Rådgivning angående gammalt parkettgolv

460 läst  7 svar

 1. Y
  Medlem Nivå 3
  Jag står inför valet om nuvarande golvet ska rustas upp eller om det är bättre att byta ut allting? Skulle behöva rådgivning.

  Några problem med golvet:

  1. Springor

  På ett flertal ställen har brädorna delat på sig.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  2. Glipa mellan vägg.

  På vissa ställen är det 2cm mellan vägg/sockel och golv, detta blir även större om jag lyckas trycka ihop det. Av någon anledning sitter det någon typ av sockel som utmed väggen och under golvhöjden, varför denna konstruktion, kan denna tas bort? Issåfall skulle det bli 35-40mm mellan vägg och golv på vissa ställen.

  [​IMG]
  [​IMG]

  3. Massvis med "naturliga" hål i golvet, kommer detta kräva massa bearbetning innan slopning/oljning? (Se även 2 bilder upp)

  [​IMG]
  [​IMG]

  4. Det sitter än jätteful hylla som jag vill ta bort, det finns inget golv under. Kommer det bli en snygg lösning genom att försöka hitta liknande parkett?

  [​IMG]

  Övrigt:

  Förra ägarna verkar inte ha behandlat golvet så bra, jag har absolut ingen aning hur gammalt det är eller vad det för skick. Mellan gliporna finns det smuts och låsmekanismen är trasig på vissa brädor. Jag skulle vilja ha lite åsikter om det kan vara värt att försöka åtgärda alla problem för att sedan slipa och olja? Saken är att huset börjar närma sig 100 år och jag skulle vilja behålla lite av det gamla för karaktären. Om jag väljer att byta, vad skulle ett motsvarade kosta? Detta kostar 800kr/m2, är det jämförtbart?

  https://www.golvshop.se/bygg/golv/t...olv-kahrs-earth-naturoljad-ek-1-stav/p-543664

  Fördelen med att lägga nytt känner jag är att man slipper många av problem, men även slipdammet.
  Golvet ligger just nu i vardagsrumet, matsal och hall, ca 30m2. Vid ett ev. byte, vore det klokt att spara de finare brädorna och lägga in i sovrummet då det ligger en matta där som måste bort.

  Så, fördelar/nackdelar mellan att rusta upp eller byta samt hur står sig priserna mellan de olika alternativen?
   
 2. B
  Medlem · Nivå 17
  Så vitt jag kan se är det inte ett parkettgolv utan ett brädgolv vilket var normalt i sekelskifteshus. Troligen tänkt som undergolv, alltså som underlag för något annat som stavparkett eller linoleummatta. Sen har någon tyckt det varit ett fint trägolv de har hittat under mattor mm. och velat använda det som golv och då fått lägga lister runt kanterna för att täcka igen hålen (på ett fult sätt).

  Det där vägguttaget inne i hörnskåpet (troligen en originallösning som kan vara trevlig att ha kvar) är av en numera förbjuden modell med grunda uttag och kanske utan petskydd så det bör antingen tas bort eller bytas ut.
   
 3. H
  Medlem Nivå 5
  Jag tycker det ser ut som ett riktigt uselt lagt parkettgolv. Släng ut skiten och läggning ett nytt på rätt sätt.
   
  • Laddar…
 4. N
  Medlem · Nivå 7
  Är det massivt? Ser nästan ut som en vanlig klickparkett på översiktsbilden där man ser springorna. Men för att svara på din fråga: jag hade helt tveklöst lagt ett nytt:

  * Springor, inget speciellt vackert golv
  * För stora avstånd mot socklarna som ej går att dölja annat än med nya smyglister
  * Din hylla
  * 30m2 är inte så mycket
  * Jobbet att slipa, olja etc är stort. Eller dyrt om du lejer ut det
   
  • Laddar…
 5. K
  Medlem Nivå 8
  Förmodligen inte lönt att försöka få det att bli snyggt, eftersom låsningen släppt och hela golvet verkar ha rört sig hit och dit. Blir nog snyggare att lägga in nytt.
  Vill ni ha mer gammeldags känsla kan ni ju välja att lägga in plankgolv eller enstavs parkett, som kan passa med husets ålder...
   
 6. arneri68
  Medlem · Nivå 8
  Utifrån ådringen och kvistar ser det ut att vara ett ekgolv. Troligtvis oljat någon gång. Jag tror inte att golvet är mer än ca 20 år pga fasningen på sidorna.
  Hur tjocka är plankorna? Är det flytande eller spikat/skruvat?
   
 7. T
  Medlem · Nivå 6
  Det är ett rustikt ekgolv min gissning är att det kanske t.om är ett Juncker som ligger flytande med bygelmontering. Föreslår att ni hoppar över bygelmonteringen och skruvar fast golvet istället. Golvet är inte 100 år precis som arneri68 skriver eftersom det har fasade kanter.

  ett alternativ du har är då att plocka upp och montera om den så att du slipper de stora springorna mot väggar och sedan köpa till mer av detta golv så att du kan fylla igen även under skåpet. när det gäller kvisturslag och sprickor så kan du antingen köra med smältvax (proffsigt slutresultat) plastiskt trä, smält lim eller sågspån och trä lim.
   
 8. Y
  Medlem Nivå 3
  Tack för alla svar. Jag har valt att köpa nytt golv som jag väntar på med spänning. Detta golv är limmat i fogarna, försvårar det att lägga om det i ett annat rum?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: