Byggahus.se

Nybygge ska vara klart om två veckor - hinner de?

 1. A
  Medlem Nivå 1

  Ja självklart vill man ju att det blir bra. Men hinner de inte klart efter att ha haft paus i tre månader och även fortsättningsvis fortsätter att vara frånvarande så känns det mindre ok än om de jobbat på och ändå inte hunnit klart. Jag vet att de har flera hus de håller på med men känner att vi inte prioriteras.
  Vill ogärna att de stressbygger klart heller just för att de har för mycket jobb, men det är lite det frågan handlar om - om det är rimligt och om jag oroar mig i onödan.
   
 2. A
  Medlem Nivå 1
  Tack för ditt svar, är redan inställd på att det kommer dra ut på tiden och får nog fortsätta vara det.

  Får väl hålla koll så de inte stressbygger klart (och fel). Tack för tips om vitet också, kanske kan funka..
   
 3. L
  Medlem · Nivå 8
  Jag kan väl fylla på med lite erfarenheter från vårat bygge.
  Köksmonteringen gick oerhört fort, tog typ en dag så var det mesta uppe. Men då har vi ett relativt enkelt kök, dvs rakt, inga hörn eller annat som kan göra att det drar ut på tiden.
  Att lägga golv tycker jag gick fort, och då vet jag att det mestadels var en man där som lade golvet. Det går ju att göra simultant i flera rum samtidigt om det är många gubbar på plats.

  Det som jag däremot märkte tar en del tid, är kakel och klinker. Nu har vi hexagonplattor i ett badrum, och halvförband på kaklet. Kör man 30x30 på golv och 15x15 på väggar med med fogar i linje så går det väl betydligt fortare :)
   
 4. M
  Medlem Nivå 4
  Kan inte svara på om dom kommer att hinna med och färdigställa allt, men det låter inte särskilt sannolikt med det du beskriver. Spontant så skulle jag vilja påstå att dom knappast prioriterar ert bygge om dom bara har en man som går där själv. Det är verkligen inte optimalt. Vi håller också på att få vårt nybygge klart nu de närmsta veckorna och hos oss har de alltid jobbat i par, något som underlättar mycket i många olika moment. Sedan har vi förvisso drabbats av en massa andra problem, men det är en helt annan historia....
  Om ni inte är i absolut behov av att få flytta in på utsatt tid så skulle jag nog låta dom hålla på i sin takt utan att stressa dem med risk för fusk och slarv. Däremot skulle jag vara väldigt hård vad gäller vitet vid en försening och utkräva den. Om inte annat så för era ränteutgifter. Lycka till!
   
 5. L
  Medlem Nivå 2
  Allt beror på... Går liksom inte säga om det blir klart i tid el inte på enbart TS beskrivning, saknas för mycket information.
  Vitet är inte litet, 5000:- i veckan plus löner mm äter upp den lilla vinst byggaren gör på en villa väldigt fort. (Är både uppvuxen i snickarfamilj, far o bror driver byggföretag och är själv elektriker)
  För det var byggbolaget som har totalentreprenaden?
   
 6. N
  Medlem Nivå 6
  Jag tror inte alls att de kommer att bli klara i tid. Det finns också en överhängande risk för slarv och misstag om tempot forceras. Vissa saker är bara att göra i tät följd, men allt som kräver torktid behöver ju gå långsamt för att bli bra.

  Som redan tipsats om: Försök att hitta ett incitament till att öka hastigheten, utan att tumma på kvalitén.
   
 7. Hild
  Medlem Nivå 1
  Du kan ju alltid prata med eran KA för att få ett bud på vad denne tror om du inte vill 'tjata' mera på entreprenören.
  Synd att ni har så lågt vite, vi har själva det dubbla. Men sen kan det hända väldigt mycket på kort tid. Gällande slarv etc. så rekommenderas det att göra en kontrollbesiktning någon vecka innan slutbesiktning för att hinna åtgärda eventuella fel.
   
 8. S
  Medlem Nivå 1
  Är tätskikt gjorda i våtrum, hur långt har röris kommit ?
  Om inte så "övervaka" dom när det görs så dom inte genar för att spara tid

  Låter spontant att dom behöver några mer veckor, men inflyttade till jul borde ni vara
  Förseningsvite regleras mot slutbetalning?
   
 9. F
  Medlem · Nivå 19
  Nej, det blir inte klart. Hade jag varit ni hade jag inte velat ha det klart förrän runt jul om det ska bli vettigt.

  I mitt nuvarande projekt (69 LGH) är alla färdigmålade och 80% av köken klara. Alla dörrar monterade, alla badrum klara. Lister och foder klara i 75%. Vi har första inflyttningen 20/1. Jag misstänker att ett hus byggt med den stressen det skulle kräva dessa killarna för att bli klara i tid skulle ha 500-600 anmärkningar med den nivån vi besiktigar på.
   
 10. M
  Medlem Nivå 5
  Vem kom fram till den låga summan ni tillsammans?
   
 11. hsd
  Medlem · Nivå 13
  5000 i veckan är ingenting, de blir inte klara i tid.
   
 12. T
  Medlem · Nivå 4
  Var i en liknande sits för 1,5 år sedan. Trodde aldrig husbygget skulle bli klart i tid. Vädrade min oro med entreprenören. Hade också 5000kr/vecka vite i kontraktet. Det stod som mest 12 hantverkarbilar ute på gatan sista veckorna och på något sätt blev de klara med en dags marginal. Är inte orimligt att de hinner klart med erat hus.
   
 13. F
  Medlem · Nivå 19
  Frågan är ju om man vill att de ska stressa ihop allt i slutet. För misstag och halvmesyrer kommer förekomma i så fall.