Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Plåtlåda bakom elelement?

 1. Bergsuven
  Medlem · 37 inlägg
  Har flyttat till nytt hus och bakom vissa element sitter en sånhär plåtlåda eller vad man nu ska kalla det. Vad är det och vad har den för funktion? Det ser dessutom ut som att tapeten är fuktskadad runtom/bakom plåtlådan på en av dom (den på bilden), vågar man använda elementet eller är det bäst att låta bli? Vi tänkte byta elementen inom en snar framtid men vad/hur gör man då med den där plåtlådan?
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 13 109 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Friskluftsventil
   
  • Laddar…
 3. Bergsuven
  Medlem · 37 inlägg
  Tack för svar! Nu kan jag väldigt lite om ventilation och värme så undrar hur dom fungerar och är det nåt som används nu för tiden eller är det nåt som var mer vanligt förr? Huset är från 70-talet. Vi tänker byta elementen men kan man då ta bort dom eller sabbar man ventilationen då? Finns det nåt annat som man kan ersätta dom med?
   
 4. J
  Medlem · Stockholm · 5 667 inlägg

  JosthPremiumikon: Hand

  Medlem
  Ni vill väl ha friskluft i huset!? Plåtlådan kan man säkert lacka om så den blir snygg om den ser sliten ut nu.
   
 5. D
  Medlem · Södra Skåne · 1 069 inlägg

  Dilato

  Medlem
  Hur ser det ut på andra sidan väggen (utsidan) om plåtlådan, ventilgaller ?
   
 6. A
  Medlem · Stockholms län · 10 211 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Funktionen är den enklast tänkbara. Ett hål i väggen. De sitter bakom elementen för att tilluften skall värmas är min gissning. Om inte huset är ombyggt med någon mer avancerad ventilation så bör tilluftsventiler i någon form finnas. Det kan vara spaltventiler i fönstren eller ventiler i väggarna på andra ställen om du föredrar det framför befintlig lösning. Funktionen på de som sitter där lär inte påverkas av att du byter element.
   
 7. Bergsuven
  Medlem · 37 inlägg
  Självklart, det var därför jag frågade om det finns annat att ersätta dom med. Handlar inte om att det ska se snyggt ut utan att de ska fungera bra och vara säkra. Tänker att det kanske har utvecklats ny teknik sen dessa installerades och med tanke på att det är fuktskadat runtom/bakom två av dom så blir jag fundersam över hur dom fungerar och om det finns andra lösningar som inte gör att det blir fuktskadat runtom. Det är också hemskt mycket damm bakom och några av skruvarna har lossnat från väggen på vissa av dom.
   
 8. Bergsuven
  Medlem · 37 inlägg
  Okej tack så mycket för svaret!
   
 9. Bergsuven
  Medlem · 37 inlägg
  Ska kolla på det när det är ljust ute.
   
 10. Bergsuven
  Medlem · 37 inlägg
  Ursäkta sent svar, men nu har jag kollat på utsidan och det är hål rakt ut. Ser ut såhär inifrån när jag tog bort donet och det verkar som att en mus har tagit sig in då det fanns musavföring där. Frågan är nu hur vanligt är det med att ha ventilationsdon bakom elementet och är det bättre än att ha vanliga runda ventiler i väggen eller spaltventiler? Funderar på om vi ska byta ut de som finns eftersom de är gamla och slitna men de nya jag hittade var inte direkt billiga. Så funderar på att sätta igen dom och montera vanliga runda ventilationsdon istället eller spaltventiler men vill såklart inte försämra ventilationen och riskera att det blir kallare inomhus. Nån som har mer erfarenhet och kan ge oss lite råd? Huset har mekanisk frånluft.
   
 11. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 2 168 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  Tanken är att man ska slippa kallras om luften som kommer in värms upp av elementet. Sätter man en ventil i väggen utan element under "rinner" den kalla luften ner på golvet (kallras). När kalla delar som innerdelen på friskluftsventiler möter fuktig luft blir det lätt kondens med risk för mögelpåväxt/fuktfläckar om materialet inte tål vatten.
  Sätter man igen ventilationen riskerar man även höjda radonhalter inomhus, Så det bör finnas tilluft.
   
 12. Bergsuven
  Medlem · 37 inlägg
  Så det är bättre att antingen köpa nya ventilationsdon och sätta bakom elementen (alt. fräscha upp de gamla och sätta tillbaka)?
   
 13. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 2 168 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  Återanvänd de gamla i första hand om de fungerar som de ska och går att fräscha upp.
   
 14. Bergsuven
  Medlem · 37 inlägg
  Okej jag testar med det isåfall :) Tack förhjälpen!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.