Hur kommer de nya byggregler påverka hur man planera köket?
Idag är det ju byggreglerna rekommenderat (krav) på vatten (vask) i samma bänkyta som spishäll, kommer detta vara kvar i de nya byggreglerna?
Kravet i avsnitt 8:43 BBR säger att ”Utslagsvask ska placeras så att risken för skållningsskador begränsas”. Det är alltså ett krav som måste följas. Till detta krav finns ett allmänt råd som säger att ”Utslagsvask bör placeras i samma inredningslängd som spisen”.
Idag är det ju byggreglerna rekommenderat (krav) på vatten (vask) i samma bänkyta som spishäll, kommer detta vara kvar i de nya byggreglerna?
Kravet i avsnitt 8:43 BBR säger att ”Utslagsvask ska placeras så att risken för skållningsskador begränsas”. Det är alltså ett krav som måste följas. Till detta krav finns ett allmänt råd som säger att ”Utslagsvask bör placeras i samma inredningslängd som spisen”.
Den gamla BBR-regleringen har nu flyttat till 2 kap. 35 § Boverkets föreskrifter (2024:9) om säkerhet vid användning av byggnader.
Hur vet jag det? Jo genom att söka i detta jämförelsedokument som Boverket erbjuder som service:
https://www.boverket.se/globalasset...orelsetabeller/jamforelsetabeller-bfs-2024-9/
Hur ser den nya föreskriftstexten ut? Så här:
https://rinfo.boverket.se/BFS2024-9/pdf/BFS2024-9.pdf
D v s föreskriften är identisk med BBR.
Hur ska det tolkas? Ja som tidigare kan man utgå ifrån. En möjlig lösning är att utslagsvask placeras i samma inredningslängd som spisen. Finns det andra tekniska lösningar? Vem vet vad branschen kommer att hitta på för standarder nästa tio år men jag har svårt att se andra lösningar om man inte vill öka risken för skållningsskador. D v s frågan är av kvantitativ natur, hur mycket vill man begränsa skållningsskadorna från kastruller med hett vatten från spisen? Risken för skållningsskador från stekpannor lär ju vara låg eftersom de inte ska till diskhon när de är heta.
Hur vet jag det? Jo genom att söka i detta jämförelsedokument som Boverket erbjuder som service:
https://www.boverket.se/globalasset...orelsetabeller/jamforelsetabeller-bfs-2024-9/
Hur ser den nya föreskriftstexten ut? Så här:
https://rinfo.boverket.se/BFS2024-9/pdf/BFS2024-9.pdf
D v s föreskriften är identisk med BBR.
Hur ska det tolkas? Ja som tidigare kan man utgå ifrån. En möjlig lösning är att utslagsvask placeras i samma inredningslängd som spisen. Finns det andra tekniska lösningar? Vem vet vad branschen kommer att hitta på för standarder nästa tio år men jag har svårt att se andra lösningar om man inte vill öka risken för skållningsskador. D v s frågan är av kvantitativ natur, hur mycket vill man begränsa skållningsskadorna från kastruller med hett vatten från spisen? Risken för skållningsskador från stekpannor lär ju vara låg eftersom de inte ska till diskhon när de är heta.
I detta fall verkar ju regeln vara identisk, men det kan vara värt att nämna att man under övergångsperioden kan välja mellan nya och gamla regelverket, men man får inte plocka godbitarna från respektive regelverk, utan det är antingen eller. Om jag förstått det rätt.
Klicka här för att svara
