Byggahus.se

Officialservitut och två uppfarter

 1. J
  Medlem Nivå 2
  Hej,
  Vi köpte ett drömhus på en kulle och blev nu utan en normal uppfart.
  1. Det finns en 33 m lång och 2,5 m bred skaftväg som leder till ett brant trappsystem upp till platån där huset ligger - ca 30 meter till. Här är det topografiskt omöjligt att bygga en vändplats, vilplatta eller något garage. Man backar ut bilen förbi grannens skymda utfart. Vägskaftet lutar så att vår bil rullade ner nyligen fram till ett vägräcke på allmän väg. Handbromsen släppte.

  2. När vi köpte huset fanns det nyttjanderätt till en uppfart som leder via grannens extra tomt fram till vårt hus. Vi fick använda uppfarten tills han byggde ett plank på natten och spärrade in oss. 1932 gavs vår fastighet officialservitut att nyttja stamfastighetens väg ( då grannfastighetens som nu är allmän väg) men det tycks inte gälla för att köra över hans tomt. Det har även funnits ett sönderrivet avtalsservitut och mycket bråk tidigare. Inget inskrivet.
  Vi ansökte om officialservitut hos Lantmäteri och fick avslag pga att vi redan har en bra uppfart, och man inte får ha två. Vi fick en faktura på 40 tusen för deras påbörjade inrättning.

  Vi vände oss till kommunen för att få en inskränkning för biltrafik för det trafikosäkra skaftet. Kommunen mailade tillbaka att "er uppfart är ert problem. Om ni tycker att det är farlig så behöver vi inte köra där!"
  Finns det något vi kan göra? Ska vi överklaga Lantmäteriets avslag?
  Justine
   
 2. R
  Medlem · Nivå 9
  Om du vill gardera dig mot att bilen rullar så är det en bra ide att lägga i en växel när man parkerar.

  Är den röda bilen på bilden alltså er? Det ser ju ut att finnas utrymme för att vända där, men bilden kanske luras. Kanske lättare att förstå om du kan lägga in en karta så man ser de olika vägarnas läge.

  Tror du har små chanser här. Det lantmäteriet har att se till är att man kan ta sig till huset, och det verkar ju som ni kan det även utan att köra över grannens tomt. Att det inte finns utrymme för att bygga garage eller är trappa fram till entren faller inte inom detta.

  Kan den skymda sikten åtgärdas t.ex. genom att klippa häck e.dyl.?
   
 3. J
  Medlem Nivå 2
   
 4. P
  Medlem · Nivå 10
  Äger ni marken med trappan?

  Jag hade nog börjat överväga dynamit och någon ny form av trapplösning.
   
 5. P
  Medlem · Nivå 10
  Blir inte klok på den sista kartan, är det tomtgränserna som är där?
  Blir ju då lite frågande till hur grannen kommer ut från in utfart utan att köra på eran markremsa?

  Spränga är inga problem, finns dem som jobbar med att spränga på svåra ställen.
   
 6. J
  Medlem Nivå 2
 7. J
  Medlem Nivå 2
  Och grannen med den skymda infarten har servitut på våran väg. Det är inte samma granne som blockerat den andra uppfarten
   
 8. P
  Medlem · Nivå 10
  Aha jag fattade det som att grannen var 2:297 som också ägde 2:68.

  Det blir ju en hel del sprängning, samtidigt som du säger, en vettig infart/parkering är ju nått som påverkar värdet.
   
 9. J
  Medlem Nivå 2
  Vi tänkte även på brandbilarna. Vi har tre barn och utan en väg fram till huset kan det sluta illa..
   
 10. N
  Tillbyggare · Nivå 9
  Det är tråkigt när det blir på det sättet. I primärkartan med vägar är det inritat väg fram till er fastighet, det syns även tydligt på platsen att det är en gammal väg/infart där. Jag är ingen expert på juridik, men uttrycket gammal hävd?
   
 11. J
  Medlem Nivå 2
  Vad är primärkartan?
   
 12. J
  Medlem Nivå 2
  Kartan med utmarkerad infart över grannens tomt fick jag av räddningstjänsten men de visste inte vad det var för karta, de hade bara den, sa de...
   
 13. N
  Tillbyggare · Nivå 9
  Det är den kartan som visat vägkanten. I den bilden som du visar syns ju även höjdkurvorna. Att det är ritat väg där är för att det tidigare har varit en väg där när kartan gjordes.
   
 14. J
  Medlem Nivå 2
  Nu har jag googlat om gammal hävd men men det verkar lite luddigt, 90 år måste det ha gått eller något. Undrar hur man skulle åberopa det isf...
   
 15. R
  Medlem · Nivå 9
  Tydligen brantare än det ser ut på bilden.

  Vinkelspegel? En liten som fästs på garageväggen om det går, annars en större på stolpe på andra sidan vägen. Risken kan också minskas lite ifall du parkerar bilen åt andra hållet
  genom att backa in.

  Placera ena kofångarhörnet så nära garageväggen det går och vinkla framhjulen maximalt. Då kommer bilen stanna där och inget allvarligt inträffar om olyckan skulle vara framme igen innan ni fått den långsiktiga lösningen klar.

  Jag skulle satsa på en lösning här, snarare än driva frågan om den andra vägen.
  Hur är relationen med dessa grannar, kan du bjuda in dem på ett fikamöte?

  Räddningstjänsten tycker jag inte du behöver oroa dig för. I skarpt läge så kommer de köra in på denna skaftväg utan att ens inse att bara halva är din och strunta i om de blockerar grannens garage. De är van att lösa saker från hur situationen är från fall till fall, säkert inte första gången de stöter på trappa och bergknalle, går att dra slang upp dit.

  Blir konfunderad. Menar du att ni grannar inte hanterar detta som en gemensam väg utan två separata, när ni har tre infarter som är så beroende av varandra som dessa? Hur görs snöröjningen?