Byggahus.se

Problem mellan fibermodem och Airport Express

 1. stanlund2
  Medlem Nivå 5
  Vi får in bredband via fiber från A3/Kraftringen. Nu har de varit här och fixat ett kabelbrott som uppstått i samband med renoveringen vi gör.

  Nu fungerar nätet, men.. Bara när man är ansluten med dator direkt till LAN1 uttaget på fibermodemet. Försöker man ansluta där med Airport Express så ser den inte internet. Och eftersom vi använder Airport Express som router för resten av trådat nät i huset så står vi utan nät överallt utom ett uttag.

  Varför släpps inte Airport Express ut på nätet?
   
 2. A
  Medlem · Nivå 19
  Hur har du gjort när du testat och är det en medieomvandlare/switch som du ansluter mot, Inteno kanske? T.ex. om man ansluter en dator och får en IP-adress så kan man få vänta 30-60 min i vissa nät om man ansluter en annan utrustning, exempelvis router, innan nätet delar ut en adress till den nya utrustningen som blev ansluten.
   
 3. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  När du har fiber så har du inget modem (MOdulator/DEModulator), däremot har du en VLAN-switch med inbyggd fiberkonverter/fibermodul.

  Ni har haft AirPort Expressen senast till fiberanslutningen eller har ni haft den kopplad till någon annan utrustning medan fibern lagades?

  Fungerar det bara med en specifik dator eller fungerar flera olika datorer att direktansluta till fibern?
   
 4. stanlund2
  Medlem Nivå 5
  Tack för era svar! Problemet låg hos vår internetleverantör (A3) där "IP-adresser tagit slut". De kunde fixa det rätt snabbt efter att jag ringt deras tekn. support.

  "Fibermodem" heter det väl i folkmun? ;) Ungefär som ordet "gaspedal" som egentligen bara hör ihop med förgasarbilar, inte hos dieslar eller bilar med insprutare.
   
 5. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Operatörerna kallar oftast VLAN-switchen för ”bredbandsdelare”, anledningen är att den delar upp internet, IP-telefoni & IP-TV till tre olika nätverk.
   
 6. A
  Medlem · Nivå 14
  Vlan-switchen brukar oftast kallas för "tjänstefördelare" eftersom den fördelar tjänsterna data, telefoni, tv.
  Routern brukade kallas för "bredbandsdelare" men har nu återgått till sin korrekta benämning "router".
   
  Redigerat 31 mar 2018 18:23