Byggahus.se

Regler Attefall

 1. T
  Medlem · Nivå 17
  Vad är det som gäller för Attefallshus? Är de 25 m2 eller mer? Var finns det att läsa? Tillverkarna verkar vara ganska otydliga.
   
 2. W
  Medlem · Nivå 7
  Ett attefallshus är en bygglovsbefriad komplementbyggnad eller komplementbostadshus som får vara max 25 m2.

  Det krävs bygglov för nybyggnad men attefallshus är undantagna från detta krav. Det behövs inte heller något bygglov för att bygga till ett befintligt attefallshus under förutsättning att alla de krav som gäller för attefallshus uppfylls. I de flesta fall krävs det en anmälan för nybyggnad och tillbyggnad.

  https://www.boverket.se/sv/PBL-kuns...ementbyggnad-max-25-m-sa-kallat-attefallshus/
   
 3. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Det finns också ett utredningsförslag om att tillåta större (30 kvm) attefallshus som politikerna verkar stödja brett. Men det händer inget, så de reglerna kommer nog tidigast till 2020.
   
 4. E
  Medlem Nivå 4
  Finns det någon officiell information som säger att reglerna kommer tidigast 2020? Jag hade hoppats se dem redan 2019, men jag hittar ingen information om detta. Boverket har ju rekommenderat detta, det som återstår är väl ett riksdagsbeslut?
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag gissar att förslaget kommer att gå igenom för genomförande först 2020 (om ens då). Dels är det fortfarande bara ett förslag som utreds. Men det är mer komplicerade regler än nuvarande attefallsregler. Det är ju inte bara en ökning av tillåten yta. Utan det införs även en överklagande möjlighet för grannar. Troligen kommer det att bli lite mer komplicerat att formulera hur den överklaganderätten skall se ut. Så även om beslutet skulle klubbas i riksdagen typ. i nästa vecka, så kommer det nog att vara en avsevärd tid fram till att lagen gäller.
   
 6. P
  Medlem Nivå 1
  Ser inte att någon nämnt att i dag krävs en bygganmälan. I sthlm är det flera områden där man inte får bygga en Atterfallare. Har inte grottat ner mig varför. Är inte påverkat själv :)
  Gällande förslaget om 30kvm så får man inte glömma att dom 5 extra kvm som man ev kommer få bygga kommer att tas från Friggeboden. Så bygger man 30kvm Attefall så får man endast ha 10kvm Frigga.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Var har du sett att ytan skall tas ifrån friggebodsytan? Det var nytt för mig.
   
 8. P
  Medlem Nivå 1
  Försökte hitta hos Boverket nu men hittar bara ev lösningar där man tar ytor från andra byggnader. Det finns dock info om det på flera siter om man googlar lite.

  Så får de nya 30kvm disponeras
  Äger du ett hus så får du i byggnadens närhet bygga ett eller flera Attefallshus, bygglovsbefriat, så länge den totala arean för komplementbyggnaderna är max 40kvm. Förslaget är i sig inte en lagändring utan snarare en förlängning av den befintliga regeln och hur dessa 40kvm kan disponeras till exempel 30kvm + 10kvm istället för dagens 25kvm + 15kvm.
   
 9. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Det som finns är regeringens propositionsförteckning och där är det inte med över förslag som ska läggas under våren/sommaren. En normal lagstiftningsfråga tar 4–10 månader från att proposition läggs till att reglerna börjar gälla, så även om regeringen tar tag i det direkt efter sommaren dröjer det rimligen till någon gång 2020 innan det är klart.
   
  • Laddar…
 10. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Det är väl inte friggebodarna som begränsas, utan mängden byggnadsyta med attefallsreglerna, dessa begränsas till 40 kvm.

  Idag är de ju begränsade genom att 15 kvm tillbyggnad och 25 kvm fristående inte blir mer än 40, men om man i framtiden utnyttjar hela de 30 kvm som blir tillåtet kan man inte samtidigt bygga ut huset med mer än 10 kvm utan bygglov.

  Allt står i Boverkets förslag och det har diskuterats här tidigare också.
   
 11. T
  Medlem · Nivå 17
  Tack för alla svar. Det verkar som det inte finns klara regler, och om de funnits är det inte klart att Karlskrona byggnadsnämnd fattar det. De fattar ju inte ens att PBL gäller för alla, även de rika.