Byggahus.se

Olika typer av ektiljor

 1. P
  Medlem · 4 inlägg

  pappaalvin

  Medlem
  Vi har bestämt oss för ett ekgolv med breda tiljor, men har lite svårt att helt förstå vad de olika alternativen har för för och nackdelar. På blocket hittade jag torkad plank med 50mm tjocklek och varierande bredder. kostnad 6000 kubiken. Med tillkommande spontning och behandling hamnar man under 500kr/kvm. Det finns även enstavsparkett som bygger på modern teknik där man har olika lager och endast det yttersta slitlagret med ek, för under 500kr/kvm. Vi har dessutom hittat ett litet företag som säljer solida spontade ektiljor med tjocklek 20mm, 7% fukt och obehandlade för under 500kr/kvm.

  Varför är inte handeln med solida spontade ekplankor större? Det är väl bara Junkers som är stora, men de är svindyra på de breda.

  Någon som har erfarenhet?
   
 2. ACME
  Medlem · Ekerö, Stockholm · 2 864 inlägg

  ACME

  Medlem

  Re: Olika typer av ektiljor

  Den största skillnaden är väl att ett massivt golv rör sig betydligt mer än en lamellbräda, vilket resulterar i krympsprickor under vinterhalvåret. Tillverkarna av massiva golv kräver oftast att dessa skall skruvas/spikas fast i underlaget (gäller dock inte Junkers som har sina montagebyglar) vilket ofta är knepigare än att lägga ett flytande golv.
  Det finns ett alternativ: Millenium från Ardbo, som är en lamellkonstruktion av massiv ek. Snyggt som 17, och kan läggas flytande. Ligger tydligen sådant i hela Turning Torso.
   
 3. ByggPutte
  Medlem · 1 348 inlägg

  Re: Olika typer av ektiljor

  Vi fick 30cm breda och ca 4cm tjocka
  ek plank till jobbet.I olika längder.
  Ska bli kul att se hur golv killen får till det.

  Mvh Putte
   
 4. B
  Medlem · 464 inlägg

  betula

  Medlem

  Re: Olika typer av ektiljor

  Det finns många som tillverkar massiva trägolv. Eftersom det inte krävs så dyra maskiner är det många snickerier som gör det, förutom Junkers. I detta fall är inte storlek lika med kvalité. Min erfarenhet är att många "små" leverantörer har betydligt högre kvalité på virket i sina golv än de större, till lägre pris. Kanske har det med marginalerna att göra? Googlar man lite på plank, tilja och trägolv hittar man många tillverkare med rimligare priser.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.