Byggahus.se

Oidentifierad ventilationskanal

 1. Buskfyggaren
  Medlem · Stockholm · 102 inlägg

  Buskfyggaren

  Medlem
  Håller på och forskar lite i ventilationen i våran bostadsrätt då vi ska installera en ny spiskåpa istället för spisfläkt som monterats av tidigare ägare.

  Vi har ventilation i form av mekanisk frånluft, en centralfläkt som tjänar alla lägenheter i trappuppgången. Frånluft finns enligt föreningen och OVK-protokoll i kök och badrum (i köket har vi ju nu ingen frånluft då spisfläkten som sitter där nu ej har något spjäll som kan ge grundflöde), vi har alltså enbart frånluft i badrummet. Badrum och kök sitter på samma kanal.

  I hallen finns dock en oidentifierad ventilationskanal, det som är konstigt med den är att den skiftar mellan att blåsa och att suga, det verkar som att den oftast blåser luft. Det står ingenting om denna kanal i OVK-protokollet eller i föreningens papper. Någon som har förslag på vad det kan vara?

  I badrumsventilen blåser det aldrig luft utan där är det alltid frånluft. Vi har ju spaltventiler i alla fönster förutom i kök och badrum, om den där ventilen i hallen blåser in luft så lär det ju inte bli någon tillluft att tala om i sovrum och vardagsrum?

  Bifogar en skiss på planlösningen samt en bild på ventilationskanalen:

  Blå - fönster
  Grön - frånluft
  Röd - spisfläkt
  Gul - den mystiska ventilationskanalen
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Ser ut som en gammal självdragsventil ut med något som kan likna spjäll som kan vara trasigt
  Kan bli så om det är ett undertryck , drar mera ut än in genom ev. tillluftkanaler , starta spisfläkten och känn , tror det drar mera då i den ventilen
   
 3. Buskfyggaren
  Medlem · Stockholm · 102 inlägg

  Buskfyggaren

  Medlem
  Japp, det blåser ordentligt i ventilen om man drar igång spisfläkten. Det finns ett spjäll som går att manövrera med den lilla spaken som syns längst ned på ventilen, bör jag stänga spjället på den här kanalen för att försöka öka tilluftsflödet i sovrum och vardagsrum?
   
 4. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Ja stänger du den så kan det blåsa bra från spaltventiler , det kan vara svårt att säga om den går ut i fasaden , har sett sånt förut , du får spana om det finns något där , annars går det baklänges från taket
  En spisfläkt på full fart dra ca 400 m3 , det är bra fart och någonstans ska det komma in ,
  korsdrag i nacken ingen höjdare
   
 5. Buskfyggaren
  Medlem · Stockholm · 102 inlägg

  Buskfyggaren

  Medlem
  Frågan kvarstår ju dock - varför växlar kanalen mellan att blåsa och suga, oberoende av ifall våran spisfläkt är igång eller inte? Oftast så verkar den ju blåsa. Ställer mig då och då och kontrollerar draget i kanalen med en bit toalettpapper och ibland och den kan suga 10 sek, blåsa 10 sek etc, skifta tillbaks igen osv, hur kommer det sig?
   
 6. Fotografen
  Verktygstokig · E · 11 051 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Verkar som om det bara är ett rör rätt ut, antingen upp på taket eller ut genom väggen. Då blir resultatet beroende av väder och vind, övrig ventilation, öppna eller stängda dörrar osv. Dvs ibland blåser det in, ibland ut.
   
 7. A
  Husägare · Kalmar Län · 13 365 inlägg

  AndersS

  Husägare
  Kan vara beroende av hur det blåser ute,speciellt om det finns en skyddshuv som momterats ovanpå där ventilationskanalen mynnar ut.
   
 8. Buskfyggaren
  Medlem · Stockholm · 102 inlägg

  Buskfyggaren

  Medlem
  Tack för svaren. Så vad tycker ni, bör denna kanal egentligen stängas igen? Som jag skrev så bör det enligt mig påverka tilluften i sovrum och badrum negativt om den här kanalen är öppen då? Ventileringen blir ju i princip enbart i badrum och hall eller vad säger ni?
   
 9. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Finns bara ett sätt att ta reda på det , testa att stänga den , blir det bättre drag i badet , blåser det in mer i spaltventilerna .
  Kanske inte av ondo , på vedpannor sätter man en lucka på rökröret ,som öppnar och stänger sig vid olika vindpuffar överskorstenen , som förebygger det extradrag som blir , blir ett vakum som ökar draget och inte ska vara där , men det kan jag inte veta på distans
   
 10. Buskfyggaren
  Medlem · Stockholm · 102 inlägg

  Buskfyggaren

  Medlem
  Verkar inte påverka öht, ej kännbart iaf.
   
 11. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Då är det säkert så att den inte har så stor betydelse för venten , sitter ingen fläkt som drar där , du kan testa någon vecka får du se , så kort som nu ger nog ingen indikation
   
 12. Buskfyggaren
  Medlem · Stockholm · 102 inlägg

  Buskfyggaren

  Medlem
  Kan tillägga att det står i energideklarationen att vi har ventilationstyp mekanisk från luft OCH självdrag i huset. Kan det vara så att man har lämnat kvar den här som självdragskanal och ej kopplat till centralfläkten och varför isåfall?
   
 13. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Den kanske går på en annan pipa som inte är i förbindelse med mekaniska ventilationen , fläkten på taket . ( en annan s.k.skorsten ) . inte ovanligt i äldre hus ,
  Då blir det ett självdrag en den , med lite upp och ner ( puffar )med luften , beroende av hur det blåser , men det verkar vara lite balans med in och ut , då det inte är konstant drar in när köksfläkten går
  Kan även vara så att fläkten på taket drar Ex 100% , din köksfläkt vill blåsa på ytterligare , då finns det inte plats för det . blir mottryck i din fläkt , skulle du bara ha köksfläkten och ingen
  på taget , tror jag säkert att drar bra i ventilen .
  Ett prov till som du kan göra , stäng alla spaltventiler , känn om det drar , starta sen din köksfläkt och känn , drar det in så är den på annan pipa
   
 14. Buskfyggaren
  Medlem · Stockholm · 102 inlägg

  Buskfyggaren

  Medlem
  Kan tillägga att om det blåser in i ventilen och man öppnar ett fönster så vänder det till sug på en gång.
   
 15. L
  Husägare · Skåne · 3 775 inlägg

  Leif i Skåne

  Husägare
  Som @Liteavvarje var inne på, kanalen kanske går i samma murstock som den gamla oljepannan som förr i tiden höll den varm och därmed åtstadkom ett stabilt självdrag, nu med fjärrvärme är murstock kall och därför inget stabilt drag.
  Många har satt en roterande turbin på skorstenstoppen för att säkerställa draget och förhindra bakfall.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.