Byggahus.se

Papper

 1. M
  Medlem · 1 inlägg

  mamma_mu

  Medlem
  Vi fick hem papper idag som skulle skrivas på ang. vår tomt. I papprena stog det att man bara fick bygga 1 plans hus.. Vi som planerat bygga ett 1 ½ plans! :p
  Tror ni att man kan få kommunen på andra tankar?
  Någon som varit med om detta?
  Tomten ligger inte på ett attraktivt område precis, det har inte byggts på över 10 år där..
  Tacksam för svar!
   
 2. L
  Medlem · 436 inlägg

  Lilla_vargen

  Medlem

  Re: Papper

  När det står 1-planshus i detaljplanen, brukar det inkludera 1½-plans också. Det är utseendet från gatan kommunen har tänkt på: att taken går ända ner till första fönsterraden. Därför går det ofta bra att bygga 1½-plans med takkupa/kupor. Men om det är fråga om att ert hus ligger framför befintliga hus som har en vacker utsikt, kan det faktiskt vara meningen att ni bara får bygga i ett plan och inget mer. Men då brukar de istället tillåta större byggnadsarea (hur många kvm av markytan som bebyggs). Ring och hör med stadsarkitektkontoret, för säkerhets skull. Det kanske finns begränsningar för uthus/garage också, och på takvinkel, material, om man får ha eldstad eller ej, osv.

  Om kommunen mycket gärna vill få tomten såld, kan man försöka få något som kallas "mindre avvikelse från detaljplan". Det betyder att man i stort sett följer planen, men att någon faktor inte gör det. Det är helt och hållet upp till kommunen att bevilja sådan eller inte. Man kan inte kräva att få sådan dispens.
  Lycka till!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.