Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Problem med elavtal hos Fortum

 1. O
  Medlem · 34 inlägg

  OscarFC

  Medlem
  Jag sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening som haft ett bundet elavtal i tre år med Fortum. Avtalet skulle löpa ut den sista juni så det hade vi koll på och hade börjat ta in offerter. När jag ringer Fortum sju veckor innan avtalet löper ut för att höra vad de kan erbjuda så säger de att det redan är för sent då man måste omförhandla elavtal senast nio veckor innan de löper ut, annars binds de om på tre år till men till en högre kostnad (37,20 per kwh). De hade skickat ett brev om detta som hade poststämplats den 14/4 och sista dag för omförhandling var den 24/4. Känns väldigt oseriöst kan jag tycka med så kort förvarning som bara gav några dagar att läsa brevet och ringa dom men det kanske är praxis i elbranschen?

  Så till min fråga: Har någon annan haft samma problem och lyckats komma ur ett sånthär elavtal på något sätt? Fortum säger bara att det är vårt fel som inte hört av oss tidigare även fast jag hörde av mig fem veckor innan avtalet ska löpa ut.
   
 2. L
  Medlem · Norrbotten · 2 584 inlägg

  Lutte

  Medlem
  Låter som negativ avtalsbindning/avtalsverkan vilket inte är tillåtet.
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · Stockholm · 1 047 inlägg

  merbanan

  Medlem
  @OscarFC lusläs befintligt avtal vad som står där. Eventuellt så finns det någon del som går att använda. Men räkna med att Fortum inte kommer att släppa detta så enkelt.
   
 4. V
  Medlem · 1 240 inlägg
  Låter som ett rätt normalt avtal, ofta är det 3 månader så 9 v är t.o.m rätt generöst. Att dom ens skickar ett brev är ju också generöst eftersom man förväntas hålla koll på detta själv.
   
 5. engs
  Medlem · Östergötland · 1 507 inlägg

  engs

  Medlem
  Låter som sådant skit som typ Telinet och liknande skojarbolag brukar pyssla med, trodde man skulle slippa sådant om man håller sig till de större mer kända bolagen men tydligen inte.
   
  • Laddar…
 6. daddydj
  Medlem · Uppsala · 687 inlägg

  daddydj

  Medlem
  Jag skulle inte lägga någon energi på att försöka lösa detta. Fortum kommer inte att ändra sig. Stor risk att ni sitter och lägger massor av timmar på brev och telefonsamtal som inte leder till något alls. Försök omförhandla bolånen istället, där finns de stora pengarna att spara.
   
 7. MultiMan
  Medlem · Västernorrland · 3 500 inlägg

  MultiMan

  Medlem
  Som jag minns det har fasta avtal betydligt längre uppsägningstider. Har bytt sådana avtal ett antal gånger från bl a Fortum och senast Vattenfall. Mitt möjligen ofullständiga minne säger mig att det var betydligt längre än 5 veckor iaf.

  Jag bevakar alltid så viktiga saker på egen hand och förlitar mig inte på brev eller annat. Mina avtal går ut sista juni och jag började leta samt tecknade nytt tidigt i april.

  Edit: Såhär såg senaste påminnelse från vattenfall ut:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-5-28_14-21-52.png
   
  Redigerat 28 maj 2020 14:26
 8. V
  Medlem · 1 240 inlägg
  Om jag fattat det det rätt så är det ju B2B och där ser avtalen extremt olika och i princip allt är OK. Ibland säger man upp avtalen minuten efter man tecknat dom för att inte missa nån 10års förlängning som man inte vill ha.
   
  • Laddar…
 9. O
  Medlem · 34 inlägg

  OscarFC

  Medlem
  Tack för er input. Blir till att säga upp avtalet direkt och sedan lägga in en påminnelse till framtida styrelse som sitter om tre år. Hade någon konstig idé om att om man valde något av de stora bolagen så kanske det är lite dyrare men att de är mer kundvänliga, men gissar att jag får omvärdera det..
   
 10. H
  Moderator · Stockholm · 46 161 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Jag är nog faktiskt inte så upprörd över en sådan sak. Det är normalt, framförallt när det inte är avtal gentmot privatpersoner, att det kan vara rätt struliga uppsägningsvillkor, i de flesta avtal. Och det kan även finnas rimliga sakliga skäl för lite längre uppsägningstider, om det gäller stora avtal.
   
 11. C
  Medlem · 12 708 inlägg
  Så funkar många företagsavtal, det gäller att vara uppmärksam på villkoren när avtalet tecknas.
  Vår förening har t.ex. ett kabel-TV-avtal med Com Hem som, om jag minns rätt, skall sägas upp två år innan utgång, annars förlängs det med fem år.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.