Byggahus.se

Placering av spottar i takfoten

 1. M
  Medlem Nivå 3
  Hej allihopa!

  Har tänkt att montera belysning i takfoten på framsidan av huset. Skulle behöva lite hjälp hur man ska placera lamporna och hur många så det ser bra ut.

  spontant känns det som man ska centrera lamporna över fasaden och undvika ha lampor över fönstren. Lamporna kommer då hamna på olika avstånd mellan varandra.

  Eller ser det bättre ut att hålla jämnt avstånd mellan alla?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  0C7F9591-E4E9-40C7-8906-7F07837F664C.jpeg
   
 2. J
  Medlem · Nivå 16
  Det som är viktigt är att det är en helbelysning . inga mörka partier , det ser för Hj-T ut . En helt upplyst fasad om man ska ha det är en doft ljusbild på denna. För min personliga del ger ett intryck av belysning runt/eller delvis ett makabert intryck , någon enstaka vid entre är OK . i övrigt inga kommentarer till det .Men vad ser du själv , det är inget tivoli som du vill ha. dela upp belysning för entre och övrigt för fest så blir det bra. Ingen anledning att ha allt lyse på när det är mörkt ute. Fundera på funktionen.
   
 3. M
  Medlem Nivå 3
  Tycker det ser fint ut att belysa fasaden och framhäva huset. Så min tanke är att sätta spottar hela vägen.
   
 4. K
  Medlem Nivå 6
  Om du vill undvika blända dig själv ska du inte placera de ovan fönster. Resten av familjen kommer bli tokiga
   
 5. Hjerten
  Medlem Nivå 1
  Vi satte LED-list längs med hela takfoten istället för spottar, för att få en bra homogen ljusbild. Väldigt nöjd med resultatet. Ska se om jag kan ta en bild och dela. Jag är likt jonaserik inte så förtjust i när det blir punktbelysning på olika platser längs med fasaden.
  Enda nackdelen som jag kan se är om man skulle uppleva det som störande att man har ljus även utanför fönster. Vi har dock LED-list även utanför sovrummet och störs inte av det.
   
 6. D
  Medlem Nivå 4
  Detta lät spännande Alex. ;)
  Återkom gärna med bilder då jag är i tagen att göra något liknande på min kåk med.
   
 7. Vlad2020
  Medlem Nivå 1
  Jag sitter också med planerna om att belysa fasaden, tänker det kommer att se mycket mysigt ut Men istället för att installera spottar i takfoten har jag tänkt att installera dem nere i marken, så att de lyser uppåt. Tror det bliver lättare att draga el, och sen inte so jobbigt at flytta på ljuskällorna, sätta in extra etc. om man inte är nöjd med resultatet.
   
 8. J
  Medlem · Nivå 16
  Ska man ha lyse på en fasad ska det vara en dov heltäckande ljuskägla, det går aldrig att få med enstaka armaturer i takfoten.
  Det blir heller inte bra med armaturer i mark nedanför . båda ger ljuskäglor med svarta ränder mellan som ser för J-GT ut. Till sist tänk efter , det är inget skyltbelysning som ska framhäva med kraft hur huset ser ut. En soft belysning framhäver husets karaktär i des former. samt att lyset på utsidan är nog inte till för att läsa i minsta bibeln.
   
 9. P
  Medlem · Nivå 14
  Bidrar med en avvikande åsikt: jag tycker att det är mycket finare när bara delar av fasaden är upplyst, än hela densamma. Det beror givetvis på fasadens utformning och vad man är ute efter, men betänk hur man belyser ett rum...normalt sett har man inte allt belyst, utan man har lampor utplacerade för att ge ett levande och trivsamt uttryck. (Sen kan man ha "städbelysning" som är heltäckande och kraftig för att se bra, men knappast när man har en mysig middag med sin käraste.)

  Vi har skaffat armaturer som ska sitta under takfoten och lysa rakt ned mot tegelfasaden. Rödtegel i släpljus är enligt mig mycket vackert! Ljusfälten kommer inte hamna symmetriskt över fasadens längd, på grund av fönstrens placering, utan bara belysa de delar av fasaden som inte har fönster. Huset är ju inte symmetriskt och ska inte heller belysningen vara det enligt min mening. Självklart ska dock armaturerna centreras över de fält de ska belysa.

  Tanken med vår fasadbelysning är att den ska styras av vår hemautomation. Den ska tändas av en ljussensor vid ett visst lux-värde och släckas vid ett annat. Sen ska jag försöka få till att ljuset dimmas ned vid ett visst klockslag och lysa svagt tills det ljusnar igen. Dock ska rörelsesensorer tända ljusen på full styrka så fort någon rörelse upptäcks och lysa X antal minuter innan de går ned i standby och dimmas ned igen. På så sätt får vi ledljus när vi kommer hem sent, plus att eventuella ljusskygga individer störs ifall de vill smyga omkring i skydd av mörkret runt huset.

  Sen finns det de som avskyr fasadbelysning i alla dess former. Det kommer säkert in någon i tråden snart, som tycker att det är fult, stör deras nattsömn, skadar nattinsekter, förstör stjärnhimmeln och bidrar till ljusförorening m.m...det brukar det alltid göra när frågan kommer upp forumet. De får ju ha sin åsikt likväl som vi andra får ha våran, att det är trivsamt och ökar tryggheten/säkerheten.
   
 10. S
  Medlem Nivå 1
  Det är ju din personliga åsikt, jag tycker själv att det ska vara kontraster på fasaden och därför snyggare med spottar. Det ska vi installera på vårt hus nu till veckan, vi ska sätta det mellan fönstren så det lyser upp fasaden :)
  Vi har kollat på många andra hus och fördrar att det blir kontraster och vi tycker att man nog ska försöka undvika att ha lampor över fönster, speciellt om takfoten är precis ovanför fönstret som det blir på ett enplanshus. Se några bilder från hemnet och google:
   
  • Laddar…
 11. M
  Medlem Nivå 3
  Håller helt med. Har varit inne på exakt samma tanke att belysningen dimras ner under natten och tänds vid rörelse.

  Har du några idéer på system som löser det?
   
 12. M
  Medlem Nivå 3
  Skicka gärna bilder på hur det ser ut.
  Tycker dock det kan vara snyggt med lite kontraster.
   
 13. P
  Medlem · Nivå 14
  Jag kör med Telldus system (gateway TellStick ZNet Lite v2) som hanterar både Z-wave och 433 mHz-protokollen.
   
 14. Hjerten
  Medlem Nivå 1
  • Laddar…
 15. Raskus
  Medlem · Nivå 11
  Tycker lika, fast tvärtom.
  Snyggare med synliga ljuskäglor på fasaden.
   
  • Laddar…