Har läst flera trådar om kalksten som bänkskiva i kök. Vet att det är känsligt både för syror och stötar men överväger det ändå. Det som avgör är om en skiva av kalksten med åren kommer uppfattas ha patina eller se sliten och skadad ut.
Vi har inget emot att det blir repor i skivan så länge det inte påverkar funktionen. Fläckar som smälter in och ger en historik är också ok så länge kontrasten mot opåverkad skiva inte är alltför för skarp.
Det får emellertid inte bli som i badrum jag sett där starka rengöringsmedel gröpt ur stora hål i vägg och golv.
Men de slitningar och fåror som syns och känns på kalkstensgolv i offentliga miljöer är tycker vi är vackra.
- Vad är era erfarenheter?
- Finns det någon som kan skicka en bild på en skiva med patina?
- Hur behandlar ni skivan?
- Hur är den slipad (verkar bäst med en matt slipning för att minska kontrasten mot fläckar
skadade av syra)!?
PS. Bricmate och liknande granitkeramik är inte ett alternativ.