Byggahus.se

Pergola dimensionering

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Ska bygga en Pergola ihop med trädäcket. Det ska va ca 4 meter brett och ca 4.70 djup. Tanken är 4 stolpar alltså en i varje hörn. Hur pass stort virke behöver jag gå upp i utan att få häng? Lägger upp en bild på tänkt bygge dock hade jag tänkt stolpar inne mot huset också. Mvh
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  pergola_skonahus.jpg
   
 2. J
  Medlem · Nivå 24
  Det beror på om det ska vara med eller utan täckt tak. I det senare fallet krävs limträ. En 4,7 meter lång regel med dimnsionen 45x220 av klass C 24 tål en last av ca 30 kg per meter (inklusive egenvikt på 5 kg/m) om den inte ska böja ner mer än 7 mm. Min erfarenhet är att man måste överdimensionera för att behålla det eleganta uttrycket. Oskyddat trä utomhus blir dessutom lätt deformerat med tiden.
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Det ska vara utan tak. Tänkte 45x195 men blir kanske för klent.. som sagt nästan exakt som på bilden fast med stolpar mot huset också.
   
 4. GoForIt
  Medlem · Nivå 13
  Tyvärr går det inte att undvika en nedböjning med de långa spännvidder du beskriver med vanligt virke.
  För att få det något sådär rimligt bärighetsmässigt så får du ändå gå upp i dimensioner som risker att ge ett klumpigt intryck.
  Tänk också till på att försöka stabilisera lösningen i sidled, för annars kommer allt bli mycket vingligt.

  Finns det ingen möjlighet att modifiera konstruktionen så att du kan komma ner i spännvidd på någon punkt?
   
 5. andr.ljung
  Renoverare · Nivå 10
  Vi bygger just nu en altan med pergola likt den på bilden. Den blir ca 6m bred och 5m djup, dvs något större än er. Inget tak på vår heller (då är det ju ingen pergola längre). Jag va inne på 45x195 eller linkande men bestämde tillsist att gå på 90x145 vilket är samma som på pelarna. Det är inget limträ utan två skruvlimmade 45x145 dom kommer användas. Jag hoppas att det inte böjjer ner för mycket..!
   
  • Laddar…
 6. J
  Medlem Nivå 1
  Goforit: det blir möjligtvis 1 extra pelare på 1 långsida och en kortsida men det andra ska vara öppet.

  Ljung: har också haft dom funderingarna.. hur långt gånget är du med din pergola?
   
 7. andr.ljung
  Renoverare · Nivå 10
 8. J
  Medlem Nivå 1
  Hehe gött! Lägg gärna upp bilder ! Ska börja sätta 40 plintar nästa vecka haha
   
 9. J
  Medlem · Nivå 24
  Man kan inte tillämpa vanliga normer för nedböjning etc. Den här typen av konstruktion är visuellt mycket mer känslig. Den bästa lösningen tycker jag vore att skruva och limma (PU lim) 2 st 22x195 brädor av högsta kvalitet. Det blir mycket styvt i bägge leder och bättre än en 45x220 regel. Stabilisringen i sidled är också viktig i det här fallet. Två snygga varianter är 1) vajerktyss i övre ramen eller 2) kraftiga vinkelbeslag som skruvas uppifrån i ramens fyra hörn. Dessa måste man beställa hos en smed eller en mekanisk verkstad. Grovt gods och nästan lika breda som bjälkarna. Infästningen av bjälkarna i hörnstolparna måste också vara snygg. Tänk igenom den ordentligt.
   
 10. J
  Medlem Nivå 1
  Ok. Har tänkt om lite efter diskussion med sambon och just nu lutar det åt 3.2 x 4.2 i storlek. Hade bara hoppats på att klara mig på 45x170 i ramen och sen liggande 45x95 uppe på..
   
 11. GoForIt
  Medlem · Nivå 13
  Ja, där minskade du ju spännvidderna rejält..
  Överväg 45x195/45x120 om det är möjligt, och granska virket noga. Självklart minst C24.

  Det mesta ser okej ut direkt efter konstruktionen, men ett år senare finns det risk för att man både ser att mycket slakar och när man tar i konstruktionen känns det mycket rangligt.
   
 12. J
  Medlem Nivå 1
  Blir lite fler ändringar. 3 stolpar på 4 meters hållet. Så nu känns det rätt lugnt hehe
   
 13. andr.ljung
  Renoverare · Nivå 10
  Nu börjar vi komma en bit på altanen och pergolan börjar ta form. Vi ska inte ha något tak på förutom några tvärsgående reglar men än så länge ser det inte ut som någon betydande nedböjning. På bilden saknas tre längdsgående reglar ut från husfasaden.

  Dimensionerna är 90x145 (skruvlimmade 45x145). Om det behövs finns utrymme för att stödja upp med ytterligare stolpar.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6453DF07-28DB-42DF-BAE7-EDADCDEB2673.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  918DFF10-2954-4036-9FD1-0F966A0853FC.jpeg
   
  • Laddar…