Byggahus.se

Ny rapport varnar för bostadsbubbla

 1. G
  Anonym

  gäst

  Anonym

  Bankerna driver priserna

  Ett grundproblem är att bankerna låter folk låna på det uppbudade priset. Ett pris som bara kan finnas om bankerna gör på det viset.

  Det innebär att bankerna lånar ut pengar utan att ha säkerhet för lånen vilket inte är tillåtet. Hade dom från början krävt återbetalning inom 30 år som var brukligt förr (eller var det 40?) så hade vi inte fått en sådan orimlig prisspiral.

  Förr gjorde banken en försiktig värdering som var grunden för lånen. Dessa bestod av ett bottenlån på 30 år och ett topplån på kort tid. Ville någon betala mer än huset var värt så fick dom göra det för egna pengar.

  Nu kan ett hus värderas till 1,5 miljoner och säljas för 2,3 miljoner och så får man låna på det så kallade marknadsvärdet som bara finns för att man får låna på det viset. Det är alltså bankerna som driver upp priserna genom att bryta mot grundregeln att fastigheten skall utgöra säkerhet för lånen.
   
 2. P
  Medlem · jönköping · 2 313 inlägg

  Pumba

  Medlem
  De hänger nog en hel del ihop men vilken grupp av människor i samhället som är arbetslösa, en vild gissning är att dessa 14-15% är ganska långt bort från marknaden av att köpa dyrare bostäder.

  Skulle nog även gissa att priserna skulle dra iväg än värre om även dessa 14-15% kunde låna 5 miljoner var på banken.

  Så länge efterfrågan är större än utbudet tror jag inte på någon större krasch, en sakta utplaning när räntan börjar gå upp tror jag nog mer.
   
 3. G
  Anonym

  gäst

  Anonym

  Om

  Om räntan inte går upp, utan stannar på den här nivå i 5 år till, vad händer mwd huspris?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.