Byggahus.se

Otillräckligt väderskyddat tak vid takbyte

  1. E
    Medlem · 9 inlägg

    emeso

    Medlem
    Vi inledde ett takbyte, där ny papp har lagts på ena sidan av taket men inte andra. Idag regnar det jättemycket och förmodligen var det otätt på nocken på något sätt för vår lekmannaanalys är att regnet rinner under den gamla pappen. Det är torrt ovanpå pappen/under lertegelpannorna nämligen. Det läcker in på vinden, vid takluckan var det så pass extremt att isoleringen är blöt, innertaket blött och vi märkte att det regnade in eftersom det var regn på hallgolvet imorse.

    Jag undrar vad vi ska hävda mot byggaren att de nu ska åtgärda. Vi har en kallvind, råspont och sedan isolering mot innertak. Ska de byta ALL isolering som har fått droppar på sig? Eller enbart den som är dyblöt?

    Och när de kommer till taket, på andra sidan la de den nya pappen ovanpå den gamla men kan vi nu hävda att de ska ta bort den gamla pappen eftersom det runnit ganska mycket regnvatten under?
     
  2. HogeN
    Lösvirkesbyggare · Österbotten · 784 inlägg

    HogeN

    Lösvirkesbyggare
    den genomsura att börja med tas bort och får torka och när allt är färdig med taket är det det sista dom gör att isolera ^^
     
    • Laddar…
  3. E
    Medlem · 9 inlägg

    emeso

    Medlem
    Tack för svar! Borde de även ta bort pappen som det runnit under? Hur ska man göra för att den ska torka?

    Borde vi byta ut all isolering som fått minsta droppe på sig eller även den genomsura?
     
  4. Huddingebo
    Medlem · Stockholm · 3 633 inlägg
    Råsponten kommer att torka under sommaren.
    Var likadant för.
    Dyblöt isolering bör bytas men är det mest inte blött på ytan så torkar det relativt fort.

    Risken för skador är bara om det regnar in under lång tid!
     
  5. E
    Medlem · 9 inlägg

    emeso

    Medlem
    Tack för svar. Byggaren har sagt att de byter all blöt isolering och ställer in en avfuktare. Antar att det inte finns så mycket mer än så att göra just nu och hoppas att det torkar ut ordentligt.
     
    • Laddar…
  6. Noramasen
    Byggnadsvårdare · 1 228 inlägg
    Håll uppsikt på råsponten, för blir den tillräckligt blöt så kommer den att svälla, med resultat att den slår sig och då är det egentligen tyvärr bara att byta den då det förmodligen kommer att framöver läcka, även om pappen håller emot till en början. Men om läkt spikas framöver på svälld spont så kommer det att innebära att när virket torkar så finns risk för att ströläkten bitvis ligger i luft, och då håller inte pappen tätt heller på grund av rörelserna som ändå finns.
     
  7. E
    Medlem · 9 inlägg

    emeso

    Medlem
    Tack för ditt svar. Låter såklart oroande. Finns det anledning att redan nu försöka få entreprenaden att byta råsponten? Eller ge det ett försök och se om det börjar läcka senare? De ska ju ge 15 års garanti men vem vet vad det innebär…
     
    Redigerat 2 jun 2022 18:21
  8. H
    Medlem · Karlskrona · 7 053 inlägg

    huggan

    Medlem
    Jag skulle kräva besiktning av fukttekniker, vill inte entreprenören göra det så kontakta ditt försäkringsbolag. dom är nog måna om att få till en sådan.
     
  9. E
    Medlem · 9 inlägg

    emeso

    Medlem
    Tack för svar. Ska få hit en besiktningsperson nästa vecka som mitt försäkringsbolag står för. Denne ska förhoppningsvis hjälpa oss att förstå skadan och vilka åtgärder som krävs. Entreprenaden har sagt att de står för allt i återställande men jag vill säkerställa mig om att de faktiskt gör alla återställanden som krävs för att undvika mögel eller framtida läckande tak.
     
  10. HogeN
    Lösvirkesbyggare · Österbotten · 784 inlägg

    HogeN

    Lösvirkesbyggare
    råspont,takpappret torkar varav luftspalat i takutskutt m.m
    behövs endast byta isolering som är genomsur vill säga det man känner isolering vägger något extra mycket när den håller vatten i säg...det du säger byta om vattendroppe skulle betyda att arbetaren behöver byte isolering han just placerat p.g.a en svettdropp föll och landaded på den..
     
    • Laddar…
  11. Noramasen
    Byggnadsvårdare · 1 228 inlägg
    Beroende på hur fuktigt virket är så ska ju ändå läkten på, och då gäller det att virket har antingen helt återgått till sitt plana läge (via åtspikning eller naturligt) men att hoppas på att det återgår naturligt kan ta alltför lång tid beroende på fuktighet i övrigt.
    Har egen erfarenhet av att snickare slarvat med skarvarna på pappen med resultat att virket slog sig och de blev tvungna att riva för att få erforderligt underlag. Och då var det ändå fallande längder på sponten och inte luckor som är vanligt idag. Så ta dit en besiktningsman är det första att göra och inte ”hoppas” på att det löser sig.
     
  12. E
    Medlem · 9 inlägg

    emeso

    Medlem
    Jag hoppas ju såklart att denne besiktningsman är vettig men är det någon som har input kring vilken fuktkvot som kan anses vara okej? Eller något annat som kan stötta i att ställa rätt frågor. Den här vågigheten som kan uppstå, är det något man ser med blotta ögat eller något som visar sina konsekvenser först när det torkat ur?
     
    Redigerat 4 jun 2022 12:59
  13. E
    Medlem · 9 inlägg

    emeso

    Medlem
    Det hela verkar nu alltså koka ner till om råsponten ska bytas eller inte.
     
    • Laddar…
  14. Noramasen
    Byggnadsvårdare · 1 228 inlägg
    Om du kan se det på undersidan så förenklar det självfallet beslut som ska tas. Och har du då möjlighet att lägga upp något (rak regel) i undertaket så vore det bra för att göra en bedömning. Annars så kan man säga att fuktkvoten inte ska överstiga 12 % under högsommar. Nu beroende på var i landet man befinner sig och hur mycket det regnat så bör det ligga mellan 7 och 10 %
     
  15. E
    Medlem · 9 inlägg

    emeso

    Medlem
    Tack för svar! Med tanke på hur blött det var har jag svårt att tro att det är mindre än 12%. Allt ovanför 12% är då att anse som oacceptabelt? När skadan inträffade såg man det blöta, nu har ju det blöta spridits ut och disponerats ut så inget syns med blotta ögat.

    Bifogar bild på hur det såg ut på olycksdagen
     
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.