Byggahus.se

Renovera tak - byte av masonitboard mot råspont?

 1. R
  Medlem · 273 inlägg

  rollo

  Medlem
  Hus byggt 1978. Takpannor av betong. Undertak av masonitboard som buktar och delvis täpper till ventilationshålen vid takfoten. Har sett fuktfläckar tidigare på isoleringen som att det regnat in större mängd. Nu i höst i samband med kraftigt regn fått läckage med ordentliga fuktfläckar på isoleringen och masonitskivorna är genomfiktiga med begynnande mögel mellan två takstolar i båda riktningar. Troligen finns ngt fel i konstruktionen vid nocken här. Gamle ägaren har tätat med något slags plastplattor under tegelt i nocken. Verkar dåligt med ventilation i nocken.

  Telefondiagnos av byggaren är att det troligen är fel läktavstånd varför det läcker vid kraftigt regn. Har föreslår omläggning av taket. Taket är inte direkt rakt utan går i vågor lite här o var.

  Frågor:
  1. Är diagnosen rimlig?
  2. Skulle kännas skönt att lyfta på masoniten överallt för att få bort allt som är mögligt på insidan. Om man skall lägga om taket är det läge att byta masonotboarden mot råspont o papp?
  3. Vilka fördelar/nackdelar med masonit jämf med råspont o papp?
  4. Byggaren föreslår att arbetet skall ske på löpande räkning. Det är en etablerad firma på trakten o de har tidigare gjort ett bra jobb som dock var mindre. Byggaren säger att det är bättre att ta det på löpande för att det skall bli riktigt gjort o inte hafsas över. Fördelar/nackdelar med löpande räkning?
   
 2. GoForIt
  Medlem · Jönköpings · 5 073 inlägg

  GoForIt

  Medlem

  Re: Renovera tak - byte av masonitboard mot råspon

  Jag är ingen expert i ämnet, men har lagt om vårat tak med liknande problem i somras.

  Om byggarens diagnos är rätt eller inte är ju svårt att säga. Men den verkar inte orimlig. Oavsett diagnos så är det ju aktuellt med en åtgärd.

  Vi bytte från en gammal konstruktion med plywood till en traditionell med råspont och papp. Jag ser inga fördelar med något annat undermaterial förutom kostnaden och tidsåtgången vid arbetet.

  Löpande räkning blir ju ofta billigast, men samtidigt är ju detta så pass stora arbeten att man vill ha lite kontroll. Kan de sätta ett maxpris kanske?
   
 3. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Renovera tak - byte av masonitboard mot råspon

  Jag kan inte se något problem med mazonite under betongpannorna, vissa husfirmor har bubbelplast här. Att ha råspont och takpapp i stället för mazonite, är en prisfråga.
  Å andra sidan skall takpannorna inte läcka  vatten, så kanske du bör kolla om någon är sprucken. Om det läcker in vid nocken, är kanske plastfolien som skall finnas där defekt, eller så ligger nockpannorna för högt upp. Skall i det närmsta vila på takpannorna. Vad gäller dålig vent i nock, så finns  färdiga vent i plast till detta att köpa. Lyft, dra ned näst översta pannan, kör hål med, typ dosborr, med något mindre diameter, tryck plastventen i silicon eller sättlim (går även att fästa med nubb)
  En 5--10 sådana ventar på var taksida är inte fel. Ditt hus börjar få några år på nacken, så en allmän översyn ligger i tiden ;)
  Mazoniten är ganska tung i sig själv, så att den hänger ned mellan takstolarna (1200cc)har ingen betydelse. Om de täpper till ventilationen i takets nedankant, går det med en bit regel (mellan takstolarna) att hjälpa dem upp.
  Inspektera mazoniten, kanske finns det åverkan på någon platta, att man trampat fel, när bärläkten en gång spikades fast. Brukar även finnas spikhål, då snickaren missat
  ströläkt/bärläkt och spiket åkt sidan om takstolen.
  Kolla med takpannetillverkaren, Zanda eller vem det nu är, och be att få intruktionen för takläggning, så ser du om det fattas något i den vägen.
   
 4. K
  Medlem · 118 inlägg

  kimtommy

  Medlem

  Re: Renovera tak - byte av masonitboard mot råspon

  4. Byggaren föreslår att arbetet skall ske på löpande räkning. Det är en etablerad firma på trakten o de har tidigare gjort ett bra jobb som dock var mindre. Byggaren säger att det är bättre att ta det på löpande för att det skall bli riktigt gjort o inte hafsas över. Fördelar/nackdelar med löpande räkning? [/quote]


  Talar han inte mot sig själv här? Typ: låt mig gå och söla fritt på ditt tak till timlön annars slarvar jag.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.