamin på plan 1. I framtida sovrum på plan 2 finns redan en insats i gjutjärn. Murstocken har 5 kanaler. Enbart en av dessa används i dagsläget och det är den till kaminen på plan 2. Tanken är att mura in en ny insats även på plan 1. Gärna en med glas på två sidor likt bild nedan. Är det någon som har erfarenhet av detta? Murstocken får såklart växlas av i öppningen o.s.v.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Matsal ny.png

  Murstock plan 1

  Fiber
  Fiber saknar och ska dras in. Anmälan kan dock inte göras förrän vi tillträtt. 33' vill de har för efteranslutning. Saftigt, men nödvändigt.

  Golv
  Som synes i bilden ovan kommer det bli fiskbensparkett i hela huset. Idag ligger det en salig blandning av olika parkett- och laminatgolv. I köket ligger dessutom klinkers som får bilas bort. Eftersom det enligt K-handling är råspontade golv med masonit ovanpå kan jag skjuta stavarna direkt i dessa och slipper lägga på någon plywood eller liknande under som hade varit fallet med golvspån. Totalt rör det sig om ca 135 m2 som ska läggas. Stavarna blir i storlek 408x68 och är beställda. Golvet ska hårdvaxoljas och troligtvis pigmenteras något för att slippa gulnande effekt för snabbt. Prov på detta är på gång då jag hade en del gammal stav kvar hemma.

  Skivor och ytskikt
  Enligt beskrivningen och det vi har sett är alla väggar klädda med spånskiva. Allt jag läst om folk med spånskivor på vägg har varit att det spruckit vid försök till tapetsering eller spackling direkt på. Vi kommer därmed få gipsa alla innerväggar. Tanken är att fullskruva spånet som troligtvis är spikat och sedan gipsa utanpå. En del väggar kommer ändå rivas delvis t.ex. vid badrum och kök samt TV-vägg i vardagsrum där det blir mycket ny el och dylikt. Dessa väggar kommer vi ersätta spånet med OSB eller plywood.

  Alla innertak kommer plockas ner och gipsas om med plangips då det är div. spårade kortplank där nu samt att det blir mycket ny el i bjälklagen.

  Vi håller på att titta på lite färgkombinationer för väggar nu. Det blir någon form av grågrön kulör i kök/vardagsrum samt troligtvis även hall. Det blir nog inga så många vita väggar här.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2050.jpg

  Lucka Kungsbacka och färgprov

  Kök

  Husets hjärta och den absolut viktigaste delen. Vi har idag haft ett kök vi är väldigt nöjda med (se bild nedan). Det nya blir ju dock ett vinklat kök vilket har båda för- och nackdelar (mest det senare) samt lite mindre än nuvarande där vi även har skafferi. Utseendemässigt kommer det dock bli väldigt likt det gamla.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Kök gamla.jpg

  Kök i lägenheten

  Det blir ett IKEA kök med deras svarta lucka Kungsbacka (se tidigare bild). Bänkskivor och stänkskydd i Carrara C och ho i svart silgranit. Tapwell-blandare (beställd) och vitvaror från Bosch & Siemens. Såklart helintegrerad kyl och frys samt diskmaskin. Det nya köket kommer dock bli lite mer påkostat med täcksidor än det förra.Vi kommer ha mellan alla skåp samt även över och under. Eftersom takhöjden inte är likt lägenhetens kör vi på 80 väggskåp över och trycker upp dessa mot taket. Avstånd mellan bänk och väggskåp blir då ca 63 cm istället för standard 50.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Kök ny.png

  Kök (högskåp med ugn ska stå längst till höger och inte likt ovan)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Ugn.jpg

  Ugn
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Mikro.jpg

  Mikro
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Häll.jpg

  95 cm häll

  Bjuder även på en bild på köket i nuvarande skick :rofl:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Kök.jpg

  Kök enligt prospekt

  Badrum

  Också ganska viktigt samt kul.Börjar med en bild på badrummet som det ser ut nu.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Badrum nere.jpg

  Badrum plan 1

  Nedan en bild på hur det är tänkt att se ut när det är klart.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Badrum ny.png

  Modell badrum plan 1

  Plattor blir en Carrara imitation i granitkeramik från Lådhös (matt) i 120x120 cm (beställda). Det blir unidrainavlopp i dusch och därmed enbart lokalfall där. Inredning från Superfront i svart med toppskiva i Carrara. Mattsvarta blandare från Tapwell (beställda). Där sitter en radiator nu som kommer mata en handdukstork istället som även kommer utrustas med elpatron för sommartid. Elburen golvvärme blir det såklart också.

  Dusch.jpg
  Tapwell dusch

  Tätskikt blir Kiilto och vi kommer bygga Våtrumsvägg 2012 och använda LK tappvatten med väggdosor. Fördelarskåp hamnar bakom/i kommoden. Storlek ca 2x3 meter så inget jättebadrum, men större än det vi har idag. Lite oklart om det blir vägghängd WC med cistern eller traditionell. Måste bredda väggen rätt rejält för att få in cisternen i väggen vilket jag helst vill. Att ha utanpåliggande cistern med kaklad låda lockar inte jättemycket. Synpunkter och tips mottages tacksamt!

  Badrummet där uppe sparar vi till kommande inlägg, samt tills vi är överens om plattval :rolleyes:

  Källare
  Källaren är en murad historia med tätskikt av asfalt. Kändes bra ur fuktsynpunkt på besiktningen. Huset ligger även ganska högt mot omkringliggande och även gatan utanför. Såklart dock osiolerade väggar och golv som var brukligt på den tiden. Det finns en gillestuga med fönster och även en yta neranför trappen med ljusbrunn. Takhöjd är ca 2150 mm.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Källare.jpg

  Källare

  Dock är källaren isolerad invändigt längs den röda linjen. Konstruktionen är träregel mot leca, isolering, plast och en spånskiva. Lysande! Allt detta ska såklart bort och väggarna putsas för att sedan målas med en silikatfärg. Arbetet med putsning kommer vi nog leja bort till någon som är bättre på det.

  I övrigt är tanken med källaren att lägga klinker överallt efter vi bytt alla rör. Eventuellt lägger vi en golvvärmeslinga i flyt under för att kunna köra lite komfortvärme vintertid. I pannrummet blir det även tvättstuga, troligtvis mot den inre väggen då jag helst inte vill ha skåpsinredning mot yttervägg ifall det skulle bli fuktigt där ibland. Det är ca 3,3 m vägg mellan murstock och dörr så det borde räcka bra. Troligtvis blir det förvaring i det som är markerat som KLK på ritningen och matkällaren blir vinförvaring/skafferi i framtiden.
   
  • Laddar…
 10. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Fina materialval men ska ni inte ha mer bänkytor i köket, tex mot yttervägg ? Ser lite trångt ut nu.
   
 11. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Tyvärr inte ett alternativ för oss. Jag tycket köket är gränsfall med arbetsyta som det är i min modell. Det blir i princip obefintligt med alternativet ovan. Lägg till en frys och du får knappt plats med hällen nedan dörren. Vi kommer sova där uppe så för vår del spelar det mindre roll, dessutom äter jag inte frukost hemma på vardagar :rofl:

  Ytterligare en fördel är ju att badrummet nere blir lite mer avlägset umgängesytorna vilket man uppskattar som gäst. Kanske inte jättekul att gå på toa när värden står i köket 1 m bort.

  Tack! Blir nog bra.
  Det är gränsfall, men jag vill inte ha skåp mot ytterväggen. Det blir för lite rymd och golvyta då. Vi behöver inte förvaringen och ytan är inte värt något där ändå, mer än att ställa prylar på. Jag vet att många har mycket saker framme i köket (typ som i mäklarbilden ovan), men vi har inte det. Det som är fönster i köket idag kommer bli helglasade altandörrar.

  EDIT: Det blir 1200 fri yta mellan vask och fram till hörnet som arbetsyta (idag har vi 1400). Räknar man med hörnan vilken kommer kunna användas när man står vid hällen så är det ytterligare 600. Till vänster om hällen finns 600 och till höger om vask 600 för ev. torkning av diskade vinglas eller större prylar som vi inte kör i DM.
   
  Redigerat 2 sep 2019 16:27
 12. S
  Renoverare Nivå 6
  Sjukt sygg! Har samma fast kromad.
  Vill höja ett litet varningens finger (och övriga som har andra erfarenheter får gärna säga sitt). Vår blandare, som nu är 6 år, låter ordentligt när man duschar. Det gäller även den badkarsblandare samt dubbla tvätttällsblandare vi har, alla från Tapwell. Jag vaknar av ljudet när duschen går (sovrum och badrum ligger vägg i vägg).
  När vi låtit installera dessa klagade vi hos ÅF och fick en tvätttällsblandare utbytt (eftersom det var konstigt flöde i den oxå) men ljuden vägrade man gå med på. Så här i efterhand skulle jag stått på mig, det låter för dj-vligt, för det tog en tid innan jag fattade att det inte var okej.

  När tiden går lär man sig leva med ljuden, men ville bara ge min input :)
   
  • Laddar…
 13. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Tack! Alltid bra att få höra andras erfarenheter. Lät de så från början? Det skulle ju kunna vara något med rör/flöde också. Vi har haft en i köket i 4 år nu och den har varit OK.

  Kul, grattis! Byggtråd? :)
   
 14. B
  Medlem · Nivå 22
  Har ni funderat över hur det kommer att påverka intrycket era gäster får av huset?
  Man brukar säga att det är viktigt att redan när man kliver in genom ytterdörren kunna se genom huset och ut på andra sidan. Detta för att huset ska upplevas som ljust och välkomnande i stället för att man kommer in i en liten mörk grotta.
   
 15. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Jag har absolut funderat på det, men jag värderar ett fungerande kök betydligt högre. Utan det hade vi inte köpt huset. Att där sedan blir vissa kompromisser är svåra att komma ifrån, då hade vi behövt 20-30 m2 till. Jag tror inte hallen blir mörk eller kommer upplevas som liten, men vi har diskuterat att sätta in ett takfönster ovan trappen. Det är en ganska stor luftvolym i hallen jämfört med många nya och gamla hus (ca 10 m2 golvyta). Dock kan det ju behövas en fokuspunkt på väggen mitt emot entrédörren, typ en tavla.

  EDIT: Vy från entré nedan.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.png
   
  Redigerat 2 sep 2019 16:43