Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Några tankar om gabondörrar

 1. M
  Medlem · 242 inlägg
  Jag har renoverat ett större antal gabondörrar i 60-talshus som vi flyttade till i september. Jag gjorde ganska mycket research innan jag började men var inte jättenöjd med infon jag hittade så tänkte skapa en tråd som förhoppningsvis kan vara till nytta för andra som ger sig på samma sak.

  Några tankar, stort som smått:

  1. I princip alla jag sett som renoverat gabondörrar har pratat om att teakolja dem. Jag förstår varför — vem vill inte ha den där lyxiga träiga känslan?

  Men efter att provat mig fram har jag tillslut klarlackat alla mina dörrar. Nivån på resultatet är inte ens jämförbart, en trädetalj likt en gabondörr ska helt enkelt lackas som det var original. Resultatet blir jättebra. Wow-känsla när man ser dem. Den oljade varianten blir väl OK, men en tunn hårt pressad faner och olja är helt enkelt inte en match.

  2. Alla tips jag sett pratade om att man måste vara jätteförsiktig när man slipar bort den gamla lacken. Det har sagts att man vara ska slipa för hand med tunt papper osv.

  Jag började på samma sätt. Underlaget för lackeringen blev bra, men våra dörrar har genomlevt två barnfamiljer på 2+3 under 50 år, och många av dörrarna har helt enkelt många skavanker, särskilt vissa av dörrarna. De skavankerna får man ’aldrig’ bort för hand med tunt papper.

  Efter hand har jag helt övergått till slipmaskin och lite grövre papper. Jag har aldrig gått igenom faneret trots att jag slipat på riktigt ordentligt. Gabonteaken är hård och några mm slipar man i bort i första vändan. Men gnuggar man på ordentligt går man bort djupa report och ställen där dörren fått riktiga törnar blir betydligt mindre uppenbara.

  3. Jag har provat med klarlack och ädelträlack (viss kulör). Klarlacket tycker jag blir mycket snyggare. Teak har inte och ska inte vara mahognyfärgad. Jag uppskattar klart teakdörrarnas lite ljusare nyans. De har väldigt mycket karaktär ändå och efter att ha fått ett tjockare lager klarlack efter att ha lackats ett avtal varv sticker de ut ordentligt!

  4. Trälackningen blir helt OK fast man uppenbarligen är novis på området. Men jag har trots ganska mycket möda haft svårt att få perfekt resultat. Jag hittade bara vattenbaserad klarlack (Beckers) i affärerna och trots att jag tagit tag i ett tiotal dörrar kämpade jag (fumlade skulle nog en expert ha sagt) ända in i kaklet med att få ett helt perfekt resultat.

  Problemet jag hade var att om jag målade väldigt tunt så blev lacket ojämt, det flöt inte ut. Även om jag slipade ordentligt emellan var det svårt att få bort strukturen och få ett slutresultat som var perfekt. Målade jag lite tjockare kan det anas en lite gropig yta när man tittar riktigt nära, och den fick jag heller aldrig helt perfekt. Dessutom var det svårare att få lacket att torka, har inte jättevarmt i garaget (kanske 14-16 grader) och efter ett par dagar gick det fortfarande inte att slipa.

  Till slut var det tydligt att jag gick bäst resultat genom att måla lite tjockare och helt enkelt inte slipa alls mellan varven.

  Möjligtvis skulle det gå att hitta en mer lättflytande klarlack?

  5. Jag har repat//bytt en massa dörrhandtag. I princip alla mina vred var säckiga pga att det fyrkantiga järnet mellan handtagen hade för liten dimension (de äldre handtagen har helt enkelt större hål än vad man har haft efter 70-talet). Jag köpte på mig en massa ryttarfjädrar och trodde jag skulle få byta dem pga att de gamla fjärdarna var slut, men så var inte alls fallet. I stället blev nästan alla handtag perfekta av att bara trä på en distans på järnet som fanns att köp bla på Bauhaus.
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 5 939 inlägg
  Tack för tråd!
  Hade varit trevligt med bilder på dörrar före och efter ditt jobb med dem.
   
 3. M
  Medlem · 918 inlägg

  Manfreds

  Medlem
  Håller med, gärna bilder!
   
 4. M
  Medlem · 242 inlägg
  Absolut, är lite knepiga att fota när det är så förbenat mörkt överallt just nu, men får bra bilder på dem i hallen (är lite av en byggarbetsplats, inga lister till dörrkarmarna osv):
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2FEC87CA-6686-4D93-8FCA-E7231F4228DD.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F7D461CB-C484-4B1A-A5CA-5390609C4B80.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  56172CEF-6BF4-42C9-A2F9-DC25461F53C3.jpeg


  Glasdörren till farstun är lackad ngr lager med ädelträlack med lite kulör i sig. Tyckte de andra blev finare, men det är säkert en smaksak.
   
  Redigerat 25 dec 2020 19:28
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · 242 inlägg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6FABA22F-152C-4834-B048-8DFE07AFDE26.jpeg


  Här är en bild på en tidig dörr som jag var försiktig när jag slipade. Ljuset är lite dåligt men reporna syns tydligt under lacken. På de dörrar som jag slipade mycket hårdare fick jag i princip bort dessa repor.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · 918 inlägg

  Manfreds

  Medlem
  Kul! Finns inget mer tillfredställande :) om man vill hitta inspo att renovera olika mid-century möbler etc kan jag tipsa om dashner, design & restorations på youtube. Amerikansk tyvärr så svårt att få tag i samma produkter men ändå kul.
   
  • Laddar…
 7. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 5 939 inlägg
  Wow vad fina dörrarna blev!
   
  • Laddar…
 8. H
  Renoveringsnovis · 165 inlägg

  henche

  Renoveringsnovis
  Vad snyggt det blev
   
  • Laddar…
 9. M
  Husägare · Jönköpings Län · 4 070 inlägg

  MagHam

  Husägare
  Tack! Att det finns fler än vi som kan värdesätta och renovera äldre saker.
  Gabondörrar är så snyggt!
   
  • Laddar…
 10. H
  Medlem · Västra Götaland · 1 inlägg

  Huxfluxarn

  Medlem
  Superfint! Vi står inför utmaningen i vår lägenhet från -56. Vi är dock väldigt osäkra på hur mycket som ska slipas bort? Det är också svårt att slipa jämt över hela dörren så att det lätt blir ränder av partier med lite mörkare trä. Men denna skillnad kanske löser sig när lacken appliceras?
   
  • Laddar…
 11. T
  Medlem · Blekinge · 8 214 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Varför heter dom egentligen gabondörr?
   
  • Laddar…
 12. Jiji
  Medlem · 3 035 inlägg
  Gabon är ett träslag har jag för mig. Från Gabon som är ett land i Afrika som exporterade väldigt mycket virke under en period på 1900-talet. Men det kan vara en skröna också. Jag har inte kollat upp det.
   
 13. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 520 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Det stämmer, men egentligen heter tydligen trädet Okumeträd men det fungerade nog inte i svenska munnar på 50-talet ;)
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Okumeträd
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Gabon
   
 14. M
  Medlem · 242 inlägg
 15. M
  Medlem · 242 inlägg
  Jag tror nyansskiftningarna försvinner när ni lackar. Kan prova att skura rent ordentligt med vatten, då brukar det gå att se bättre vad som kommer hända med kulörerna när man lackar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.