Byggahus.se

Ni som jobbar och reser i arbetet, se hit!

 1. C
  Medlem · Nivå 14
  Eftersom jag använder byggahus till så mycket annat, varför inte nyttja era erfarenheter kring arbete också? :)

  Jag har eventuellt ett jobb på gång, som innebär en del resande. I snitt kanske 5dgr/mån. Både inom Sveriges gränser, men framförallt utomlands. Överallt i världen, i princip... Man kan väl säga att jag skulle jobba som någon form av Installatör, inom ett ganska speciellt område.

  Då jag aldrig haft ett arbete som innebär resande, och jag idag har familj på hemmaplan är jag väldigt fundersam kring om det är värt det!? Framförallt är frågan om det funkar när man har familj och barn! Förstår såklart att det är relativt, vad man jobbar med och hur man är som person. Och hur familjen stöttar en. Men jag vill ha er syn på det, om ni själva har familj och har ett arbete som innebär resande, hur fungerar det för er? Hur länge har ni arbetat med det? Och vad för lön ska man egentligen ha för att man ska känna att det är värt det?

  Jag hade ju såklart tyckt att det vore ofantligt roligt att få se mig omkring i världen, jag menar. Man lever vara en gång! Jag är trött på mitt arbete och det hamsterhjul jag sitter i. Varje dag är den andra lik, typ... hade velat få mer livserfarenhet och utvecklas som person.
  Men samtidigt är jag en bekväm hemmafar som tycker om att vara i mitt hem tillsammans med min familj.

  Men jag vill höra er sida av det, vad jobbar ni med? Hur ofta är ni på resande fot? Hur tycker ni att det fungerar? Och vad tjänar ni? (kanske en privat fråga, men är ändå intressant att veta vad ni anser det är värt att vara hemifrån.) Dessutom är jag nyfiken på vad man får i ersättning när man reser?

  Dela med er av era erfarenheter!
   
 2. TomasJor
  Medlem · Nivå 12
  Res, det ger massor i form av utbildning, kultur, kunskap, människomöten etc.
  25% resande är helt ok med familj, men låt det stanna där annars blir lätt påfrestningen för stor. Var lyhörd för familjens önskan.
  Ekonomiskt så är uppläggen lite olika men ofta har du skattefritt och skattepliktigt traktamente, restidsersättning (om du reser utanför ordinarie tid) samt lite förmåner i form av bonusnätter på hotell och flygpoäng. Vissa andra fördelar ramlar ju även in, tex som att en klippning kostar 70 kr i Polen och kläder är billigt i USA mm.
   
 3. L
  Medlem · Nivå 11
  Har och gör fortfarande lite resande i arbetet.

  Har jobbat mot industrin sen mitt allra första jobb och för 12år sedan började jag ligga borta.

  Har testat allt från att ligga borta 3veckor och vara ledig 3 dagar löpande schema till att som nu ligga borta någon enstaka dag/dagar i månaden.

  Det är precis som med allt det andra, en vanesak.

  Jag uppskattar verkligen tiden då jag låg borta som mest för man fick många nya erfarenheter och lärde känna nytt folk. Se lite olika ställen. Sen är det skönt med lite variation, nu jobbar jag visserligen mot en stor kundkrets så man får redan variation där.
  Men jag var nyligen i en stor skidort för att jobba en dag, det var ju lite annorlunda.

  Men att ligga borta för pengar är bortkastat iaf så länge man jobbar inom Sveriges gränser.

  Men allt är inte en dans på rosor utan nog fan var det jävligt ibland att packa väskan och sätta sig i bilen, att ligga borta mycket sliter på familjelivet. Vet inte hur många gånger man har haft diskussioner kring köksbordet om "måste du verkligen åka" och haft ledsna barn när man säger Hej då.

  Men om jag ser i backspegeln så här efter dessa år. Det har kostat mig 2 förhållanden och många blombud och bjudmiddagar. Men jag skulle göra om det utan att tveka om jag blev nollställd och tillbakaspolad.
  Dom erfarenheterna och det kontaktnät som man har bundit genom åren och som jag fortfarande bygger på är en guldgruva.

  Så kör om du känner dig manad för utmaningen.
   
 4. G
  Medlem · Nivå 8
  Har jobbar borta sen jag gick ur skolan, 20 år nu, borta 4 dagar i veckan, ledig fredag och helgen. Det funkar MEN det krävs en stark kvinna där hemma! Dels hon får ta hand om hus, barn och sitt heltids jobb, medans man sitter och är förbannad över att batterierna i fjärrkontrollen är slut på hotellet. Hade ALDRIG funkat utan henne! Visst kan det bli jäkligt stressigt på helgen men man har lärt sig att hantera det. Kan bli jobbigt om något går sönder hemma, värmepumpen eller annat nödvändigt men jobbet förstår och familjen kommer alltid i första hand, det vet arbetsgivaren så det är lugnt och man kan vänta in rörmockare eller elektriker i lugn och ro. Jobbar i byggbranchen för övrigt, maskinförare.
   
 5. tveksamt
  Husägare Nivå 8
  Här bör man ju dock vara medveten om att det inte självklart är så. Det kan vara otillåtet att använda dessa bonuspoäng privat om de är intjänade i tjänsten. Men det är nog snarare in moralisk fråga än juridisk då risken att torska på det lär vara obefintlig.

  Personligen skulle jag inte återuppta mitt gamla jobb med ca 25% resande nu när jag skaffat familj, men där är nog jobbet i sig mer avgörande än resorna så jag är nog ingen vidare måttstock..
  Men oavsett vilket finns det roligare saker att göra än en rundtripp till Thailand på 4 dagar, speciellt till en ort där engelskan begränsar dig till att hitta bagagebandet på flygplatsen. Exakt allting annat krävde tolk. De fattade inte ens på hotellet att jag ville checka in...
   
  • Laddar…
 6. TomasJor
  Medlem · Nivå 12
  Jag älskart men visst ibland blir det tufft med tidsomställningen efter tex inland Australien på 5 dygn t/r :rolleyes:
   
  • Laddar…
 7. C
  Medlem · Nivå 16
  Förr i tiden reste jag periodvis väldigt mycket i tjänsten och min åsikt är att det är väldigt individuellt hur man upplever det.
  Själv tillhör jag de som tycker att det suger att vara på resande fot, och då menar jag själva transporten. På plats har det iallafall för mig varit givande, men då jobbade för ett stort företag och hade alltid kollegor och kunder på plats att socialisera med och jag rörde mig i de civiliserade delarna av världen. Å andra sidan förväntas det ofta att man jobbar långa dagar och att man jobbar på när man är influgen för ett uppdrag så det blir ju inte så mycket löka, fika och hänga på hotellet, vilket jag personligen inte hade något problem med på den tiden iallafall.

  Sen har jag träffat många genom åren som fullkomligt älskar resandet. Så som sagt, det handlar nog mycket om hur man är lagd.
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem · Nivå 7
  Om du har små barn bör du fundera över vad som är viktigast. Att dina barn har en pappa i vardagen eller att du får se världen och utvecklas som människa.
   
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Det är få saker som är tråkigare än att bo på hotell.
   
 10. -RB-
  Renoverare · Nivå 13
  Att utvecklas som människa kan ju också vara bra för barnen, inte sant?
   
 11. rampante
  Medlem Nivå 10
  Jag har alltid mer eller mindre haft resor i mina olika jobb senaste 25 åren. Har två döttrar på 19 och 14 år och fortfarande samma Fru.
  Ja det kan slita såklart men som ngn annan sa så är det såklart helt individuellt hur det påverkar. En fördel med resande i jobbet kan även vara att nångång ibland faktiskt familjen kan följe med även om du jobbar.
  Viktigast att tänka på dock ör nog att verkligen vara närvarande när man är hemma om man är iväg ibland.
  Ekonomisk fördel pga just resandet är inte att räkna med. Du lär göra av med mera pengar än om du är hemma och dagens traktamente räcker oftast dåligt för kanske både lunch och middag ute.
   
 12. -RB-
  Renoverare · Nivå 13
  Jag har periodvis rest mycket i jobbet och gör det en del fortfarande. I början var det jätteroligt, men numera undviker jag det så mycket som möjligt. Min fru har aldrig sagt något, dock har barnen demonstrerat sitt missnöje på olika sätt. Allt ifrån att ignorera mig totalt när jag kom hem igen till att sitta och vänta på mig på trottoarkanten utanför huset. Men i stort har de accepterat situationen.
  När min äldsta son satt på trappan och väntade med en bukett blommor, ja då kom det en tår.

  Det har varit väldigt utvecklande för mig som person. Men samtidigt långa stunder av tristess. Hotellrum, flygplan, flygplatser och mötesrum är inte så kul som det låter. Men morgonjoggen över Golden Gate Bridge, kvällspromenaden i Shanghai, den fantastiska pizzan i Milano och alla fantastiska människor man mött har vägt upp det hela.
   
 13. mattiasp
  Moderator · Nivå 17
  Jag har balanserat på resdagsgränsen sedan 2013. Resdagsgränsen, vad är då det? -Jo, det är det antal resdagar per år, eller månad, eller hur man väljer att se det, där resandet börjar störa relationen till familjen. Min gräns ligger på 70 resdagar per år. Du måste hitta din egen. Jag kan försäkra att det är mycket plågsamt att höra från tonårssonen "lägg dig inte i det här, du är ju ändå aldrig hemma". Dagen efter framförde jag till min chef att jag inte reser mer detta år. Givetvis har inte alla möjlighet att bestämma själva, men man måste hitta Resdagsgränsen och se till att vara känslig för hur den rör sig.

  Sen har jag zillioner restips när det gäller praktiska saker som vad man ska ha i bagaget, och vad man ska tänka på. Men det kan vi ta i en annan tråd när/om det blir aktuellt.

  Jo, lägger till en viktig sak: Drick inte mer än du skulle ha gjort hemma. Jag har sett många exempel på kollegor/reskamrater som dricker som svampar när de är ute och reser. Det leder inte till något gott. Det är vanligare än man kan tro.
   
  Redigerat 13 nov 2019 07:17
 14. L
  Medlem Nivå 9
  Min pappa jobbade borta, från måndag till torsdag och hemma fredag till söndag. Frågar du honom har det säkert varit spännande och givande osv som flera skrivit. Men jag känner fortfarande inte min pappa, han var aldrig med på fotbollsträningar/matcher, när något hände i skolan och vardagen. Än idag, 20-30 år senare är det alltid mammas mobil jag ringer (de är forfarande gifta).
  Nu är 5 dagar i månaden inte samma som 4 dagar i veckan och vill du och ni är överens i familjen så absolut.
  Hade innan barnen ett jobb där jag reste i den utsträckningen. Det jag upplevde var att jag var så less på att resa så när jag var ledig ville jag inte åka någonstans. Så jag och min sambo har nästan aldrig rest. Så här i efterhand hade jag nog hellre sett mer och haft fler gemensamma minnen tillsammans med honom. Men det är olika beroende på hur man är.
   
 15. engs
  Medlem Nivå 7
  Sitter på ett hotell just nu... hotelldöden är ett verkligt begrepp.

  Gillar själva jobbet men all tid till spillo på resandet och hotell tär.

  Har rest runt såhär i 20 år, men planerar efter vi fick barn aldrig hela veckor borta utan 3 nätter max och inte heller varje vecka.

  Är nog svårare för familjen om man plötligt börjar vara borta än om det är en naturligt från dag ett.

  Facetime eller motsvarande är guld värt.
   
  • Laddar…