Byggahus.se

Pris elmaterial

 1. N
  Medlem · Dalarna · 888 inlägg

  Nygge72

  Medlem
  Hej, funderar på att bygga hus (1 1/2 plan). Försöker då få ihop en prisbild på detta och tänkte höra om någon vet vad El material skulle kunna landa på för liknande bygge?

  Jag tänker då mellan tummen och pekfingerpris. Antar att elfirmor har en schablonpris vad material kan kosta till den storleken hus. Sen förstår jag att det varierar en del beroende på hur mycket lull lull man lägger till. Eller kanske någon byggt nyss med spelad räkning så man ser materialet?

  Vore grymt om jag kunde få lite input

  /Per
   
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 6 857 inlägg

  huggan

  Medlem
  Man brukar prata om ca 200.000:- med material och arbete.
   
 3. N
  Medlem · Dalarna · 888 inlägg

  Nygge72

  Medlem
  Hade helst velat veta enbart material då jag har arbetskraften själv
   
 4. E
  Medlem · jämtland · 20 832 inlägg

  elmont

  Medlem
  Det brukar grovt sett vara hälften vardera Ungefär 60/40 % åt ena eller andra hållet.
  Och 200 000:- då är det inte bara det basala.
   
 5. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 952 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Varför inte bara sätta ihop det du behöver på t.ex. elbutik.se eller annan liknande sida? Antalet apparater (och därmed apparatdosor) tänker du ju ut själv (eller går på svensk standard, men när du säger att du har arbetskraften själv så måste du ju veta). Sen tillkommer lite kopplingsdosor, rör/slang, FK och elcentralen. En elcentral är lätt, det är bara lite småpill att hålla reda på (t.ex. ändskydd till fasskenor, RK6 och sånt). FK kan du höfta, det kostar ca 2 kr/m så ev extra lådor är på marginalen. Samma gäller i stort sett för slang. Du kommer inte köpa i mindre förpackningar än 100m så frågan blir om du ska ha typ 3 eller 4 rullar. Detta går ju också att komplettera med under bygget om det skulle vara så. De svårberäknade sakerna (FK, slang) är såpass billiga att det maximalt rör sig om några tusenlappar hit eller dit. Resten är väldefinierat.
   
 6. E
  Medlem · jämtland · 20 832 inlägg

  elmont

  Medlem
  Och datanätet (med apparater/panel) och div svagström/tele/antenn och armaturer/spottar. Men som sagt har du arbetskraften så måste du ju även ha kometens att räkna ut vad och hur mycket som behövs.
   
 7. U
  Medlem · Skåne · 2 392 inlägg

  Uffe A

  Medlem
  Har du arbetskraften så kan de säkert också köpa materielen och om det är kompisar till dig så blir du inte lurad. Fråga dem
   
 8. E
  Medlem · 4 194 inlägg
  Utländsk arbetskraft har inte alltid koll på allt...
   
 9. U
  Medlem · Skåne · 2 392 inlägg

  Uffe A

  Medlem
  Säger inte att det inte finns duktiga elektriker från andra länderr men de har inte alltid koll på de regler och bestämmelser som vi har.
  Jag köpte ett hus för fem år sedan, var banken som sålde det eftersom byggaren hade konkat.
  Var utländska byggare som han hade, som tur var hade de inte hunnit med så mycket av elen så det var inte så mycket jobb att riva ner det.
  Kan ju nämna att de dragit ut kablar till muren vid uteplatsen, det var fk i 16 mm vprör.
  Bara en av de grejor de hade gjort.
  Tror inte att de var utbildade trikare.
   
 10. N
  Medlem · Dalarna · 888 inlägg

  Nygge72

  Medlem
  Nja. Alltså med arbetskraft själv handlar det väl mer om att jag gör grovgörat och behörig elektriker besiktar och kopplar. Anledningen att jag ville veta material var för jag har kontakter att köpa brevid billigare
   
 11. E
  Medlem · jämtland · 20 832 inlägg

  elmont

  Medlem
  Har du en installatör som är villig att komma och "koppla" ditt hempul är han säkert även villig att sälja elmaterial till ett bra pris. Jag tror inte att du kan köpa elmaterialet billigare än en installatör.
  Jag hoppas att du vet att en installatör inte kan komma och "godkänna" dit hempul.
   
  • Laddar…
 12. E
  Medlem · 2 230 inlägg
  materiel 400:-/kvm skattat och klart
   
 13. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 952 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Nåja, vi har väl sett ett gäng exempel på elektriker som skinnat kunderna på materielen bara här på forumet. Men visst, om man utgår från att TS har en kompis som vill komma och koppla klart så kanske materielen också är billigare den vägen. Det gäller bara att det är en behörig kompis då, eller att hen jobbar på ett väldigt flexibelt företag.

  Jag roade mig med att göra ett snabbt överslag på mina egna apparater (Elko RS). Grovt räknat kostade det mig 220 kr/apparat, inkl apparatsdosa (rutab/attema) och FK/slang (PM flex hispeed) fram till varje pryl. Lägg på kanske 100kr/kopplingsdosa (för att täcka FK, slang och wago). Elcentralen tillkommer på det. Hur mycket den kostar beror på märke och storlek. Mina är Hager med några Eltako reläer i och kostade ca 10000 kr (tror jag, det kan diffa någon tusing hit eller dit). Det rör sig då om tre C16A trefasgrupper, två C10A trefasgrupper och kanske tjugotalet vanliga C10A.
   
 14. E
  Medlem · jämtland · 20 832 inlägg

  elmont

  Medlem
  Jag tror att är någon villig att komma och "koppla" ett hempul så är han troligen villig att sälja lite grejer "billigt" och kanske svart.
   
  • Laddar…
 15. T
  Medlem · Blekinge · 7 629 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Då kan du lätt göra en behovslista och sedan plussa ihop det på en el-inköpsfirma, t ex elbutik.se eller andra.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.