Byggahus.se

Plastmatta, eller?

 1. yonna
  Medlem · Österlen · 6 952 inlägg

  yonna

  Medlem
  1. Plastmattan är tunnare med gjutet plastskikt. Linoleum är uppbyggt av flera skikt med väv i grunden och är betydligt kraftigare.
  2. Plastmattan har betydligt kortare livslängd och är ömtåligare mot slitage och skador. Linoleum som sköts (rengöring och vaxning ngn gång om året förlänger livslängden men är egentligen inte absolut nödvändigt) är mycket hållbart. Linoleum används oftast på kontor och i offentlig miljö just pga dess styrka.
  3. Linoleum ligger i prisläge bättre parkettgolv dvs bra mycket dyrare. Visserligen finns det många händiga härinne men det blir oftast snyggast om man anlitar proffs för inläggning och svetsning. Man kan också lägga in snygga mönster i linoleum - men det kostar multum.
  4. ?

  Eftersom plastmattan är så billig kan man lätt byta ut den efter ett antal år, framför allt om man vill ha ett raffigt mönster eller vill snåla med slantarna i nybyggarskedet. Har man barn som leker med knivar ;) eller större hund håller en plastmatta sämre. Glödstänk smälter hål i mattan.
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 952 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Plastmatta, eller?

  Vill bara tillägga, pelle.mia, att när vi köpte vårt första prefabhus som unga, la vi in släta, mönstrade (alltså de som var på modet på 70-talet ;) - idag betraktat som fullständigt anskrämliga ;D) plastmattor i allrum, arbetskök och sovrum eftersom dessa var så billiga. Vi satsade istället på högkvalitativt parkettgolv i vardagsrum och bibliotek. Plastmattorna var lättskötta och med krypande småbarn var det otroligt lätt att hålla golven rena och fräscha. Personligen tycker jag detta är ett mycket bra ekonomiskt alternativ om man är beredd på att byta ut golven efter - kanske - tio år.

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.